Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Hercegnő visszatért az állatkertbe

Már látható a győri állatkertben Midra, az a kisoroszlán, amely egyedüliként maradt életben testvérei közül.
Igazi meglepetésalom volt az a három csöppnyi kölyök, amelyet októberben hozott világra Jenny, a győri állatkert anyaoroszlánja. Nemcsak azért, mert tavasszal már születtek kicsinyei, hanem mert az oroszlánoknál ritka a második alom. Sajnos azonban a késői „gyermekáldás" nem úgy alakult, ahogy várták: Jenny ezúttal nem bizonyult gondos anyának, s előbb az egyik, majd a másik kölyök pusztult el. Ekkor határozott úgy az állatkert igazgatója, hogy elveszi az utolsó kicsit, aminek leginkább fiai örültek; pinnyédi otthonukba új játszótárs érkezett...

– Nem volt újdonság, hiszen ez már a negyedik kisoroszlán, aki nálunk cseperedik, őszi születése miatt azonban a megszokott fáskamra helyett kénytelenek voltunk a házban nevelni. Nem csoda, hogy igazi „szobacica" lett: velünk ebédelt, karácsonyozott, s komoly harcot folytatott a két kisfiammal az ágyukért. Amikor aztán egyszer ő győzött, s „megkaparintotta" a kisebbik fiam ágyát, úgy döntöttünk, elég nagy ahhoz, hogy az állatkertben is boldoguljon... – idézi fel mosolyogva az első hónapokat dr. Andréka György, akinek kutyái sem lepődtek meg a furcsa jövevényen. Tappancs, a fekete labrador, állandó játszópajtása kísérte mindenhova, s nagyokat sétált a családdal Pinnyéd utcáin – jobb híján kutyapórázon. S bár a napokban beköltözött az állatkertbe Póla, a kiscsimpánz megüresedett „lakosztályába" – a szintén emberek nevelte majom immár fajtársaival tölti a nap nagy részét –, a rendszeres sétát most is igényli, így akinek szerencséje van, testközelből is megismerkedhet vele az állatkert ösvényein.

Midra, akinek neve szuahéliül hercegnőt jelent, szétmarcangolt plüssmacijával a szájában a legkevésbé sem királynői jelenség, az az uralkodói méltóság azonban már felfedezhető vonásain, amivel ebédjétől kergeti el a kutyákat. A kezdeti macskatápszer már a múlté – ebből egynapi adagja annyi volt, amiből fel lehetett volna nevelni egy cicát –, ma már húst eszik, mint a nagyok. Andréka György szinte hallotta, ahogy fellélegeznek az egyik állatkereskedői lánc alkalmazottjai, akik elképzelni sem tudták, ki vásárolta fel néhány nap alatt az egész évre beszerzett tápszert üzleteikből... Az állatkert a napokban ünnepelte a kisoroszlán első önállóan elfogyasztott marháját – ehhez persze napok kellettek –, s minden remény megvan arra, hogy a döcögős kezdet után Midra a győri oroszlánkolónia büszkesége legyen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buszátadás, miniszterelnök, zárt közgyűlés

A jövő hét fontosabb győri eseményeiről hangzottak el előzetes információk a tegnapi szokásos… Tovább olvasom