Kisalföld logö

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Helyi bizottság dönti el, ki vehet földet

Elvileg májusig Győr-Moson-Sopron megye mind a 183 településén földbizottságnak kell alakulnia, melynek vétójoga lehet egy-egy helyi földvásárlás kapcsán.
Az elmúlt hónapokban már minden településen létrejöttek a települési agrárgazdasági bizottságok, melyeknek minden regisztrált gazdálkodó a tagja. „Ezek Győr-Moson-Sopron megye 173 településén meg is alakultak" – mondta Németh Gergely, a megyei agrárkamara elnöke.

Akadnak olyan kistelepülések, ahol az agrárkamarának mindössze két regisztrált tagja van, így ott összevont bizottságok jöttek létre. Ezek a bizottságok „a megyei agrárkamara kinyújtott csápjai".

A bizottságok a helyben felmerülő gondokat összegyűjtik s eljuttatják (akár a falugazdászokon keresztül) a megyei elnökséghez. Felépült tehát egy alulról építkező rendszer.

A tavaly elfogadott földtörvény értelmében azonban májusig minden településen egy földbizottságot is létre kell hozni: az ő feladatuk lesz majd a zsebszerződésgyanús földvásárlások kiszűrése. Előzetesen ők fogják véleményezni a májustól kötendő adásvételi szerződéseket.

A törvény értelmében csak gazdálkodó, helyben vagy 20 kilométeres körzetben élő, ott telephellyel rendelkező gazda vásárolhat majd földet. Az agrárkamara most azokat a köztiszteletben álló személyeket keresi, akik felelősen tudnak dönteni ezen kérdésekben.

A földbizottság a helyi jegyzők bevonásával jön létre, s ebben a földhasználók kaphatnak szerepet: szavazással dől el, kik lesznek a tagjai. Ahol májusig nem jön létre, ott a települési agrárgazdasági bizottság javaslatára a megyei kamarai elnökség dönt a földvásárlási kérdésekben.

A grémiumok felállása után könnyebben kiszűrhető, hogy a vásárlási szándékát bejelentő az adott településen életvitelszerűen lakik-e. Ha nem, elutasítják földvásárlási kérelmét: másodfokon vélhetően a helyi képviselő-testület dönt majd.

Mecséren Csaplár Zoltán őstermelő polgármester lett a települési agrárbizottság elnöke. „Májusig megalakul a földbizottság is. Bízom benne, hogy addig kapunk még szakmai tájékoztatást az agrárkamarától, s minden gazdálkodó megismeri majd a földvásárlási lehetőségek pontos menetét.

Úgy vélem, a földhasználóknak egységesen hozzá kell járulniuk például a külterületi utak rendben tartásához: az sem normális, ha a kombájn előtt egy embernek motorfűrésszel kell levagdosnia az ágakat, nehogy összetörje a visszapillantó tükrét."

Csaplár Zoltán hozzátette: a településen nem tudnak zsebszerződésgyanús esetekről. „Korábban voltak itt külföldi érdekeltségek, ám ezek mára megszűntek" – mondta.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már nem „esküvő" a ballagás

A ballagási szokásokban nincs nagy különbség a megyehatárokon innen és túl. Tovább olvasom