Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Hetek óta vízben áll a győrzámolyi idősotthon

Hetek óta hetven-nyolcvan centiméteres vízben áll a győrzámolyi Komondi Nyugdíjas Ház, ahol jelenleg 18 idős ember él.

Félnek a fertőzésveszélytől, az épület statikailag megroppanhat, kérdés, mi lesz az itt élőkkel.

Békák, szúnyogok lepték el, rágcsálók teteme szennyezi a pincében álló vizet, ami megkeseríti az idősotthont fenntartó Kállai házaspár és az idősek mindennapjait. A győrzámolyi nyugdíjasházat a tápihoz hasonló, családias jellegű gondozási szisztémával egy éve alakították ki, jelenleg 18-an élnek itt.

˝Egyre büdösebb a kert végében és a pincében álló víz, ami megkeseríti a mindennapjainkat. Nem félek, mert vigyáznak itt ránk, de az udvart, a zöldfelületet hetek óta víz borítja, a békák pedig éjjel-nappal koncerteznek a ház körül˝ – mutatja a teraszról a 81. éves Kiss Károlyné.

Az alsó szinten elfekvő részt alakítottak volna ki, ez most szó szerint elúszott – mutatja Kállai József. Fotó: Krizsán
Az alsó szinten elfekvő részt alakítottak volna ki, ez most szó szerint elúszott – mutatja Kállai József. Fotó: Krizsán

Az árvíz következményeként kialakult helyzettel, a magas vízállással és talajvízszinttel úgy tűnik, egyelőre senki nem tud mit kezdeni: járt kint a polgármester, az ÁNTSZ munkatársai, a katasztrófavédelem már háromszor kiszivattyúzta a vizet, fertőtlenítettek is, ám a pincék újra meg újra megteltek. Félő, hogy statikailag megroggyan az épület, így előbb-utóbb az időseknek újólag költözniük kell.

A látvány leírhatatlan: szúnyogok, békák, csúszómászók keserítik az itt élők életét, az időseket a fenti szintekre költöztették, ám a békahad kuruttyolását és a dohos szagot, mint a belvíz miatti kellemetlenséget, kénytelenek elviselni. ˝Nagy szükség lenne egy újabb fertőtlenítésre, hisz aggódunk az itt élők egészségéért. Nagy tételben vásároltunk fertőtlenítőszert, de úgy tűnik, mindez csak ideiglenes, még kellene. A középső szinten megrepedt a mennyezet, félő, hogy az épületben visszafordíthatatlan kár keletkezett˝ – nyilatkozta Kállai József otthonvezető-helyettes. Temesiné Bodó Judit nővér szerint az otthonlakók megnyugtatása legalább olyan fontos, mint a fertőtlenítés, hisz az idősek egy része még emlékszik az igazán nagy árvizekre.

Olvasóink írták

  • 1. denes 2010. június 29. 13:09
    „Zámolyban nekünk nincs pincénk, sőt az előrelátó építőnek nagy esze volt, mert a ház is kb. fél méterrel magasabban van a talajszintnél ill. melléképületek vannak pince helyett. Így csak az udvarban van időnként víz, a fűnek nem sokat árt. A talajvizet a Duna visszanyomja, nem szabadott volna az épületet alápincézni. Nem biztos, hogy az építtető felelőssége csak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit ér az ingatlan, ha vezetékjoggal terhelt? - panaszkodnak a gönyűi tulajdonosok

Gönyűn többtucatnyian levelet kaptak a földhivataltól, hogy ingatlanukat vezetékjoggal terhelték… Tovább olvasom