Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Hende Csaba volt a Győri Fidelitas vendége

Újraindult a Győri Fidelitas “Egyenes beszéd" rendezvénye, melynek keretében Hende Csaba honvédelmi miniszter beszélgetett Radnóti Ákossal, a szervezet elnökével és Fekete Dávid alelnökkel.

A korábbi programsorozat keretében már a szervezet vendégei voltak Borkai Zsolt, Csintalan Sándor, Buzánszky Jenő, Rogán Antal, Navracsics Tibor, Tarlós István, Török Gábor és Pokorni Zoltán, s ígérik, hogy folytatják újabb vendégekkel.

A teltházas rendezvényen, több mint száz érdeklődő előtt Hende Csaba elmondta: 2002. és 2010. között a honvédséget gyakorlatilag “szétlopták", ő maga is számtalan büntetőfeljelentést tett az elmúlt időszakban.

Hende Csaba előadás közben.
Hende Csaba előadás közben.

Véleménye szerint azzal, hogy magas rangú katonai és politikai vezetők egyéni haszonra tettek szert, hátráltatták a Magyar Honvédség fejlesztését is.

A miniszter ugyanakkor hozzátette: a honvédség személyi állományának döntő része nem vett részt ezekben az ügyekben, becsülettel végezte feladatát. Ugyanakkor a korrupciós ügyek a honvédség társadalmi megítélését és presztízsét is érintették, s ezen mindenképpen javítani kell, amire bőven nyílt lehetőség az elmúlt években, pl. a vörösiszap-katasztrófa elhárításakor- tette hozzá a miniszter.

A honvédelmi miniszter méltatta a külföldön szolgálatot teljesítő magyar katonák felkészültségét is. Elmondta: a magyar katonák nagy megbecsülést élveznek odakint, mindannyian kiváló felkészültségűek és állóképességűek.

A szövetségeseink elégedettségét is bizonyítja, hogy hazánk az elmúlt években sok tízmillió dolláros hadfelszerelést kapott ingyen az USA-tól. Erre szükség is volt, ugyanis a Magyar Honvédség haditechnikai felszereltsége sajnos nem mindenben felel meg a mai kor követelményeinek. Ezért határozott a kormány arról, hogy középtávon fokozatosan növeli a hadseregfejlesztésre fordítandó költségvetési forrásokat.

Hende Csaba a Fidelitas tagjaival.
Hende Csaba a Fidelitas tagjaival.


Kérdésre válaszolva a miniszter leszögezte: a kormány sem rövid- sem hosszútávon nem tervezi a sorkötelezettség visszaállítását.

Hende Csaba szerint ennek sem az anyagi, sem a logisztikai feltételei nincsenek ma meg, ráadásul az újoncok kiképzése egyre időigényesebb feladatot jelentene a haditechnika fejlődése miatt.

A sorkatonasággal szemben a kormány az önkéntes tartalékosok rendszerét kívánja fejleszteni, annak érdekében, hogy katasztrófahelyzetek idején a Magyar Honvédség hatékonyabban tudjon reagálni a kialakult problémára.

A fiatalság számára pedig az iskolai oktatás keretein belül kell megtalálni a módját a honvédelem eszméjének megismerésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Demonstrálnak a városvédők szombaton Győrben

Békés demonstrációt tart a Dunakapu tér alá tervezett mélygarázs ellen az Arrabona Városvédő Egyesület szombaton délután öt órakor a Pálffy–Schwarzenberg szobornál. Tovább olvasom