Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Hegyekben a céges akták

Győr-Moson-Sopron - A szokásos forgalom többszörösét bonyolították le hétfőn a cégbíróságok, a megyei központba mintegy százan hozták be ügyeiket, volt, aki ötvenet egyszerre. Ennek egyik fő oka, hogy mától csak elektronikus úton lehet benyújtani a cégbejegyzéseket és a szerződésmódosításokat.
A tizenegy óráig tartó ügyfélfogadási határidő az elmúlt napra nem vonatkozott. Látszik, hogy szeretünk mindent az utolsó pillanatra hagyni, most pedig akadt elég elodázni való, mivel a cégeknek három törvényi változás miatt is dolguk volt a bírósággal.

Dr. Gálné dr. Miklós Dóra, a megyei bíróság csoportvezetője elmondta: a 2006-os törvény módosításához a mai napig kellett igazítani a társasági szerződéseket. Csak egy példa a sok közül: eddig egy ügyvezető igazgatót határozott időre – legfeljebb öt évre – lehetett kinevezni, míg az új jogszabály szerint már határozatlan időre szólhat a státusa. Ilyen és ehhez hasonló változások sora miatt kellett módosítani szerződéseiket a cégeknek, s ahogy az megszokott, az utolsó pillanatban érkeztek a legtöbben. Ez persze azért nem csak a tegnapra vonatkozott, mivel egész júniusban akták tornyosultak a cégbírósági irodákban.

Érzékeltetésképpen: míg egy átlagos hónapban 600–800 ügy érkezik a megyei cégbíróságra, az elmúlt harminc napban 2372-t nyújtottak be.
Ezzel a határidővel egybeesett eredetileg egy másik változás is, ami dömpinget okozott: a társaságok okirataiban a tevékenységi kört jelölő négyjegyű számok megváltoztak – ez egyébként öt-hat évente megesik és nem kis munkát ad az ügyvédeknek és a cégbíróságnak. Aktányi mennyiséget tesz ki az a paksaméta is, ami az új fordítókulcsokat tartalmazza, ebből keresheti ki egy vállalkozó, hogy tevékenységi köréhez melyik TEÁOR-szám tartozik. Igaz ugyan, hogy a miniszter nemrég kitolta az átvezetés határidejét december 31-re, de mostanra a bírsággal fenyegető hatóságok már épp elég propagandát folytattak ahhoz, hogy az ügyvédek, vállalkozók észben tartsák a júliusi határidőt. Nem beszélve arról, hogy ha már a szerződést így is, úgy is módosítaniuk kellett, akkor a tevékenységi körükről is nyilatkoztak egy füst alatt, nem várva meg a decembert.

Ezek csak a legfrissebb ügyek, dr. Gálné dr. Miklós Dóra, a megyei bíróság csoportvezetője szerint szinte képtelenség tartani a határidőt. Fotó: Bertleff András
Ezek csak a legfrissebb ügyek, dr. Gálné dr. Miklós Dóra, a megyei bíróság csoportvezetője szerint szinte képtelenség tartani a határidőt. Fotó: Bertleff András

S jön a harmadik – talán a legközismertebb – oka a júniusi káosznak, hogy mától csak elektronikus úton lehet benyújtani a cégbejegyzéseket és azok módosításait. Ezzel alighanem lesznek problémák, mivel úgy tűnik, hogy még az ügyvédek egy része sem szerződött a néhány internetes szolgáltató valamelyikével, a rendszerhez sokan tehát nem férnek hozzá. Márpedig a szerződésminták és az egyedi szerződések egyaránt csak interneten érkezhetnek, a minták is a hálóról tölthetők le.
A cégbíróság vezetője szerint mindez azért lehetetleníti el a munkát, mert a sokszoros forgalom mellett a cégbírókat kötő határidők viszont nem változtak. Így hát ha például hiánypótlásra van szükség, azt az egyedi szerződések esetében továbbra is 8 munkanapon belül kell jelezni, az ügyek bejegyzésére pedig 15 nap áll rendelkezésre. S ha ez nem volna elég, még hegyekben állnak a május 31-ig beadott éves mérlegek, a megye mintegy 14 ezer cég mérlegéből eddig alig több, mint 6000-et tudtak iktatni ebben a júniusi hajrában. Összesen körülbelül 9000 érkezett papíron, a maradékot már elektronikus úton küldték, vagy rosszabb esetben sehogy. Ebből is látszik, hogy a többségnek még szoknia kell az internetes ügyintézést, márpedig a július már nem a nyakunkon van, hanem ketyeg, s az átállásra nincs több idő.

Olvasóink írták

  • 1. Tabornok 2008. július 01. 15:40
    „Nem kellene állandóan módosítani a törvényeket.
    Az állam saját magának csinálja az ilyen kretén helyzetet. Ráadásul, velünk fizetteti meg az árát!
    Nem tudom mi a bajuk, mi így is tudtunk volna tovább dolgozni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betegszállítás: Kiszállni nem lehet már

Győr-Moson-Sopron - Szinte a semmiből jelentették be a múlt év végén, hogy január 1-jétől alternatív… Tovább olvasom