Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Helyet keres a regionális filmarchívum

Évente több ezer darabbal bővül a Győri Regionális Filmarchívum. Sokan látogatják a Mediawave WebTV alkotásait is. Ami a kollekció gazdáinak többek között gondot jelent, az a videokazettán és DVD-n őrzött filmek tárolása.
A Győri Regionális Filmarchívum a térség legegyedibb és legjelentősebb kollekciója. A beérkező anyagokat folyamatosan katalogizálják, illetve jó részüket a lehető leggyorsabban a világhálón is közzéteszik. Az érdeklődők ezeket a Mediawave WebTV-n tekinthetik meg.

– Legutóbb a komáromi Együttlét filmes versenyére nevezett ezerötszáz alkotás érkezett hozzánk. Ezenkívül évente legalább még száz-kétszáz filmet kapunk. Így például a táborainkban, műhelyeinkben készült munkákat, de szép számmal küldenek a szerzők is – említette Hartyándi Jenő, a Mediawave fesztiváligazgatója. – Emellett komoly kincsek, régi filmek kerültek elő a huszonöt éves jubileumunk alkalmából. Ezek kivétel nélkül kor- és fesztiváltörténeti filmdokumentumok, amelyek a lehető leghamarabb felkerülnek a netre.

A Mediawave több tízezer darabos, még nem digitalizált filmarchívuma részben a komáromi erődben, részben pedig a fesztiváligazgató padlásán várja évek óta jobb sorsát. (Felvételünk 2013-ban készült.)
A Mediawave több tízezer darabos, még nem digitalizált filmarchívuma részben a komáromi erődben, részben pedig a fesztiváligazgató padlásán várja évek óta jobb sorsát. (Felvételünk 2013-ban készült.) Fotó: Kisalföld-archívum


Hartyándi Jenő beszámolt arról is, hogy látogatott a webtévéjük is, ahol már több ezer film tekinthető meg. Legutóbb például a Mediawave online fesztivál egyes alkotásait 2 hónap alatt 5–6 ezren nézték meg.

Évek óta gondot jelent a több tízezer darabos archívum még nem digitalizált, videokazettákon és DVD-ken tárolt része. Az anyag részben a komáromi erődben várja jobb sorsát, részben pedig a fesztiváligazgató családi házának padlásán található. Ahogy Hartyándi Jenő mondta: nyárra tervezi, hogy egyesíti a „kettészakadt" archívumot, amely mindenki számára látható és kutatható lesz. Információnk szerint remény mutatkozik arra, hogy a Media- wave-archívumot a jövőben egy állami tárhelyen helyezzék el. Ez azért lenne fontos, mert hiába tekinthetők meg térítés nélkül a filmek, az internet a kollekció gazdáinak nem ingyen van, komoly összeget kell fizetniük a szolgáltatónak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harmadik helyezett lett A konyhafőnökben

Csigát, pájslit, szarvasgombás galambot is készített A konyhafőnökben a győri hobbiszakács, Nagy… Tovább olvasom