Kisalföld logö

2017. 06. 22. csütörtök - Paulina 19°C | 32°C Még több cikk.

Hepatitis C: Perelne, de kétséges esélyekkel

Győr - Csilla papírokat terít elénk, miközben szemét elborítja a könny. Az asszonyról nemrégiben derült ki, hepatitis C-vírus-hordozó. A tényleges diagnózis óta nem dolgozik a kereskedelemben, leszázalékolták, úgy érzi, élete fenekestől felfordult.

A két kamasz fiút nevelő asszony keze-lába nyaranta a hajlatokban feldagadt, s egy alkalommal, amikor végére próbált járni betegségének, kiderült a baj.

– Összeomlottam testileg-lelkileg – fogalmazott az asszony, aki – a papírok tanúsága szerint – negyven éve, születésekor kis súlya miatt kapott vért. – Hét hónapra születtem, édesanyám sem tudhatta a körülményeket, csupán azt, hogy vért kaptam. Az államtól szeretnék kártérítést kérni azért, mert mindez megtörténhetett. Azóta ráadásként cukorbeteg is lettem.

Évekig nem tudott róla

Csilla évekig nem tudott fertőzéséről, a gyógyszeres kezelés után kialakult cukorbetegsége miatt pedig napi négyszeri inzulinra szorul. Diétázna, ha lenne rá pénze, emellett tart tőle: megvakulhat, netán leállhat a veséje. Gondját csak tetézi, hogy két éve tavasszal infarktusban meghalt a férje, így két kamasz fiúval maradt özvegyen. Szakmájában nem dolgozik, életvitele megváltozott.

Szakembert is kérdeztünk. Dr. Nagy Lajos immun- és reumatológus főorvos szerint – megfelelő kezelés és terápia esetén – teljesen tünet- és panaszmentessé válhat a páciens, arra azonban, hogy pontosan hányan fertőződhettek meg sok évvel ezelőtt, a főorvos sem tudott pontos számot mondani. Ezeket a betegeket a gasztroenterológiai szakrendelésen tartják nyilván.

Szexuális érintkezéskor ajánlott óvszer használata. Fotóillusztráció: Krizsán Csaba


Alattomos betegség

A Kisalföld megtudta, a betegség olyannyira alattomos természetű, hogy évtizedekkel ezelőtt volt olyan egészségügyi dolgozó, akinek a betegségére már csak akkor derült fény, amikor a fertőzött besárgult. Sokan azonban autoimmun betegségre utaló tünetekkel fordulnak orvoshoz, s a vizsgálatok végén derül ki, mi is okozza igazán a bajt.

Szándékosság kizárva

A határidő mellett több kedvezőtlen körülmény is közrejátszott abban, hogy a Csilla kálváriáját először vállaló ügyvéd visszalépjen.
„Ügyfelem akkor kaphatta ezt a fertőzést, amikor még nem volt hatályos az az egészségügyi törvény, amely alapján perelhető lenne az állam" – szólt a neve elhallgatását kérő ügyvéd, aki hozzátette még: a folyamatosan fejlődő körülmények részben már kizárják a fertőzés lehetőségét, az évtizedekkel ezelőttre visszanyúló esetekkel azonban nehéz lenne bármit is kezdeni. Ugyanezt erősítette meg az a hepatitisvírus-hordozó asszony is, aki perelt, nyert is, egy újabb perrel viszont 25 ezer forintonként most nyögi a 3 milliós (előzőleg már megítélt) kártérítés részleteit.

Több ilyen ügy is folyamatban van

Egy másik ügyvédet is megkérdeztünk. Dr. Wennesz Gyula szerint, aki több ilyen jellegű ügy tárgyalásában részt vett, minden lehetséges körülményt mérlegelni kell, eszerint pedig a fertőzött jó esélyekkel perelhet. Az eddig megítélt kártérítési összegek egyébként 3 és 6 millió forint közöttiek.

Világbetegség lehet?

Magyarországon kb. 75–100 ezer, világszerte körülbelül 4–500 millió hepatitis C-vírussal fertőzött ember él. A WHO adatai szerint ez a fertőzés lesz a jövő évezred világbetegsége. Védőoltás  nincs ellene. A betegség egy lassan fejlődő, krónikus vírusos fertőzés, mely végső stádiumban májcirrózishoz, illetve májrákhoz vezet. Tünetei között megtaláljuk a fáradékonyságot éppúgy, mint az étvágytalanságot, a levertséget. A hepatitis C-vírus vér útján terjed, a fertőzés leginkább a szervátültetetteket, az intravénás kábítószereseket és a hemofíliásokat veszélyezteti. Legjobb megelőzés az elővigyázatosság. Kerülni kell a hepatitis C-fertőzött emberrel való közös fogkefe-, borotvahasználatot.

Olvasóink írták

 • 15. Kunzendorf Erika 2008. március 11. 19:17
  „2006-ban veletlen utjan kiderült,hogy hcv fertözött vagyok es mar negyedik stadiumu majcirrozisom van.Az interferon terapian mar tulvagyok ami harom honapig tartott sajnos eredmenytelenül!
  Harom evvel ezelött a majfunkciom mindig magasak voltak pedig nagyon ritkan fogyasztottam alkoholt amit elis mondtam a haziorvosomnak de ö megis mindig azt mondta ne fogyasszak alkoholt!nem vette komolyan a dolgott pedig ahanyszor majfunkcio vizsgalatra küldött mindig az eredmenyek rosszak voltak es megsem küldött tovabbi kivizsgalasra !Kb öt eve van cirrozisom es ha az orvosom komolyan vette volna a dolgot akkor valoszinüleg nemfajul el idaig ez abetegseg es a terapia biztosan segitett volna!ebböl az a tanusag ha valaki nemfogyaszt alkoholt vagy csak keveset es megis a majfunkcioja nagyobb akkor nehadja annyiban kerjen tovabbi kivizsgalast!En is több mint valoszinü ,hogy gyerekkoromban lettem fertözött ugyanis egyeves koromban vert kaptam!Remelem ezzel a tapasztalattal segithetek embertarsaimon!36 eves ketgyermekes anya vagyok!”
 • 14. Bőrönd Ödön 2008. február 28. 21:53
  „Üdvözlet mindenkinek !
  Én 1983-ban szültem, koraszülött fiam 6 óra múlva meghalt, én transzfúziót kaptam, aztán egy idő után a fertőző osztályra kerültem, aztán kigyógyultam a májgyulladásból.
  13 év múlva egy műtét előtti laboroknál kiderült, hogy HCV vírushordozó vagyok, nyilvántartásba vettek, és azóta bizony huzzák a kesztyűt, ha bármi dolgom van az egészségügyben. Pereltem, pert nyertem I. fokon, II.fokon már kamatok nélkül nyertem a pert.
  Kifizette az állam a jogerős ítéletre az összeget, aztán felülvizsgálati kérelem, aztán eljárási hiba miatt vissza a bíróságra - elévülés - ugyanaz a bíróság I.fokon, ugyanaz a II.fokú bíróság két évvel később már úgy gondolta, hogy elévült a kérelmem, a kiderüléshez képest későn pereltem - 4 évig tartott -, s ezért megállapították, hogy nem jár nekem semmi. Karácsonyi ajándékként jött a levél, 15 napon belül fizessek meg az állam "Különleges bevételek számlájára" 3.000.000,- Ft-ot. Januárban gyorsan hitelt vettem fel, és 15 évig havi 25.000,- Ft (Svájci Frank alapu) összeggel törlesztek. Remélem nem hagyom a gyerekeimre örökségül a tartozást.
  A betegségem hordozóként megvan, és egyetlen orvos sem mondja azt ki, hogy ez nem aktivizálódhat soha. Tehát ez egy időzített bomba is lehet.
  Hát ennyit a perről, ennyit a pereskedésről, és ennyit az államkassza hiányáról, melyből pont a nekem kifizetett összeg hiányzott:-)”
 • 13. Z 2008. február 28. 13:13
  „Kedves Csilla!

  Félre tetszett érteni vagy én nem írtam érthetően.
  A házi orvosom azt mondta, hogy szerinte nincs baj, mert az eddigi vérvételeknél ( mandulaműtétem stb, amikor kellett vért venni) soha nem volt magas a májérték és mindig normális volt a vérképem.
  Azt javasolta az orvos, hogy nem szükséges szerinte a vérvétel, de ha gondolom megnyugtatás képpen elmehetek.
  Ön mit gondol?
  Mit tegyek?
  Írni fogok a címre, amit megadott és ha valamivel módomban áll segíteni Önnek akkor szívesen megteszem!”
 • 12. Csilla01 2008. február 28. 10:53
  „Kedve Z!
  Menjen el vérvételre, mert nekem is állandóan magas volt a májfunkció értékek, kérni kell a bővebb májfunkció vizsgálatot, a hepatitis A, B, C-re, mert ha Ön alkoholt és semmi féle gyógyszert nem szed, akkor miért magas Önnek a májfunkciója. Nekem is így derült ki, hogy a részletes májfunkciót kérték. A testvérem gépéről írunk, én megadom Önnek az e-mail címemet: frid@t-email.hu”
 • 11. Z 2008. február 28. 10:12
  „Kedves Csilla!


  Biztos olvastam a beírásaimat.
  Teljesen együtt érzek Önnel.
  Nagyon szívesen segítenék Önnek, mert el tudom képzelni, hogy milyen helyzetben lehet Ön.Sajnos én még diák vagyok így jövdelem hián az anyagi segítség nem megy, de nagyon szívesen megtenném ha lenne rá módom.
  Máshogy hogy tudnék segíteni?
  Tudom, hogy ez lenne a legfontosabb, hogy az egészsége szintentartásához meg tudja venni azok a termékeket, ételeket, gyógyszert, ami szükséges.
  Kérem olvassa el azokat amiket írtam.

  Édesanyám ma volt az orvosunknál és megkérdezte, hogy elmenjek e a vérvizsgálatra és azt mondta, hogy nem látja szükségét, mert ha megfertözödtem volna, akkor mindig magasak lettek volna a májértékeim a vérvételek során.
  Mit gondol erről Ön?”
 • 10. Csilla01 2008. február 28. 09:58
  „Sajnos a kívül állók személyében elrettentő riasztó típusú és veszélyesnek tekintett, gyakorlatilag gyógyithatatlan betegséget kaptam, mellyel a minden napi élethelyzetemben szembe kell néznem és megkell küzdenem.
  Nekem idült aktív hepatitis C-m van, ennek következményeként az egészségkárosodás folytán a testi épséghez fűződő személységi jogom sérült meg. Nagyon hátrányos helyzetben élő vagyok, dolgozni nem tudok, rokkantnyugdíjam húszéves munkaviszony után 29.500Ft. Diétára szorulok, sajnos e kevés pénzből nem tudom megvenni magamnak a diétás termékeket, fontos lenne, mivel inzulinos cukorbeteg is vagyok. Mindenünket feléltünk, a két kamasz fiú gyermekemmel albérletben lakuk, azóta nagyon nehéz a gazdasági helyzetünk, mióta elhunyt a férjem. A két fiú ad értelmet az életemnek, kötelezettséggel tartozom feléjük, fel kell még nevelnem őket. Ha valaki tudna segíteni rajtunk, megköszönöm, bárhová fordulok falba ütközöm. Minden segítséget elfogadok.
  Köszönettel,
  Csilla01, 06-30/3996307”
 • 9. ápoló 2008. február 27. 19:36
  „Kedves Santoryn!
  A Dick nem műhiba-következmény.
  Sajnálom a feleségedet és az egész családodat,kívánom,hogy a kezelések hatásosak legyenek és hogy ne szenvedjen a mellékhatásoktól.
  Tény,hogy anno nem ellenőrízték a véreket ,ezért többen kaptak a transzfúzióval együtt HCV-t,CMV-t...
  De ha belegondolunk,akkor és ott az élet védelme volt a fontos.
  Sajnos a következményekre akkor még senki nem számított...”
 • 8. Z 2008. február 27. 15:24
  „Az eddigi véreredményeimnél a májértékek rosszak lettek volna ha megfertőződtem vagy nem lehet így kimutatni?
  Még jó, hogy alkalmatlan voltam a vérdadásra így ha ne adj Isten beteg lennék legalább nem fertözőm meg másokat.
  Teljesen zavart vagyok már!”
 • 7. Z 2008. február 27. 14:50
  „Kedves Santoryn!

  Köszönöm válaszát és a jó tanácsot megfogadom.
  Sajnos ezen változtatni nem tudunk, de legalább ha ne adj Isten beteg lennék, akkor idöben vegyék azt észre.
  Leírnám a történetem.
  Édesanyám mikor terhes volt velem nagyon vérszegény volt, így a csornai kórházban vért kapott. Fertőzött vért, májgyulladása lett, hónapokig kórházban volt és sajnos ennek köszönhetően most sem túl jó az egészsége.Mindezek hatására lettem én korszülött 6 és fél hónapra. A győri kórházban születtem, itt kaptam vért. 1983-ban.
  Ennyi a történetem.
  Egyébként nagyon félek, de elmegyek a vérvételre.
  Nagyon sajnálom azt is ami Önökkel történt, szívből kívánok sok erőt Önöknek a küzdelemhez és őszintén remélem, hogy sikerül majd jobbra fordítani ezt a helyzetet.
  Nem is tudom mit kívánjak vagy írjak, mert annyira nem tudok semmit a betegségről, hogy lehet-e gyógyítani vagy egyáltalán "kigyógyítani" valakit vannak e tünetek.Kérem írjon!
  Önöknél csak a vérvizsgálat miatt derült ki?Vagy voltak elöjelek?
  Köszönöm válaszát!”
 • 6. Csilla01 2008. február 27. 10:51
  „Santoryn!

  Neten keresztül jelenleg nem tudtok elérni, de a telcsi számomat megadom és ezen elértek.
  06-30/399-6307”
 • 5. Santoryn 2008. február 26. 21:13
  „A fotó tetszik. Az aláírás nem "szexuális érintkezéskor ajánlott az óvszer". 28 év alatt sen kaptam el. Csak a vérrel terjed!! Tévhitek kedves újságíró kollégák!! Ezért vannak a megbélyegzések! Vagy kurva, vagy kábszeres.. hülyeség!!!”
 • 4. Santoryn 2008. február 26. 21:01
  „Csilla!

  Írj, hogy elérhessünk. Egy cipőben járunk, csak 6 hónappal előtted. Hol érünk el? Beszélnünk kéne!!”
 • 3. Santoryn 2008. február 26. 20:57
  „Kedves Z!

  A veszély reád is vonatkozik. Te 1984-ben születtél. A vért 1993 óta ellenőrzik HCV vírusra is. Serintem menj el vért adni, egy hónap és kiderül. Ha nem vagy fertőzött legalább 3 életet megmentessz. Ez ingyen van, nincs vizitdíj. Kívánom, hogy ne legyen pozitív a leled! Az ellenségemnek se kívánom! De ha az, akkor minnél hamarabb derüljön ki, annál nagyobb a gyógyulási esélyed! Csak egy jótanács. Fogadd meg, a tapasztalat mondatja velem. Kívánom, hogy negatív légy. Cca 10%-ot fertőztek meg, bár lehet, hogy alábecsülöm.”
 • 2. Santoryn 2008. február 26. 20:39
  „Le lehettek döbbenve! A párom 28 évvel ezelőtt szült. Beindították nála a szülést. DICK-es vérzés lett a vége. Akkor ilyen elemi műhibáért még nem lehetett perelni a doktor isteneket. 16 liter vért kapott ellenőtizetlenül. Tavaly derült ki róla egy szimpla véradáskor, hogy HCV fertőzött. Akkor kapta. Azóta tönkrement az életünk, a mellékhatásoktól gyötrődik, heti max 1 jó napja van. Kártérítésre nincs esélyünk, lasssan tönkremegy a családunk rajta. Elmondani nem merjük, pestisesként kezelnék!! Én azóta NEM kaptam el tőle. Ennyire fertőző. Csak ezt sokan nem tudják. Előítélet van, megértés nincs. A rebetol, Peglintron kombinált kezelés mellékhatásait nem kívánom senkinek!! A nácik kínzásai, a boszorkányvallatások ehez képest semmik voltak!! Aki nem hiszi próbálja ki. Látom!! 60% a gyógyulási esély. Ha nem csökken a vírusszám, beszüntetik a kezelést, áshatod a sírt. Ennyit erről. Hogy miért vagyok elkeseredt?? MERT ÁTÉLTEM!! No comment!! Ennyi.”
 • 1. Z 2008. február 26. 11:33
  „Teljesen le vagyok döbbenve!
  24 évvel ezelőtt és is koraszülöttként láttam meg a napvilágot és én is vért kaptam.
  Most akkor mi van?
  Én is veszélyben lehetek?
  Meg az olyan emberek akik hasonló cipőben járnak?
  Meg sajálom ezt az asszonyt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Evitát keresik

Győr - A Győri Nemzeti Színház következő évadának darabjai ugyan még nem publikusak, de egyet… Tovább olvasom