Kisalföld logö

2017. 02. 25. szombat - Géza -1°C | 7°C Még több cikk.

Hét helyen volt csoportos leépítés

Győrben és környékén összesen hét cég, szervezet jelentett be csoportos létszámcsökkentést tavaly.
Győrben és környékén összesen hét cég, szervezet jelentett be csoportos létszámcsökkentést tavaly. Ezen leépítések hatására 379 ember veszítette el állását – derül ki Rimányiné Somogyi Szilvia, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ szolgáltatási főigazgató-helyettesének tájékoztatójából, amelyet holnap tárgyal a győri közgyűlés. Az érintett munkáltatók gépgyártással, fémfeldolgozással, építőiparral, állategészségüggyel, biztonsági tevékenységgel és honvédelemmel foglalkoznak. Jellemzően állatorvosok, fémmegmunkáló gépkezelők, gépjármű- és motorszerelők, lakatosok, kőművesek és takarítók maradtak így munka nélkül.

A szakember szerint a 379-es szám viszonylag alacsony és a megyeszékhely kedvező helyzetét mutatja. Ezt több más adat is alátámasztja. Az egyik, hogy a győri munkanélküliségi ráta 4,8 százalékos volt 2006-ban, szemben a tavalyelőtti 5,3 százalékkal. Az állástalanok éves átlaglétszáma tizenkét hónap alatt több mint háromszázzal, 3260-ról 2939-re esett vissza. Igaz, ez még így is sokkal több, mint 2002-ben (akkor 2320 szerepelt a rubrikában, ami 3,8 százalékos aránynak felelt meg), de szerencsére jócskán alatta marad az 1993-as csúcsnak.

A munkaügyi központ adatai szerint az elmúlt évben 2005-höz viszonyítva csaknem egyhatodával emelkedett a bejelentett álláshelyek száma. Míg két éve 9166 új állásbejelentés érkezett a győri kirendeltségre, addig tavaly 10.610. A beszámolóban az is szerepel, hogy sok cég azzal kénytelen szembesülni, hogy csak nagyon nehezen talál elegendő számú, megfelelő dolgozót.

Kiket keresnek a cégek?

A munkaügyi központ tapasztalatai szerint Győrben és környékén – de jellemzően az egész megyében – a munkaadók viszonylag széles körben kötik nyelvtudáshoz a felkínált állások betöltését. Ez az arány a diplomásoknál szinte 100 százalékos. A cégek részéről az utóbbi években jelentős az igény a melegüzemi szakmákhoz értők iránt, de keresettek az NC- és CNC-gépkezelők, a gyártósori összeszerelők, a szerszámkészítők és egyéb gépipari szakmák is. Könnyen el tudnak helyezkedni ezek mellett a kőművesek, a pékek és a szakácsok. Ugyanakkor túlképzés tapasztalható fodrászból, kozmetikusból és különböző mezőgazdasági szakmákból.

A győri munkanélküliek...

...egyharmada tartozik a 45 év feletti korosztályba, és közülük minden negyedik, ötödik embernek valamilyen egészségügyi problémája is van.
...csaknem 28 százaléka legfeljebb az általános iskola nyolc osztályát végezte el.
...közül a legmagasabb arányt a szakmunkásképzőt, illetve a szakiskolát végzettek képviselik 36 százalékkal.
...13 százaléka tartósan munkanélkülinek számított 2006-ban.
...közül éves átlagban 7,4 százalék volt a pályakezdők száma tavaly.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Római kori temető maradványaira épül a társasház

Izgalmas leletre bukkantak a régészek a győri Batthyány téren, ahol egy új társasház építéséhez készülnek elő. Római kori temetõt rejt a föld, s a bizonyítékot arra, hol húzódott a város török kori várárokrendszere. A múlt héten feltárt, két és fél méteres mélységben megtalált sírok azért is különlegesek, mert a Belvárost körülvevő árokrendszer építésekor a korábbi rétegek sok helyen elpusztultak. Tovább olvasom