Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Hétfőn megtárgyalják, mi jár és mi nem

Győr-Moson-Sopron megye - Országos Volán-sztrájkot hirdetett január 30-ra – mint arról korábban beszámoltunk – a bértárgyalások eddigi sikertelensége miatt négy szakszervezeti tömörülés. A Kisalföld Volánnál hétfőn tárgyalnak az elégséges szolgáltatásról.
Amikor a Volán-társaság csoportnál megkezdődtek a bértárgyalások, a munkaadói szövetség 4–5 százalékos jövedelemfejlesztésével szemben a négy szakszervezeti tömörülés (Közúti Közlekedési Szakszervezet, Autóbusz-közlekedésben Dolgozók Uniója, Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége, Liga Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége) 11 százalékos béremelési igénye állt. A munkaadói és a munkavállalói oldal is engedett valamennyit. A szerdai tárgyaláson a négy érdekvédelmi szervezet követelése 7,5 százalékos bérfejlesztés és havi 5 ezer forint béren kívüli juttatás volt, ám ebben sem sikerült megállapodni. A munkavállalókat képviselő szervezetek ezért egységesen úgy döntöttek, hogy január 30-án a hajnali munkakezdéstől reggel 8 óráig országos Volán-sztrájkot hirdetnek, az elégséges szolgáltatás biztosításáról társasági szinten folytatnak egyeztető tárgyalásokat.

Lapunknak még korábban úgy nyilatkozott a Kisalföld Volán helyi szakszervezeti elnöke, Varga Ernő, hogy – mivel általános alágazati gondról van szó – helyi béralku nincs addig, amíg országos szinten folyik a tárgyalás. Ezt erősítette meg a Kisalföld Volán vezérigazgatója, Pócza Mihály is. Helyi béralku nem volt, a „saját társasággal" nem ültek tárgyalóasztalhoz, a szakszervezetek ragaszkodnak az alágazati megegyezéshez. S ha helyben tárgyalnának, vajon mennyi lenne az ajánlat? Erre értelemszerűen nem kaptunk választ a vezérigazgatótól, csupán annyit: ha kérik, majd a tárgyalóasztalnál...

Az egyik érdekvédelmi szervezet, az ADU (Autóbusz-közlekedésben Dolgozók Uniója) alelnöke, Ordasi György, akitől a szerdai tárgyalások után meghirdetett sztrájkról kaptuk a hírt, hangsúlyozza, különösen fontos, hogy a tervezett munkabeszüntetésről a négy érdekvédelmi szervezet közösen döntött. Változatlanul úgy látja, hogy állami szerepvállalás nélkül nem javulhat kielégítően a volános dolgozók helyzete. Ha a kormányzat a Volán-társaságok privatizációjában gondolkodik, akkor előbb a társaságokat kellene „eladható" és működőképes szintre hozni.

Varga Ernőtől, a KKSZ helyi elnökétől csütörtökön még megtudtuk: a Kisalföld Volán vezérigazgatójával egyeztetve 28-án, azaz hétfőn tárgyalnak a sztrájk idején biztosítandó elégséges szolgáltatás mértékéről. Úgy tudni, országos szinten még a meghirdetett munkabeszüntetés előtt lesz a munkaadói oldallal további béralku.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beszél a félévi bizonyítvány

Győr-Moson-Sopron - Negyedik éve az alsós diákokkal együtt vizsgázik a szöveges értékelés rendszere:… Tovább olvasom