Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Hétszínvirág – Megújuló múzeumpedagógia a Városi Művészeti Múzeumban

Sokszínű múzeumpedagógiai programcsomag valósult meg 2009. július 1. és 2010. december 31. között a Városi Művészeti Múzeumban.


"Hétszínvirág – Megújuló múzeumpedagógia a Városi Művészeti Múzeumban"

Társadalmi Megújulás Operatív Program Múzeumok Mindenkinek Program – Múzeumok oktatási-képzési szerepének erősítése c. pályázat

Sokszínű múzeumpedagógiai programcsomag valósult meg 2009. július 1. és 2010. december 31. között a Városi Művészeti Múzeumban.

A "Hétszínvirág" című projekt keretében, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósultak meg az új, széles közönséghez szóló múzeumi oktatási-kulturális rendezvények.

Az Európai Unió támogatásával újult meg a Városi Művészeti Múzeum hagyományosan gazdag múzeumpedagógiai, közművelődési kínálata.

A támogatás összege: 6 999 088Ft

Az új programok és rendezvények minden korosztály számára tartalmas, érdekes elfoglaltságot, az élményszerű tanulás lehetőségét jelentették.

A fejlesztés eredményeként a múzeum az oktatási, képzési, készségfejlesztő és múzeumpedagógiai szolgáltatásaival és korszerűen berendezett helyszínével a társadalmi megújulást szolgálja, hatékonyan tud bekapcsolódni az oktatási és az élethosszig tartó tanulási folyamatba.

Javul a társadalmi esélyegyenlőség lehetősége, mert azok is hozzájutnak a tudáshoz, akik nem vesznek részt szervezett oktatásban, vagy betegségük, koruk, képzetlenségük révén nem mernek jelentkezni szervezett oktatásra.

Az azonos életkorúak számára közösségkovácsoló erőt jelent a múzeumi szolgáltatások, múzeumpedagógiai foglalkozások rendszeres igénybevétele.

Az azonos érdeklődésűek számára biztos bázist nyújt a tanuláshoz, ismeretszerzéshez a fejlesztést hasznosító múzeumi oktatási, készség-, képességfejlesztési tevékenység.

A programfejlesztés révén jelentősen kibővül a múzeumban és a múzeumról szerezhető ismeretek köre, ezzel nő az állandó és időszaki kiállítások oktatási, közművelődési, ismeretterjesztő, önképző szerepe.

A múzeumi szolgáltatások élménydús ismeretszerzési lehetőségei, műtárgyi környezete, és a múzeumpedagógia oktatást erősítő, speciális módszere jól kiegészíti az oktatást, segíti bevésni az ismereteket, és a tudás, új ismeret közvetlen és azonnali átadásával gyorsabban hozzájuttatja az ismeretekhez az érdeklődőket.

A projekt nyolc különböző programcsoportból épült fel, minden program ingyenesen volt látogatható.

1. Tíz alkalomból álló múzeumi óra sorozatot valósítottunk meg, mely iskolán kívüli tanóraként a múzeumi gyűjteményekre támaszkodva a művészeti és vizuális nevelés tananyagtartalmait dolgozta fel. Az órákat a Ménfőcsanaki Petőfi Sándor ÁMK és a Péterfy Sándor Evangélikus Oktatási Központ Gimnázium, Szakiskola, Általános Iskola és Óvoda egy-egy negyedikes osztálya látogatta végig.

A foglalkozásokhoz kapcsolódva színes múzeumpedagógiai feladatlapok készültek az állandó kiállítások egyes részleteiről.

2. Új múzeumi szakköröket (Tíz alkalomból álló Fotó és filmkultúra szakkör, két sorozat - azaz húsz alkalom kerámia szakkör) indítottunk az alap- és középfokú iskolák diákjai számára tartalmas délutáni elfoglaltságként. A kerámia szakkörön a felnőtt érdeklődőket is szívesen láttuk.

3. Tematikus családi foglalkozásokat hirdettünk (három féléven keresztül 10-10 alkalom). Ezek népszerű hétvégi programok voltak családoknak a múzeumi gyűjtemények megismertetésére, a múzeum megszerettetésére és az együtt alkotás örömére.

4. Kerámia valamint szobrászati műhelyfoglalkozás indult a múzeumban (10-10 alkalom) Ezeken a programokon a Kölcsey Ferenc Általános Iskola egy-egy tanulócsoportja vett részt. Az elméleti múzeumpedagógiai órákhoz kapcsolódó, tapasztalati úton új ismereteket rögzítő, kreativitást fejlesztő foglalkozásokon a kerámiakészítés illetve a szobrászat műhelyfogásaival ismerkedtek meg a gyerekek lépésről lépésre.

5. Speciális foglalkozás fogyatékkal élőknek

A fogyatékkal élők felzárkóztatását, integrálását segítő képességfejlesztő, kreatív múzeumi foglalkozásokat (10 alkalom félévenként) a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Háza

Fogyatékosok Napközi Otthonának tagjai látogatták végig.

6. Egész napos családi programokat, Családi napokat rendeztünk négy alkalommal. Ezeken a több generáció egyidejű részvételét biztosító informális programsorozatokon több száz résztvevő fordult meg minden alkalommal. (Családi nap nyitott műhelyekkel - 2009. október 17, A győri Zsinagóga öröksége - 2009. november 7, Adventi programok múzeumi környezetben - 2010. december 12, Művészetek Utcája egy napos fesztivál - 2010. április 25.)

7. Grafikai Szabadegyetemet hirdettünk a Nemzetközi Rajz- és Grafikai Biennálé idején felsőbb osztályos, középiskolás diákoknak, felsőoktatásban részt vevő hallgatóknak.

A Grafikai Szabadegyetem programjának célja az volt, hogy a kétévente megrendezett biennále ideje alatt első alkalommal lehetőséget nyújtson a kiállítás megtekintése mellett, a program keretén belül a megfelelő készséggel rendelkezők számára arra is, a gyakorlatban is kipróbálják a kiállításon látott és ismertetett technikákat, melyhez rendelkezésre állt a grafikai műhely. A kurzus tizenöt héten keresztül heti egy alkalommal adott lehetőséget a program tematikájában foglaltak elvégzéséhez. A Grafikai Szabadegyetem szakmai vezetője Selényi Károly István képzőművész volt.

8. Szünidei múzeumi táborokat valósítottunk meg.Öt különböző tematikával múzeumi, művészeti tábor különböző életkorú gyerekeknek. 2010 nyarán a múzeum 153 győri és Győr környéki kisgyermek számára biztosított tartalmas, izgalmas, ingyenes táborozási lehetőséget.

Az Európai Unió támogatásával megvalósuló programokban a múzeum munkatársain kívül győri művészek, művészetpedagógusok működnek közre. Az öt múzeumi tábor rövid bemutatása:

2010. június 21-25.: Művészeti ABC - Ahol a tánc, a zene és a képzőművészet találkozik

6-12 éves gyerekeknek

Játékos formában felfedeztük fel a művészet birodalmát. Megismertük a zene, a képzőművészet és a tánc kapcsolódási lehetőségeit. Ritmusokat hoztunk létre és harmóniát teremtettünk a három művészet nyelvén. Megtudtuk, mivel inspirálja egyik művészeti ág a másikat. Kipróbáltuk, hogyan fejezhető ki ugyanaz a történet, gondolat, érzelem mozgással és tánccal, képzőművészettel és hangokkal.

Helyszín: Esterházy-palota ( Király utca 17)

2010. június 21-25.: PIKTORKÉPZŐ - Képzőművészeti tábor 6-12 éves gyerekeknek

Megismertük és műveltük a művészetet. Képzőművészek és művészettörténész segítségével próbáltuk ki a grafikai és festészeti technikákat, szobrászkodtunk és szobrokat fedezünk fel a gyerekekkel a tábor helyszínén, a Borsos Miklós műveit bemutató múzeumban.

Helyszín: Borsos Miklós Állandó Kiállítás (Apor Vilmos püspök tere 2)

2010. július 26-30 .: FOTÓTÁBOR

12 -18 éves gyerekeknek

A múzeumi tábor célja a fényképezés történetének gyakorlati megismerése a hagyományos technikáktól a digitális képig, fotogram készítése, a portré, a város- és az épületfotó műfaja. A tábor szakmai vezetője Szabó Béla fotóművész volt.

Helyszín: Váczy Péter Gyűjtemény (Győr, Nefelejcs köz 3.)

2010. augusztus 2-6.: NÁLATOK LAKNAK-E ÁLLATOK?

6-12 éves gyerekeknek

A múzeumi tábor célja a múzeumi állatábrázolások és a valódi állatok (állatkerti séta során történő) játékos megismertetése a gyerekekkel sok-sok saját alkotás elkészítése közben.

Helyszín: Borsos Miklós Állandó Kiállítás (Apor Vilmos püspök tere 2)

2010. augusztus 9-13.:KIS MÚZEUMBARÁTOK TÁBORA - Kirándulás a barokk világába

6-12 éves gyerekeknek

A múzeumi tábor célja a barokk kor kultúrájának (zene, tánc, irodalom, képzőművészet, építészet, öltözködés) élményszerű, játékos megismertetése a gyerekekkel sok-sok saját alkotás elkészítése közben.

Helyszín:Borsos Miklós Állandó Kiállítás (Apor Vilmos püspök tere 2)

A táborok résztvevői között sok volt az olyan kisgyerek, aki nagycsaládból érkezett, vagy nehéz szociális helyzetben él. Számukra különleges lehetőség volt, hogy a magas színvonalú művészeti táborok egyikében ingyenesen vehettek részt.

Az elnyert támogatás biztosította a szükséges eszközöket (kerámiaégető kemencét vásároltunk) és a foglalkozásokhoz felhasznált anyagok beszerzését, de rangos előadók, művésztanárok meghívását is lehetővé tették.

A Városi Művészeti Múzeum sajtóközleménye

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Rába és a Marcal mentén részben megszűnik a belvízvédelmi készültség

Megszűnik az elsőfokú belvízvédelmi készültség a Rába alsó szakaszán két részöblözetben, továbbá a Marcal mentén Koroncó térségében csütörtök este 6 órakor. Tovább olvasom