Kisalföld logö

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Hét gyermek születését várják

Szerecseny – Nem tudtam, hogy mit veszek a nyakamba. Nagyon rossz állapotban volt az önkormányzat, amikor átvettem a teendőket – ismerte el Bolla Gyula polgármester.

– A község a működésképtelenség határán állt 2006-ban: a költségvezetés tízmillió forintos hiányt mutatott. Ehhez képest tavaly – bár csak rövid időre – már volt 10 millió forint is az önkormányzat számláján – érzékeltette az időközben történteket.

A költségek lefaragása érdekében körjegyzőséget, óvodatársulást hoztak létre, a képviselők lemondtak a tiszteletdíjukról és maga a polgármester sem főállásban látja el feladatát. A pénzügyi helyzet rendeződéséhez pályázati sikerre is szükség volt. A mögöttünk hagyott esztendőben csaknem 9 millió forintot nyertek az önhikis keretből, plusz másfél milliót kaptak a működésképtelenség veszélye miatt.

Óvodából jövet. Takács Gábor és Veronika a községháza előtti betlehemnél. Helybéliek készítették: Holczmann Mátyás és Nagy András.
Óvodából jövet. Takács Gábor és Veronika a községháza előtti betlehemnél. Helybéliek készítették: Holczmann Mátyás és Nagy András.

Pályázaton nyert pénzből futotta fejlesztésre is: a Nyugat-dunántúli Regionális Tanácstól kapott 8 millió forintból az óvoda melegítőkonyháját újították fel. A központi helyen fekvő, eredetileg két csoportra tervezett óvoda napjainkban már csak egy csoporttal működik, ezért úgy gondolták, hogy a szociális étkeztetésre is megkérik ide az engedélyt. Az étkeztetés mellett egyre többen kérnek segélyt szociális helyzetük miatt: számuk különösen az elmúlt évben növekedett.

Időközben az óvoda tetőzetének cseréjére is kaptak támogatást, a munka azonban áthúzódik erre az évre, mert kiderült, hogy az új tetőhöz az egyik épületszárnyat betonkoszorúval kell megerősíteni. Az alapos átalakítást megköveteli az újabb elképzelés: az integrált közösségi szolgáltató tér berendezése az épületben. Az eddigi e-Magyarország pont is ide kerülne az egyébként használaton kívüli iskola épületéből. A tanulók ugyanis a szükségessé vált körzetesítés miatt a szomszédos községekbe járnak. A község népesedési helyzete aggasztó, bár idén hét gyermek születését várják.

A játszótérépítésre LEADER-pályázaton elnyert 7,1 millió forint így talán nem lesz ablakon kidobott pénz. A közösség úgy támogatta az elképzelést, hogy a szükséges önrészt az óvodai alapítvány jótékonysági bálján, illetve a falunapi tombolajátékon adta össze.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyénkben évek óta nincs vérhiány

Önkénteseket vártunk hétfőn a Lapcom kiadó székházába, ahol az év első kiszállásos véradásán… Tovább olvasom