Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Hetedik piknik koraszülött gyermekeknek

Győr - Békésen alvó és izgő-mozgó kicsikkel meg szüleikkel volt tele a győri Magvassy-sportcsarnok melletti füves terület szombaton az Egészséges Újszülöttekért Alapítvány (www.egeszseges-ujszulottekert.hu) által hetedik alkalommal megrendezett pikniken. Egy dolog kötötte össze őket: sokat köszönhetnek a győri Petz-kórház koraszülöttosztályának.

Közéjük tartozik a vámosszabadi Horváth Dóra. Édesanyja, Zajácz Ágnes a Kisalföldnek elmondta, hogy gyermeke a 35. hétre született meg, ugyan megfelelő súllyal, de légzési problémákkal. Tíz napot töltött az osztályon, ami embert próbáló feladat volt a család számára, de az orvosok és az ápolók nemcsak tudásuk legjavát adták, hanem lelki támogatást is nyújtottak.

Az eredmény nem maradt el: a négyéves kislány teljesen egészséges.
Ugyanezt mondhatja el Veronikájáról a potyondi Kránitz László és Kránitzné Patyi Veronika. A kislány 2005. szeptember 18-án született Csornán, míg azonban ikertestvére, Cintia 2500 grammal, ő csak 1700-zal. Emiatt került egy hétre a győri koraszülöttosztályra, amelynek tevekénységével a szülők utólag visszatekintve is maximálisan meg vannak elégedve.

A vámosszabadi Zajácz Ágnes, Horváth Dóra és Horváth Zsolt is sokat köszönhet a győri koraszülöttosztálynak. Fotó: Krizsán Csaba
A vámosszabadi Zajácz Ágnes, Horváth Dóra és Horváth Zsolt is sokat köszönhet a győri koraszülöttosztálynak. Fotó: Krizsán Csaba

Hogy ez így lehet, abban nagy szerepet játszik az említett alapítvány – ezt már dr. Alexy Miklós főorvos mondta el kérdésünkre. A civil szervezetnek – amely csak a személyi jövedelemadó 1 százalékaiból 5–6 millió forintot gyűjt évente – köszönhetően került az osztályra a műszerek mintegy 90 százaléka. Márpedig ezen a területen tényleg nem mindegy, milyen berendezések veszik körül a kicsiket: minél kisebb súllyal születik valaki, annál megbízhatóbb inkubátorokra, érzékenyebb betegellenőrző monitorra és lélegeztetőgépre van szükség.

Az alapítvány támogatásának köszönhetően már nem is a gépek, hanem az alkalmazottak – orvosok, nővérek – hiánya jelenti inkább a problémát. Míg a gazdagabb országok némelyikében például egy ápoló legfeljebb egy-két kis beteget felügyel, a megyeszékhelyen négyet-ötöt.

A potyondi Kránitz családot egy bohóc is szórakoztatta a pikniken. Fotó: Krizsán Csaba
A potyondi Kránitz családot egy bohóc is szórakoztatta a pikniken. Fotó: Krizsán Csaba

Persze akad más különbség is. „Nyugat-Európában az itteninél szorosabb szociális háló védi azokat a családokat, ahol koraszülött gyermek jött világra. A szülőket segítik otthonukban és jelentős állami támogatást is kapnak" – jegyezte meg dr. Alexy Miklós, aki arról is beszélt, hogy bár nagy szükség lenne rá, Győr-Moson-Sopron megyében nincs gyermekrehabilitációs központ. Néhány évvel ezelőtt ugyan egy épületet adományokból át tudtak volna alakítani, a terv azonban füstbe ment, mert a működési költségekre nem kaptak fedezetet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kósáné: Fontos a politikai egyensúly

Győr - „Az nem megy, hogy amikor az uniós szabadságjogok hátrányt okoznak, az új tagországok… Tovább olvasom