Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Hétfőtől szabad a magán-pálinkafőzés

Hétfőn léptek életbe a jövedéki jogszabályok magán-pálinkafőzésre, valamint a bérfőzésre vonatkozó új rendelkezései.

Nagykorú magánszemély saját vagy vásárolt gyümölcsből évente, kizárólag személyes fogyasztásra 50 liter 86 fokos párlatot állíthat elő adómentesen.

A pálinkafőzésre vonatkozó jövedéki jogszabályok ma léptek életbe, ennek kapcsán a vám- és pénzügyőrség többek között arról tájékoztatta portálunkat, hogy magánfőzésben a 18. életévét betöltött személy saját vagy vásárolt gyümölcsből évente, kizárólag személyes fogyasztásra 50 liter 86 fokos párlatot állíthat elő adómentesen. Ez a mennyiség 86 liter 50 fokos, vagy 100 liter 43 fokos párlatnak felel meg.

A bérfőzdékben előállított párlat után 50 literig nem kell megfizetni a jövedéki adót, az a fölötti mennyiségre a jövedéki adó 2010-ben 1380 forint 1 liter 50 fokos párlat esetében.
Ezen mennyiség fölött, illetve ha a párlatot a magánfőző értékesíteni kívánja, meg kell fizetni a jövedéki adót és az előállítást a pénzügyőrségnek három nappal korábban be kell jelenteni.

Egy háztartásban akkor is csak 50 liter párlat állítható elő adómentesen, ha abban több magánfőző él, azaz az adómentes mennyiséget a háztartásban élők nem vonhatják össze.

A párlatot értékesíteni akkor lehet, ha a magánfőző kistermelőnek minősül és megfizette a jövedéki adót, az értékesítés palackozva, legfeljebb 2 literes kiszerelésben és párlatzárjeggyel ellátva, a kistermelő saját gazdasága helyén folytatott vendéglátás vagy falusi szálláshely-szolgáltatás keretében történhet.

A bérfőzdékben előállított párlat után 50 literig nem kell megfizetni a jövedéki adót, az a fölötti mennyiségre a jövedéki adó 2010-ben 1380 forint 1 liter 50 fokos párlat esetében.

A pénzügyőrség az ellenőrzései során a jövedéki szabályokban meghatározottak teljesülését vizsgálja, így például a bejelentési kötelezettség teljesítését, a párlat értékesítésére, elidegenítésére vonatkozó szabályok betartását. Például a párlat továbbra sem ajándékozható. A vámhatóság az előzőeken túlmenően a jövőben is elvégzi az ellenőrzött információkat tartalmazó – például a bérfőzetőkre vagy a magánfőzőkre vonatkozó – közérdekű bejelentések kivizsgálását is.

A részletes szabályozás a vám- és pénzügyőrség honlapján (http://vam.gov.hu) olvasható, vagy személyesen a területileg illetékes regionális ellenőrzési központok adnak felvilágosítást, melyek címéről és egyéb információkról a helyi tarifával éjjel-nappal hívható információs központnál a 06-40-FINÁNC (06-40/346-262) telefonszámon lehet érdeklődni.

Olvasóink írták

 • 4. meir 2010. szeptember 28. 13:44
  „Klasszikus-(zold uveg es sarga cimkes!!)-Kosher Sligovitz-ot vennek!!
  E-mail cimet kernek!!
  KOMOLY!!!!!”
 • 3. meir 2010. szeptember 28. 13:42
  „Nu?
  es mirol lehet majd tudni hogy hol jo a pantlika!??
  arrol hogy sok a muslinca!!
  az ugyanis csak a kivalo minosegu cefrere ugrik!!”
 • 2. bojtár 2010. szeptember 27. 21:03
  „eddig is szabadott csak nem kelett reklámozni:)”
 • 1. rivotril2mg 2010. szeptember 27. 18:49
  „házipáleszt vennék korrekt áron”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki állja a huszonnégymilliárdos cechhet?

Hamarosan folytatódhat a győri vízszintemeléshez kulcsfontosságú gönyűi torkolati műtárgy tervezése.… Tovább olvasom