Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Hét nemzet fiataljai Győrben - fotó

Román, spanyol, török, olasz, görög és lengyel diákok vendégeskednek hétfő óta Győrben, magyar iskolásoknál. A Gyárvárosi és Szabadhegyi Főigazgatóság Szabadhegyi Magyar-Német Középiskolája tavaly csatlakozott a Comenius Projecthez, melynek témája az olvasás,és önmagunk megismerése az olvasás által.

A program keretében a győri diákok voltak már Romániában, Spanyolországban és Törökországban, a tanulók negyedik találkozási pontja Győr.

A program célja a 14-18 évesek olvasási szokásainak megismerése, az olvasáshoz való hozzáállás javítása, a partnerországok irodalmába való betekintés. A fiatalok az elmúlt hónapokban mind a hét nemzettől olvastak irodalmi műveket, és lehetőségük volt gyakorolni az angol nyelvet is.

Medei Erika, a projekt győri koordinátora elmondta: "A program célja elsősorban az olvasóvá nevelés, a magunk és a nemzetek megismerése az olvasás által. Erre a korosztályra sajnos nem jellemző, hogy olvasnak, de a programnak köszönhetően elkezdtek könyvet venni a kezükbe. Olyan könyveket, amelyek a hét résztvevő ország irodalmának része.

Ez az egyik legnagyobb eredménye a projektnek. Másrészt fejlődött az idegen nyelvtudásuk, hiszen a diákok csak angolul beszélgetnek egymással. Jó lehetőség, hogy világot látnak a gyerekek, ráadásul a mindennapi életbe kapnak betekintést az országokban, nem csak a turistaként megismerhető arcát látják a nemzeteknek".Keller Dorottya Spanyolországban, Polócz Alexandra Törökországban járt a program keretében, s mindegyikőjük sok élménnyel, új ismeretséggel tért haza. "

"Nemzetközi kapcsolatokat alakíthatunk ki. A spanyol út során barátokat szereztem, akikkel azóta is tartjuk a kapcsolatot, tervezzük, hogy elutaznak hozzám. Fejlődik az angol nyelvtudásom, ami sokat számít nyelvvizsga előtt. Olvasni eddig is szerettem, úgyhogy nem esett nehezemre, sőt, örülök, hogy új könyveket ismerhettem meg" - beszélt eddigi élményeiről a 13. osztályos Dorottya.

A tizenkettedikes Alexandra is rendszeres olvasó, a program résztvevőjeként pedig arra is rájött, hogy a könyvek a különböző kultúrák jobb megismerését is segítik. "Új embereket, kultúrákat ismerhetek meg, de nem úgy, mint ahogy egy nyaraláson, hanem belülről. Betekinthettem, részt vehettem pár napig az ottani mindennapokban" - közölte.

A mintegy nyolcvan fős delegációt tegnap körbevezették a városon, a győri diákok megmutatták nekik a történelni épületeket, utcákat, nevezetességeket. Ma délelőtt a Győri Filharmonikusok kamarakoncertjét hallgathatták meg a fiatalok, majd a Városházán Simon Róbert Balázs alpolgármester fogadta őket.

Délután a Pannonhalmi Apátságban tettek túrát, holnap pedig a Győri Nemzeti Színházba látogatnak, ahol a Jekyll & Hyde című musical-thrillert is megnézhetik. A csütörtöki programban budapesti városlátogatás szerepel, a péntek pedig már a búcsúzásé. A Comenius projekt következő állomása Olaszország lesz, azt követően pedig Görögországba és Lengyelországba látogatnak a diákok.

A könyvek olvasása után a diákok összegyűjtötték a leggyakrabban előforduló erkölcsi értékeket, majd ezek felhasználásával minden ország megalkotta egy történet bevezető paragrafusát. Ezekből kiválasztották a legjobbat, amely alapján színdarab készül angol nyelven.

Az előadást decemberben, az olaszországi találkozón mutatják be a diákok. Ezen túl készül egy 25 szóból álló angol-magyar szólista is olvasás-irodalom témakörben illusztrációkkal. Ezeket egy kiállítás keretében mutatják majd be az országok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szakmák Európa-bajnokait köszöntötték a győri kamarában - képgaléria, videó

A Belgiumban október elején rendezett EuroSkills Spa-Francorchamps 2012 versenyen a megyét képviselő… Tovább olvasom