Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 22°C Még több cikk.

Helikopter-baleset: nem műszaki hiba volt

Kimle–Budapest - A Közlekedésbiztonsági Szervezet néhány napon belül hivatalosan is lezárja a vizsgálatot a júliusban Kimlénél történt helikopter-baleset ügyében. A Kisalföld úgy tudja, a hatósági vizsgálat szerint nem műszaki hiba miatt zuhant a gép a Mosoni-Dunába.
A darnózseli falunapon – 2008. július 12-én – sétarepüléseket végzett az a helikopter, amely mostanáig tisztázatlan okból Kimle közelében a Mosoni-Dunába zuhant. A pilótát, Kóbori Bélát az egyik legtapasztaltabb repülősként tartják számon a megyében; közvetlenül a baleset után azt mondta, úgy érezte, megsüllyed a gép, majd csattanást hallott és a helikopter pörögni kezdett lefelé. A közlekedésbiztonsági szakembereknek azt kellett megállapítaniuk, hogy ezért vagy esetleg más okból szállt alacsonyan a gép, amely így a felső vezetékkel ütközött. A helikopterben a pilótán kívül hárman utaztak: mind a négyen ki tudtak úszni a folyóból...

A balesetből következően mind a négyen megsérültek, egyiküket műteni kellett.

A Közlekedésbiztonsági Szervezet (KBSZ) a maga részéről befejezte a vizsgálatot, a hivatalos lezáráshoz azonban még az kell, hogy az eredményről írásban is értesítse az érintetteket. A Kisalföld a KBSZ-től kapott információ szerint úgy értesült, hogy a vizsgálat nem tárt fel műszaki hibát: a motor a zuhanás pillanatában nagy valószínűséggel működött, tehát nem ez okozhatta a balesetet. A Közlekedésbiztonsági Szervezet fontos feladata, hogy a megelőzés érdekében feltárja az esetleges típushibákat is, ezért ebben az esetben is vizsgálták ezt, de szintén nem találtak olyan meghibásodást, ami miatt a többi, hasonló típusú gépet is át kellene vizsgálni. Az érintett helikopter ráadásul „fiatalnak" számít, ugyanis összesen 320 órát repültek vele.

A baleset után: A roncsot két darabban tudták kiemelni a Mosoni-Dunából. A művelet elvégzésekor már ismét a helyszínen volt Kóbori Béla. Fotó: Kisalföld-archívum
A baleset után: A roncsot két darabban tudták kiemelni a Mosoni-Dunából. A művelet elvégzésekor már ismét a helyszínen volt Kóbori Béla. Fotó: Kisalföld-archívum

A vizsgálat során meghallgatták a szemtanúkat is: azokat a kenusokat, akik a baleset pillanatában a sérülteknek segítettek.

Természetesen megkerestük a pilótát is, hiszen a vizsgálat eredménye rá nézve nem kedvező (logikus, hogy ha nem műszaki meghibásodásra vezethető vissza a baleset, akkor emberi mulasztás lehet az ok), de Kóbori Béla arra hivatkozva, hogy ő még nem kapta meg a hivatalos eredményt, nem kívánt nyilatkozni. Annyit azonban tudnia kell a közvéleménynek, hogy a pilóta szakszolgálati engedélyét a balesetkor bevonták, tehát lassan négy hónapja nem repülhet; s ha megkapja a hivatalos vizsgálati eredményt, 60 nap áll rendelkezésére, ha fellebbezni kíván.

A baleset során nemcsak a KBSZ folytatott le vizsgálatot, hanem a Nemzeti Közlekedési Hatóság is: itt is már csak arra várnak, hogy megérkezzenek a gép papírjai, ami azért lassúbb, mint általában, mert jelen esetben román lajstromszámú helikopterről van szó. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állomásokat újít fel a GYSEV

Győr-Moson-Sopron - Három állomásának homlokzatát újítja fel a Győr–Sopron–Ebenfurti… Tovább olvasom