Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 25°C Még több cikk.

Helyszíni riport Koroncóról: Meghalt a Marcal - videó

Koroncónál tartálykocsik váltják egymást, folyamatosan szállítják a folyót szennyező lúgos kémhatású anyag semlegesítéséhez szükséges savat. A munkálatok közelébe senkit sem engednek, az ide vezető utakat rendőrök őrzik, és fordítják vissza az autósokat.
A Marcalnál zajló beavatkozásokat fotózni, filmezni lehetetlen vállalkozás. Koroncón a Rábapatonára, és a folyóhoz vezető útra kanyarodunk, de mintegy 50 méter után rendőrök, polgárőrök állítanak meg.

Azt az infót kapjuk, hogy Koroncó és a Marcal-duzzasztó térségében csütörtök hajnaltól savas technológia alkalmazásával valamint intenzív levegőztetéssel próbálják a víz magas pH értékét csökkenteni a vízügy és a katasztrófavédelem szakemberei. Ehhez a munkához át kell fejteni a hatalmas tartálykocsikban érkező savat. Ennek vannak kockázatai, ezért a szigorú útzár.

Mentesítési munkálatok a Marcalon Rábaszentmiklósnál. Fotók: Katona-Pap Mónika - tudósító.

Közben félreállunk, mert a rendőrök azt ígérik, érkezik valaki az vízügytől, és tájékoztatja a sajtót. A mintegy másfél órás várakozás alatt üres tartálykocsik távoznak, és savval teli tartályok érkeznek.

A helyiek azt mondják az elpusztult halak begyűjtését egyelőre szüneteltetik, mert víz által hordott tetemeket összeszedték, a maradék pedig még a víz alatt van, így azt nem lehet észrevenni.


Olyan információk is eljutnak hozzánk, hogy a 14 es ph-skálán 13,5-es értékkel érkezik a folyó vize a faluba, a hírek mégis ennél enyhébb szennyezésről szólnak. A hivatalos verzió valamivel 10 feletti értékről szól 14 órakor. Sajnos a végeredmény szempontjából a lényegen ez nem sokat változtat. Így is, úgy is pusztít. A koroncói halászok egyike azt mondja "Semmit nem ér a savazás, csak "cukrozzák" a víz felszínét. Itt meghalt a természet, meghalt minden, és veszélyben a Rába és a Duna is."

Ezt igazolhatja a katasztrófavédelem közlése, amely szerint kipusztult a Marcal folyó teljes élővilága, a vörösiszap-szennyeződés rendkívül magas pH-értéke mindent elpusztított.

Miközben várakozunk, megérkezik Janák Emil, a az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője, aki elmondja, amit eddig is tudtunk, hogy veszélyes lenne a munkálatok közelében tartózkodni, azért a kíváncsi ember, és a sajtó továbbra sem juthat a folyó közelébe. A vezető közli, hogy egyéb információval sem szolgálhat, majd sietve távozik. Előrébb tehát nem jutunk. Maradnak a hírügynökségeknek elküldött "hivatalos, ellenőrzött" hírek. Íme:

Az MTI-n keresztül Dobson Tibor a kárfelszámolás helyszíni szóvivője elmondja, hogy a Marcal élővilága kipusztult, így mostantól a Rába és a Duna élővilágát kell megmenteni. Ehhez a pH-értéket 9 alá kell csökkenteni.

A Duna főágát csütörtök délre érte el a vörösiszap-szennyeződés.  Sem a fővárosi, sem az északi, sem a dunántúli ivóvízbázist nem veszélyezteti a szennyeződés. A folyamatos mérések szerint nehézfémet nem tartalmaz az ivóvíz.

A halászati tilalom továbbra is fennáll a Marcal és a Rába folyó Marcal torkolat alatti szakaszán valamint a Mosoni-Duna győri szakaszán.

Olvasóink írták

 • 14. Mohtec 2010. október 11. 17:07
  „Lesz ez még így se!Mondhatnám...De ez már így van.Azaz sehogy sincs.Szörnyű!”
 • 13. szocdem 2010. október 11. 10:30
  „Meghalt a Marcal?

  Majd állítanak neki egy kopjafát, pár fidesz meg jobbikos politikus elmegy zászlót lobogtatni, (hát ha feléled tőle mint a gazdaság) a felelősök meg koktéloznak majd délamerikában egy jót...

  Kis magyar történelmi séma - bármire. Meddig mehet ez még így tovább??”
 • 12. Had-assa 2010. október 08. 17:20
  „Véleményem szerint aki a kárt okozta,annak kell helyreállítás költségeit viselni!!”
 • 11. IM 2010. október 07. 21:15
  „Kínában már kivégezték volna ezeket. Itt mindent meglehet tenni a Magyarral Csak a haszon szerzés bármilyen eszközzel. Természeti katasztrófát emlegetnek , jó duma. Menteni kamu dumával a menthetetlent. Még jó, hogy senki se veszi be.Csernobilt csináltak az országból. Mert ha feltámad a szél és fújni kezdi, haj jaj mi lesz....”
 • 10. Filtec 2010. október 07. 20:54
  „ 
   
  A Mal Zrt. vezetőinek summa 56 milliárd a vagyonuk HIVATALOSAN.
  Gondolom, duplája feketén.

  Ezt kéne azonnal zárolni. Gondolom kp. ennél jóval kevesebb, de nehogy már a 2 éves unokákra írassák a vagyonukat.

  Sokba fog kerülni a mentesítés, új házak, polgári perek (halálozás, égés miatt, stb.) perköltség.
  ZÁR alá mindent a vezérkarral együtt.”
 • 9. egylány00 2010. október 07. 19:41
  „6. Ezt a hírt én is nagyon várom már! Remélem, hogy nem 3 hónapra csukják le őket hanem életfogytiglanra!
  Ha az én családom vagy hozzátartozóim haltak volna meg pár idióta ember felelőtlensége miatt akkor...had ne folytassam. Felfoghatatlan esküszöm és ilyenkor örülne az ember hogy bár csak sima víz lenne vörös iszap helyett. Hol fog lakni az a rengeteg család ezek után. Lehet több mint a fele utcára kerül, mert ahogy hallottam a kártérítés 100.000Ft. Nevetséges!!!”
 • 8. violavirag 2010. október 07. 19:16
  „nem is magyarország lenne -.- a következő az lesz h mehetünk a boltba felvásárolni az ásványvízkészletet...hogy lehetnek ennyire felelőtlenek?? tényleg nem fogják fel h nem lehet visszacsinálni...”
 • 7. genealogus 2010. október 07. 18:19
  „Majd ha Magyarország ténylegesen jogállam lesz. De erre még sokat kell várnunk. Az egész ügy vérforraló és gyomorforgató. Miért utálok ebben az országban élni....”
 • 6. McFly 2010. október 07. 18:04
  „Arról mikor lesznek hírek hogy a Mal Zrt. vezetőit bilincsben vitték el otthonukból?”
 • 5. Hosse 2010. október 07. 16:40
  „Persze hogy meghalt a Marcal toban levo minden (alatvilag,stb). Es persze hogy veszely a Duna-ra.Csak fogjuk a tokunket es savazunk. es minden megvan oldva, es miden megy tovabb...”
 • 4. orion1 2010. október 07. 16:28
  „Ki az a Marcal? :D”
 • 3. tradermike 2010. október 07. 16:21
  „Azért ez milyen már?! "Meghalt a Marcal" - és ezúttal még csak nem is a sajtó túloz. :o(”
 • 2. Lehel54 2010. október 07. 15:53
  „Csak oda kell figyelni: veszély nem volt. Veszély nincs. Nem lesz.
  Lehet,hogy csak (rem)álom volt az egész. A felelösök meg a védangyalaink?”
 • 1. Tavaszanyó 2010. október 07. 15:32
  „Hagyjuk hogy tegyék a dolgukat a védekezésben résztvevő emberek, ne hátráltassuk őket a kíváncsiságunkkal!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iszapömlés: Ecettel semlegesítenek, lezárták az utat

A rendőrség lezárta a Koroncó és Rábapatona közötti utat, mert ecetsavat öntenek a Marcalba a… Tovább olvasom