Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Hétautónyi meglepetés Bécsből

Hétautónyi ajándékkal lepte meg a hétvégén a gyermekvédelmi szakszolgálatot Rike. A Bécsben élő asszony – egykor maga is állami gondozott volt – tavaly a schönbrunni állatkertben látta vendégül a győri gyivis gyerekeket.
Születésétől tizennyolc éves koráig állami gondozottként nevelkedett Győrben és Sopronban Rike (kérésére nem írjuk ki a teljes nevét), így élete nem indult éppen könnyen.

Közben vegyianyag-gyártóként végzett az egyik győri szakiskolában, majd a három műszak mellett leérettségizett. Kalauz lett, utána pedig bérelszámoló a vasútnál, aztán egyszer csak barátnőjével gondoltak egyet, és stoppal kimentek Ausztriába.

Salzburg volt a cél, de Rike Bécsben ragadt, mert beleszeretett egy férfibe, akivel összeházasodtak, közös gyermekük született és az asszony nevelte a férje előző házasságából származó két gyermeket is.

Az egykori állami gondozott Rike hétautónyi ajándékkal gondolt mostani sorstársaira. Fotó: Mészáros Mátyás
Az egykori állami gondozott Rike hétautónyi ajándékkal gondolt mostani sorstársaira. Fotó: Mészáros Mátyás

– A nyelvi nehézségek miatt nem volt könnyű munkát találnom. Több helyen próbálkoztam rövidebb-hosszabb ideig, aztán mikor már jól beszéltem a németet, egy laborba kerültem. Hat évvel ezelőtt egy munkahelyi baleset miatt abba kellett hagynom, azóta házmester vagyok – foglalta össze röviden életét Rike, aki, ahogy mondta, mindmáig nem tudta elfelejteni, szívében hordja a gyivis éveket.

– Elhatároztam, amint tudok, segítek a mostani sorstársaimnak, mivel én is átéltem azt az érzést, amikor az embernek nincs semmije, nem kap ajándékot, de tudom azt is, hogy milyen érzés az, ha valamiféle kedvességgel gondolnak ránk. Régóta terveztem ezt a segítséget, de valami miatt évekig nem sikerült.

Tavaly viszont férjével, barátaikkal és ismerőseikkel megszervezték, hogy a schönbrunni állatkertbe látogathassanak a gyivis gyerekek, ahol vendégül is látták őket.

– Jó volt látni a boldogságukat. Miként most is, mikor megérkeztünk a hétautónyi szállítmányunkkal, amiben minden akadt. Játékok, ruhák, tan- és sportszerek, könyvek, édesség, sorolni se tudom, mennyi minden összegyűlt.

Tervezzük, hogy később ismét kirándultatjuk majd a gyerekeket – mondta megindultan az asszony, aki a hétvégén Kruzslitz Attilának, a területi gyermekvédelmi szakszolgálat igazgatóhelyettesének adta át ajándékaikat.

– Nagyon megható gesztus, annál is inkább, mivel abban az időben még teljesen másként működött a gyermekvédelem, és sajnos az állami gondozottak közül nagyon kevesen tudtak jó emberré válni.

A kevés kivételek egyike Rike – említette az igazgatóhelyettes. – Jó érzés, hogy nem felejtette el, honnan jött, és mivel körülményei engedik, még másokon is segít. Az ő példája új erőt ad a munkánkhoz.

 

Olvasóink írták

 • 3. viziribizli 2012. november 27. 19:38
  „A "világ" nagyon szép, sőt csodálatos is tud lenni. Minden elmúlt, jelen és jövő idejében. Törekedni kell békéssé, szeretetteljessé, boldoggá tenni.”
 • 2. obalint 2012. november 27. 19:20
  „Ilyenkor érzem azt, hogy az emberekből nem veszett ki a jóérzés és a segíteni akarás. Még több százezer vagy millió emberre lenne szükség ezen a ócska világon.”
 • 1. viziribizli 2012. november 27. 19:09
  „Szeretném nagyban támogatni a jövőben Rike kezdeményezését. Kérem a Kisalföld, vagy GYIVI a segítségét, hogy feltudjam venni vele a kapcsolatot. Bármilyen elérhetősége segítene ebben.
  viziribizlike@citromail.hu”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fáznak a nedves vályogházban Téten

A téti Zuró Katalin a Jóakarat hídján kér segítséget olvasóinktól, azaz a Kisalföld Lapcom Média… Tovább olvasom