Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 14°C | 24°C Még több cikk.

Helikopterből vadászták a parlagfüvet: megyénkben 40 parlagfüves területet fedeztek fel a magasból

Megyénkben továbbra is Fertőd környéke a legszennyezettebb parlagfűvel. A gondatlan gazdák akár 3,75 millió forintos büntetést is fizethetnek.

Mint arról portálunk videós riportban beszámolt, augusztus utolsó napjaiban a bőnyi repülőtérről felszállt a parlagfűre vadászó helikopter.

A magasból végrehajtott, három millió forintos költségvetésű felderítés eredményeiről Pongrácz Attilát, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának vezetőjét kérdeztük.


Ez nem akciófilm Rambóval, hanem parlagüves felderítés - fotó: Balázs Attila
Ez nem akciófilm Rambóval, hanem parlagüves felderítés - fotó: Balázs Attila


"A megye parlagfűvel legszennyezettebb területe idén is változatlanul Fertőd környéke"

"A két repülési napon körülbelül 250 ezer hektár területet vizsgáltunk át, s negyven parlagfűvel fertőzött területet találtunk.

Ebből az első napon huszonkettőt Mosonmagyaróvár, Csorna és Tét környékén, a második napon pedig tizennyolc foltot azonosítottunk, utóbbiakat Fertőd és Fertőszentmiklós körzetében.

Arra egyelőre nem tudok pontosan válaszolni, hogy a szóban forgó fertőzött szántóföldek, gabona- és repcetarlók mekkora területet tesznek ki, mert a földi bemérés és jegyzőkönyvezés még tart.

Az ugyanakkor biztosan kijelenthető, hogy a megye parlagfűvel legszennyezettebb területe - akárcsak tavaly - idén is változatlanul Fertőd környéke" - tudtuk meg Pongrácz Attilától.


Pongrácz Attila egy növésben lévő parlagfűvel - fotó: Bertleff András
Pongrácz Attila egy növésben lévő parlagfűvel - fotó: Bertleff András


Büntetési tételek: 50 ezer forinttól 3,75 millió forintig


Pedig a gazdáknak érdemes figyelniük a parlagfű kasszálására: négy-öt hektár fertőzött terület büntetési tétele 50 és 150 ezer forint közé esik. Ez az összeg 75-80 hektár esetében két milliótól akár 3 750000 forintig terjedhet.

"A parlagfű elleni kötelező védekezés minden évben június vége, a rendelet szerint nincs lehetőség várakozási vagy a munkák elvégzésére szolgáló türelmi időre.

2011 és 2012 után idén harmadik alkalommal végeztük el a helikopteres felderítést. Ebben az esztendőben hasonló akcióra már nem kell számítani, de terveink szerint a következő években is folytatjuk a légi felderítést" - zárta szavait a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának vezetője.


Reszkessetek, gyomnövények! Fotó: Krizsán Csaba (MTI)
Reszkessetek, gyomnövények! Fotó: Krizsán Csaba (MTI)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szivárgott a gáz a Szeszgyár utcában Győrben

Négyemeletes lakóház egyik lakásában szivárgott a gáz. Tovább olvasom