Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Helytálltak a megyeiek a borsodi gátakon

Keményen helytállnak a megyéből a borsodi árvízzel sújtott településekre mentési munkálatokra vezényelt katonák és rendőrök, pénzügyőrök.

A helyzet lassan normalizálódik, így az állomány fele szerdán hazajöhet.

Hernádszurdok, Méra, Bőcs, Sajólád, csak néhány az árvíz sújtotta borsodi települések közül, ahol a 12. Arrabona légvédelmi rakétaezred katonái, 12 óránként váltva egymást, dolgozott a gátakon. A győri honvédeket Abaújszántón helyezték el a helyi általános iskola tornatermében. 18 nőnek az iskolaigazgató egy osztálytermet rendezett be.

A győri rakétaezred katonái homokzsákokat raknak a víz útjába Bőcsön. Fotó: Tóth Gyula
A győri rakétaezred katonái homokzsákokat raknak a víz útjába Bőcsön. Fotó: Tóth Gyula


– Úgy készültünk, hogy sátrakat és tábori konyhát is hoztunk magunkkal, de arra nem volt szükség, mert mindenünk megvan, az igazgatónő rendelkezésünkre bocsátotta a konyhát, az ebédlőt is. A helyiek a gondolatunkat is lesik – tájékoztatott  ottjártunkkor  Ferenczi Zsolt őrnagy, az egység parancsnoka.

Az őrnagy elmondta, amikor megérkeztek, Hernádszurdokon tetőzött a Hernád, nyúlgátakat raktak s megtámogatták a gátat. Keményen kellett hajtaniuk éjszaka is, mert ha a víz áttör, elvitt volna 2–3 falut.

Bőcsre tartva az Ural teherautóban folytattuk a beszélgetést.

– Vasárnap és hétfőn délelőtt Mérán, mintegy nyolc kilométeres szakaszon védtük a gátat. Akkor a megyei rendőrökkel együtt dolgoztunk. Ők is komolyan kivették a részüket a munkából, amiért a falu lakói nagyon hálásak voltak mindannyiunknak.  Ezt követően rövid pihenő következett, azért csak annyi, mert délután jött a riasztás, menni kellett Bőcsre, mivel Gesztelynél áttörte a gátat a víz – magyarázta Ferenczi Zsolt.

Ferenczi Zsolt őrnagy, a győri egység parancsnoka balra, a háttérben a győri rakétaezred katonái. Fotó: Tóth
Ferenczi Zsolt őrnagy, a győri egység parancsnoka balra, a háttérben a győri rakétaezred katonái. Fotó: Tóth

Csak kerülő utakon tudtuk megközelíteni a falut, ugyanis több főút le van zárva. Miskolcra sem lehet bejutni, sem onnét kihajtani a 3-as főúton. Amikor a helyszíni riportra utaztunk, ezért kellett nekünk is Nyíregyháza felé kerülnünk.

Az állomány lelkesen és minden erejét megfeszítve tette, amit kell. Az itt élő emberek hálája pedig hihetetlen - mondta Béli Ferenc alezredes.
Sajóládon hömpölygött a víz az utcákon, a kerteken be, a kapun ki, majd át az úttesten, s be a szemközti ház udvarára. Onnét folyt tovább az ár. Csak az Ural teherautó nagy kerekei tudtak ˝átgázolni˝ a Bőcs felé vezető úton átfolyó vízen. Az út szélét karók jelezték, hogy a mentésben részt vevők járművei ne hajtsanak az árokba. Bőcsön rendőrök, pénzügyőrök, katonák, az ország különböző tájairól érkezve, de együtt rakták a köveket, homokzsákokat.

– Jelenleg ötven győri katona dolgozik itt – a háromszáz honvéd között –, hogy a víz elkerülje a falu szélén lévő házakat. Remélem, már sikerült megfogni, nem történik nagyobb baj. S talán rövidesen hazamehetünk. Igaz, sokan maradni akarnak, mint ahogyan többen mindkét váltásban kint dolgoztak, mondván, segíteni jöttek, pihenni otthon is tudnak – magyarázta Ferenczi Zsolt.

Sajóládon a víz az úr az utcákon s az udvarokon. Rendőrök, pénzügyőrök mentik a menthetőt.
Sajóládon a víz az úr az utcákon s az udvarokon. Rendőrök, pénzügyőrök mentik a menthetőt.


A megyénkből vezényelt 250 rendőrt a miskolci Ferenczi Sándor Szakközépiskola tornatermében szállásolták el. Közülük szerdára száztizenegyen maradnak, a többiek hazajöhetnek.

Parancsnokuk, Béli Ferenc alezredes arra a felvetésünkre, miszerint az a hír járja, hogy az első nap nem kaptak megfelelő ellátást az emberek, úgy válaszolt: ha volt is némi nehézség, de az nem volt befolyásoló tényező.

– Az állomány lelkesen és minden erejét megfeszítve tette, amit kell. Az itt élő emberek hálája pedig hihetetlen. Az iskola igazgatója hajnali háromig itt volt, s még az egészségügyi ügyeletet is megszervezte. A naptól leégetteket bekenték, akinek a bakancs feltörte a lábát, azt kezelték. Az étkeztetésünk is megfelelő. Mérán két napig szinte családias volt a hangulat, a helyiek a lelküket kitették, hogy nekünk kedvezzenek. Sokan nem akarnak hazamenni, segíteni akarnak továbbra is – mondta el Béli Ferenc.

A Borsodban maradók kedden este hatkor indultak a gátakra, ahol még nagy szükség volt a segítségükre. 

Olvasóink írták

 • 13. fióka 2010. június 12. 19:14
  „56. pret 2010.06.12. 13:33--hät pont erröl beszelek en is együtt raktuk a zsäkokat es több informäciom van rola,hogy mindenhol ott voltak es segitettek csak ez az undorito media felejti el közölni az igazsägot”
 • 12. piroskaésabarkasz 2010. június 11. 20:54
  „Aki állami alkalmazott az tudja amit leirok.A Borsodba vezényelt győri rendőrök élménye:Az áradó,úton átfolyó patakban békésen táplizó(rabsickodó)svédek hetykén odakurjantanak a szerveknek:"ott mennek a <moderálva>"-epésen,röhögve-!Mire egy-két rendőrben elszakadt a cérna és vissza kiabálták a véleményüket.Mire a békésen, a tilosban halászó tezsvirek feljelentették őket a helyi őrsön,becsületsértésért.Az összehivott állomány a: "ki kiabált vissza nekik,az lépjen ki" parancsnoki kérdésre egy emberként lépett egyet előre....Lehet,hogy ez igy történt?...”
 • 11. jirzi 2010. június 11. 16:26
  „Nem is bizti hogy azt mondta hogy nem voltak,lehet úgy értette őket nem reklámozzák mint a katonákat.”
 • 10. MTT 2010. június 11. 12:22
  „Kkedves fióka, igenis voltak gárdisták is, több helyen meg is köszöntem a munkájukat.”
 • 9. fióka 2010. június 11. 09:40
  „de jo lenne egyszer lätni amikor a gärdistäkat fotozzäk munka közbe,de ezt nem engedi a cenzura ugye kedves szerkesztöseg”
 • 8. junicica 2010. június 10. 20:56
  „hol volt az a 15000 civil???
  A civileknek köszönet jár amiért főztek, kávéval látták el a gátakon dolgozókat!
  Amúgy meg nem kell senkit lefikázni, aki kinn volt a gátakon mindenkinek dicséret!!! Mert nem egy hű de leányálom zsákokat pakolni fél napon keresztül is akár!
  Szép volt mindenkinek!!!”
 • 7. jirzi 2010. június 10. 19:50
  „Szerintem meg nem kell kiemelni hogy katona rendőr stb Segítő és nem segítő van.Ennyi.”
 • 6. MZG 2010. június 10. 16:45
  „Bőnyi lelkész vagyok.
  Megható volt, hogy Hegyeshalomtól Sikátorig, és Rábaszentandrástól Markotabödögéig, a motorosok, a gárdisták,polgárőrök, magánemberek önként jöttek segítségünkre,
  de hozzánk is vezényeltek katonákat, tűzoltókat, rendőröket is.

  Köszönjük munkájukat!
  Örülünk, hogy másodjára az általuk rakott nyúlgát megvédte a falut a 166 cm-nyire dagadt ´tótól´!

  Örüljünk, hogy volt kit vezényelni a borsodi falvakba, s a kivezényeltek lelkesen és kitartóan tették a dolgukat, így is büszkék lehetünk a győri katonákra, rendőrökre!
  Ha nem is erre gondoltak, de most is érvényesült a bibliai mondat:

  "NAgyobb boldogság adni, mint kapni!"

  Zoltán”
 • 5. MTT 2010. június 10. 16:41
  „Igenis meg kell köszönni a kitartásukat, nem kell név nélkül mocskolódni, tették a dolgukat, ahova - távol a családjuktól- ki lettek vezényelve. Régen a "dolgozó népre" esküdtek fel, a rendszerváltás óta "hazájukat szolgálják" . Így legyen.”
 • 4. mr_akkush 2010. június 10. 14:07
  „Igazságtalanság van ebben az országban minden szinten.
  Remélem a Viktor rendet tesz.Ha nem, akkor 4 év múlva jobbak jönnek? :)
  Kitartás!”
 • 3. janika 2010. június 10. 13:40
  „No itt legalább hasznukat veheti az a dó fizető a közadóból fenntátott mundérosoknak. A Hazánkat úgysem képesek megvédeni a felvásárlóktól.”
 • 2. ZéZé 2010. június 09. 23:23
  „azért jó hogy van akikre lehet számitani. Szép volt tőletek! Gratula”
 • 1. tódi 2010. június 09. 15:21
  „Ja mind az ötvenen , meg 15 000 azaz tizenötezer civil .

  Korrektség ,mint Bőnyben ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érsebész a megyei kórház élén - interjú

Dr. Tamás László János a Petz Aladár megyei kórház új főigazgatója július 1-jétől. Öt éve biztos… Tovább olvasom