Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 3°C | 8°C Még több cikk.

Hét és fél milliárd folyt be helyi adóból

Győr - Csaknem annyi – hét és fél milliárd forint– bevétele származott a győri önkormányzatnak helyi adóból az idei első félévben, mint tavaly egész évben. Az állami lefölözés ugyanakkor az év végéig meghaladja az 1,8 milliárd forintot.

Csaknem kétszer akkora summa folyt be helyi adóból a győri önkormányzathoz januártól júniusig, mint a tavalyi év azonos időszakában. Az összeg már június végére meghaladta a hét és fél milliárd forintot.

Sok önkormányzat szeretne azzal szembesülni, amivel idén Győr: a város helyiadó-bevétele hirtelen a duplájára ugrik. Ennek magyarázata egyértelmű: több vállalkozás, köztük legnagyobbként az Audi Hungaria Motor Kft. is bekerült a helyiadó-fizető körbe. Hatására az első félévben 6,7 milliárd forint iparűzési adó folyt be a városháza kasszájába az év első hat hónapjában, szemben a 2007. január– júniusi 3,3 milliárddal. A megyeszékhely idei első félévi összes helyiadó-bevétele egyébként meghaladta a hét és fél milliárd forintot. Építményadóból valamivel kevesebbet, idegenforgalmi adóból harmadával többet fizettek be az adózók, mint tavaly.

A győri közgyűlés őszi első ülésén, csütörtökön tárgyal a város idei költségvetésének első félévi végrehajtásáról. Borkai Zsolt polgármester előterjesztéséből első ízben derül ki, hogy több nagy cég, köztük elsősorban az Audi Hungaria Motor Kft. helyiadó-fizetővé válása valójában mekkora pluszbevételt jelent a városnak.

Az indítványhoz mellékelt táblázatokból kitűnik, hogy január 1. és június 30. között összesen 7 milliárd 527 millió forint helyi adó folyt be a városháza kasszájába. A pénz döntő részét – ahogy mindig, úgy ezúttal is – az iparűzési adó adta: a vállalkozások 6 milliárd 732 milliót fizettek be az önkormányzatnak ezen a jogcímen. Az építményadó rubrikájában 762 millió, az idegenforgalmi adóéban 32 millió forint szerepel.


Ezek az összegek a 2007-es adatokkal való összevetésben válnak igazán beszédessé. A tavalyi első félévben „mindössze" 4 milliárd 81 millió forintnyi helyi adóval gazdálkodhatott Győr. Ennek négyötödét, 3 milliárd 255 millió forintot az iparűzési adó adta, azaz ebből az adónemből most megduplázódott a megyeszékhely bevétele – nyilván leginkább az Audi belépésének hatására. A nagyságrenddel kisebb összeg miatt kevésbé jelentős, de feljegyzendő, hogy az idegenforgalmi adó növekménye csaknem elérte az egyharmadot, építményadóból ugyanakkor a 2007. első félévi összegnél 39 millió forinttal kevesebb érkezett. A győri helyiadó-bevétel egyébként tavaly egész évben nem érte el a tízmilliárd forintot, amiből az iparűzési adó egymaga 8,1 milliárdra rúgott.

Ezek után nem meglepetés, hogy Borkai Zsolt mostani előterjesztése nem panaszjelentés. A város 46,2 milliárd forint bevétellel számol egész évre, szemben az elmúlt évi 41,4 milliárddal.

A növekedés tehát legalább 11–12 százalékosnak ígérkezik, de könnyen lehet, hogy az előirányzatot a következő hónapokban még felfelé módosítják. Az első félévben hitelfelvétel nem történt.

A több pénzből futotta fejlesztésekre is, bár az anyag szerint a nagyobb kifizetésekre a második félévben kerül sor. Borkai Zsolt ezzel magyarázza például, hogy az utak-hidak felújítására, karbantartására szánt 2,3 milliárd forintnak csupán negyedét használták fel az első félévben.

Luxusadó: harmadára csökkent

Az önkormányzatoknak nemcsak a helyi, hanem az átengedett központi adókból is keletkezik bevétele. Utóbbiak közé tartozik a gépjárműadó, amiből 511 millió forint folyt be Győrben idén június végéig. Ez nagyjából megegyezik a 2007-es összeggel (az 491 millió forint volt). Luxusadóból most 540 ezer, egy éve 1 millió 421 ezer forintot szedett be a város.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Népdalénekesek jelentkezését várják

Rábapatona - Egy éve, hogy elhunyt Eőry Endre, a helyi iskola tanára. Az évforduló közeledtével a… Tovább olvasom