Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Helytörténeti kalauz készül

Győr-Ménfőcsanak - Számos Ménfőcsanak s Győr történetével és sporttörténettel foglalkozó kötet után a napokban jelent meg Szabady János helytörténeti kutató új könyve, amely egy összefoglaló a szerző sokrétű kutatásainak anyagából.
„Törekvésem és reményem, hogy a könyv erősíti az olvasóban a történelmi szemlélet fontosságát, a helyi társadalom múltjának megismerését" – írja a könyv beköszöntőjében Szabady János.
A szerző helyi „történelmi kalauznak" szánta a könyvet, amely hasznos lehet a ménfőcsanakiaknak és az odalátogatóknak egyaránt.

A fejezetcímek jól mutatják a könyv újszerűségét, széleskörűségét. A helységnéveredet, a történelmi kronológia, a település földrajzi adatai mellett megtalálhatók a helyi kőbe, fába vésett emlékek.

Külön fejezet foglalkozik a köztéri szobrokkal, alkotásokkal, melyekből szép számmal van Ménfőcsanakon. Ezek közül a legújabbak a Millenniumi parkban található alkotások vagy éppen a Horváth Ede egykori Rába-vezérigazgató emlékét megörökítő tábla.

A szerző ezen könyvéből sem maradnak ki a ménfőcsanaki történelmi emlékhelyek, melyek közt újabb kutatásai eredményei is ott vannak. Két érdekes leírás is színesíti a könyvet, az egyik Csanakfalu–Csanakhegy–Ménfő egyesülésének bonyodalmas, ma már humorosnak is mondható története. A másik Bády Izidor volt csanaki bencés plébános „magyarosító" törekvései és róla, valamint az itt töltött 22 évének történéseit bemutató „emlékvers".

A kötet az utcanevek névadóiról szóló írással és térképpel zárul, benne a legújabb lakóteleppel és pontosított utcaneveivel.

Szabady János Szent László-díjas helytörténeti kutató, lokálpatrióta szerző eddig 7 tanulmánykönyvet jegyez, 1979 óta foglalkozik hely- és sporttörténeti kutatással, szívesen adja tovább ismereteit. Tagja a Magyar Történelmi Társaságnak, számos civil szervezetnek. Az igényes, gazdag fotóanyagot tartalmazó könyvet – amely a Bezerédj-kastély könyvtárában kapható – Winkler Csaba tanár lektorálta, szerkesztette.
A „Ménfőcsanaki történelmi kalauz" borítója. Sokrétű kutatás eredménye.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milyen lesz a 21. századi Győr? - Szavazzon!

„Remélem, nem csupán a kincstári optimizmus beszél belőlem, de Győr valóban nagy változások… Tovább olvasom