Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Hetes parcella: kegyeleti emlékpark lesz

Győr - Megkezdődik a kegyeleti emlékpark kialakítása a nádorvárosi köztemető 7-es parcellájában hétfőn reggel. A tízmilliós beruházásban díszburkolatú utakat építenek. Azoknak a síroknak a helyén, ahol már nincs semmi sírjel, meghitt pihenőhelyeket alakítanak ki a látogatóknak.
Korlátozottan használhatóvá minősítette az önkormányzat 2005-ös rendeletében a győri, nádorvárosi köztemető azon parcelláit, amelyek az 1912–30-as időszakban voltak a sortemetés helyszínei. A polgármesteri hivatal városépítési osztályának a köztemetők szakmai irányítását végző munkatársa, Horváth István tájékoztatása szerint a cél, hogy az érintett parcellákat idegenek már temetésre ne vehessék igénybe, az ott eltemetett emberek békéjét, emlékeit ne zavarja semmi.

– A parcellák fokozatosan olyan kegyeleti parkká alakulnak, amely a következő évszázadokban a város emlékeit magába foglalóan az emberek kegyeleti érzéseit szolgálja. A folyamat tényleges megvalósítása hétfőn kezdődik, a hetes, azaz a főbejárati út mellett a temető kerítéséig elhelyezkedő parcellában – mondta elöljáróban Horváth István.

A parcella rendbetétele, átalakítása az idei költségvetésben erre biztosított bruttó 10 millió forintból kezdődik el. Ebben benne van a díszburkolatos utak kialakítása.

Ahol a sírhelyeken már nincs semmi sírjel, azok felhasználásával meghitt pihenőhelyeket alakít ki a kivitelező a temetőlátogatóknak.

Emellett padokat, díszítőelemeket helyez ki, növényeket, fákat és cserjéket ültet.

– A rendelet három évvel ezelőtti megalkotását követően kezdődött meg a részletes, teljes körű felmérés. A tervező cég minden egyes sírhelyet felmért, az azokon lévő összes jelet, leírással fényképpel dokumentálta. A tervek ezt követően készültek el úgy, hogy senkinek ne sérüljön a kegyeleti érzése – hangsúlyozta Horváth István.

A parcellán belül azokkal a sírhelyekkel, amelyeket megváltottak, gondoznak semmi nem történik. Amelyek nincsenek megváltva, de a sírhely állapota jelzi, hogy látogatják, azokat megtisztítja, az idegen anyagokat, növényeket, mohát eltávolítja, gondozásba veszi az üzemeltető. Ahol semmi jel nem található, ott valósulnak meg a parcellán belüli, a látogatók pihenőhelyéül szolgáló helyek.

Az első lépcsőben végzett munkálatokkal mindenszentekre készül el a kivitelezést végző társaság.

Az első lépcsőben végzett munkálatokkal mindenszentekre készül el a kivitelezést végző társaság.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy diák 28 ezret is kaphat

Győr - Jövőre nem vennék fel győri önkormányzati fenntartású gimnáziumi és szakközépiskolai… Tovább olvasom