Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 13°C | 25°C Még több cikk.

Hétmillió forint fölött érheti meg evázni

Az eva 37 százalék lesz jövőre. Az adószakértő szerint 7 millió forint árbevétel alatt nem éri meg evásnak maradni. A megyei (evás) adózók közel hatvan százaléka – bevallásuk szerint – nem érte el az ötmillió forint éves bevételt sem, így ők valószínűleg elfelejthetik az „egyszerűsített" adózást.

Hétfőn este végleg eldőlt, hogy 37 százalék lesz az eva (az egyelőre kérdés, hogy mikor fog megszűnni). A T. Ház által elfogadott javaslat szerint a bevételi határ 25-ről 30 millió forintra nő, kulcsa pedig 30-ról 37 százalékra. Nettó száz forint bevétel után ez idén 37,5 forint evát és 87,5 forint jövedelmet jelentett; jövőre 47 forint evát és 80 forint jövedelmet jelent.

A megkérdezett adószakértő számításai azt mutatják, hogy nagyjából évi 7 millió forintos árbevételt kell elérni ahhoz, hogy érdemes legyen az evázáson gondolkodni. Ez esetben is csak azoknak a vállalkozásoknak éri meg az evát választani, amelyeknek az árbevételük 13 százalékánál kevesebb kiadásuk van. Évi 10 millió forintnál 17; 30 milliós bevételnél pedig 23 százalékos költséghányadnál van egálban az eva és a tételes költségelszámolás szerinti adózás után megmaradó jövedelem.
Az adóhatóság 2010-es kimutatása szerint Győr-Moson-Sopron megyében 4390 evás vállalkozó dolgozik, ebből 2560 egyéni vállalkozó, 1830 pedig társas vállalkozás. Az adózók összesen 23,8 milliárd forint árbevételt értek el tavaly.

A vállalkozásoknak maguknak kell eldönteniük, hogy jövőre az evát választják-e. Felvételünkön  Bagi Károly és Nagy Rita.  Fotó: H. Baranyai Edina
A vállalkozásoknak maguknak kell eldönteniük, hogy jövőre az evát választják-e. Felvételünkön Bagi Károly és Nagy Rita. Fotó: H. Baranyai Edina


Egy kicsivel korábbi statisztika kimutatta azt is, hogy az érintett vállalkozók milyen éves bevételt vallanak be az adóhatóságnak. A „lélektani" határ – mint néhány mondattal ezelőtt írtuk is – 7 millió forint. Nos: az adózók 58 százaléka 5 millió forint alatti éves bevétel után adózik; mintegy húsz százalék pedig 5 és 10 millió forint közötti összegről vall. Magyarán: a megyei adózók mintegy kétharmadának nem éri meg evásnak maradni.

De fejezzük be a statisztika bemutatását: az adózók mintegy 15 százaléka 10 és 20 millió forint közötti bevételre tesz szert, 6 százaléka pedig 20 millió forint fölöttiről vall az adóhatóságnak.

Az eva beharangozott eltörlése, majd az adókulcs megemelése több helyi vállalkozás esetében az utolsó lökést is megadta ahhoz, hogy a határ túloldalán (Szlovákiában) alapítson céget – értesült a Kisalföld. Név nélkül ugyan, de mindezt megerősítették nekünk, elirányítva egy szlovákiai honlapra, ahol az okokat is megtaláltuk: Szlovákiában a cégalapításhoz kisebb törzstőkére van szükség, de bejelentett székhellyel kell rendelkezni. A béreknél jelentős különbség nincs, de a vállalkozásból lényegesen kisebb költséggel lehet kivenni a pénzt: Szlovákiában ugyanis a 19 százalékos nyereségadó kifizetését követően további adófizetési kötelezettség nincs; Magyarországon viszont még több jogcímen is fizetni kell az államkasszába. Leegyszerűsítve: 1 millió forintos eredmény esetén Szlovákiában a tulajdonosnak 810 ezer forint marad, ezzel szemben Magyarországon 630 ezer forint.

Olvasóink írták

  • 1. Goldmund 2011. november 23. 12:21
    „"1 millió forintos eredmény esetén Szlovákiában a tulajdonosnak 810 ezer forint marad, ezzel szemben Magyarországon 630 ezer forint"

    Ha valamelyik politikust érdekli, hogy Szlovákia miért fejlődik jobban, mint mi, ebben az egy mondatban keresse a megoldást.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Év végére az autóké lesz az elkerülő

Az egyéves csúszás miatt biztosan többe kerül az enesei elkerülő a tervezettnél. Tovább olvasom