Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

Hétszázezer forinttal segítik a fiatalok otthonteremtését Kunszigeten

Tavaly négy családot támogatott a fiatalok otthonteremtését segítő akciója keretében egyenként 700 ezer forinttal a kunszigeti önkormányzat és idén is folyamatosan igényelhetnek erre a célra pénzt a faluban letelepedők.

Tavaly ősszel írtunk arról, hogy a csecsemőknek bankoknál nyitható, államilag is támogatott Start-számlát az önkormányzatok adómentesen kiegészíthetik és ezzel a lehetőséggel élt Kunsziget. Rendelete szerint születéskor 50 ezer, majd a gyermek 18 éves koráig évenként 10 ezer forintos támogatásban részesíti azokat a helybeli újszülötteket, akiknek szüleik ezt pályázatukkal igénylik. A fiatalok első lakáshoz jutását szintén pénzzel segíti a település. Lendvai Ivánné polgármester portálunknak elmondta: erre a célra 6 millió forintot különített el idei költségvetésében az önkormányzat. Azok a 40 év alatti fiatalok igényelhetnek támogatást pályázatot beadva, akik a faluban vásárolnak lakást vagy ott építkeznek. Egy-egy pályázó 700 ezer forintot kaphat.

Folyamatosan lehet beadni az igényléseket; a részletekről a polgármesteri hivatalban lehet érdeklődni.

A kezdeményezéssel azt akarja elérni a faluvezetés, hogy a fiatalok helyben maradjanak, növekedjen a lakosok, a gyermekek száma, ne fogyjon a falu. Tavaly négyen kértek első lakáshoz jutáshoz támogatást, mindegyik igénylőnek meg is ítélték azt. Többek közt Gintliéknek, akiknek két kisgyermekük van, a hétéves Kíra és a kétéves Dominik.

Jövő hónapban Gintliék már beköltözhetnek új házukba, amelynek megépítéséhez az önkormányzat is hozzájárult. Képünkön Gintliné Szalai Anita, Dominik, Kíra és Gintli Zsolt. Fotó: Bertleff András
Jövő hónapban Gintliék már beköltözhetnek új házukba, amelynek megépítéséhez az önkormányzat is hozzájárult. Képünkön Gintliné Szalai Anita, Dominik, Kíra és Gintli Zsolt. Fotó: Bertleff András

Azok a 40 év alatti fiatalok igényelhetnek támogatást pályázatot beadva, akik a faluban vásárolnak lakást vagy ott építkeznek. Egy-egy pályázó 700 ezer forintot kaphat.
– Jelenleg még édesanyámnál lakunk testvéremmel együtt, de a jövő hónapban be akarunk költözni új családi házunkba, ha már meglesz a festés és kész a konyhaszekrény is – mondta el lapunknak Gintliné Szalai Anita és hozzátette: mivel tősgyökeres, férje pedig a szomszéd település szülötte, öttevényi, természetes volt számukra, hogy Kunszigeten építkeznek. Már négy éve megvették a telket, tavaly pedig elkezdték a kivitelezési munkákat. Ekkora beruházásnál szinte észre se veszi az ember, olyan gyorsan elfogy 700 ezer forint, a fiatalasszony szerint mégis jelentős összeg. Tavaly ősszel épp jókor jött, amikor a járólapokat, a csempéket, a belső ajtókat kellett megvenniük. Gintliné úgy véli, minden fiatalnak nagy segítséget jelenthet ez a támogatás. Kunszigeten lakni pedig azért szeret, mert itt vannak a barátai, a rokonai. Szinte mindenkit ismer a szerinte rendezett kinézetű településen, amelynek a természeti környezete csodás. Helyben dolgozhat és van óvoda, iskola a gyerekeknek, sőt, bölcsődei ellátást is terveznek, ami megnyugtató, mert lehet, hogy a kicsi hároméves koránál hamarabb kell visszatérnie a munkába.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áprilisi gyorshajtórekorder: autópályán 185-tel

45 ezer forintjába került a sietség annak az autósnak, aki az M1-es autópályán a megengedett 130… Tovább olvasom