Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Hegyalján innen, Sokorón túl: népmesemondó verseny

A ménfőcsanaki Bezerédj-kastély könyvtára 21. alkalommal rendezte meg a "Hegyalján innen, Sokorón túl…" népmesemondó versenyt.
Győr és Győr környéki települések kisdiákjai (1.-5. osztályosok) idén 21-en mondták el a magyar népmesekincs legszebb meséit. 1992 óta minden évben megrendezésre kerül ez a verseny. 2005-ig Szalai Béláné Tusi, majd Nagy Emilné Marika könyvtárosok szervezték.


A zsűri tagjainak neves szakértőket kértek fel, akik munkájukkal hozzájárultak a színvonal fenntartásához. A teljesség igénye nélkül szeretnék néhány nevet említeni: Kóka Rozália, Budai Ilona, Lanczendorfer Zsuzsanna, Balázs Lívia, Józsa Tamás, Szabady János, Veisz Imréné, Kokas Éva, Edelényi Adél, Lakatos Éva.

Ez a rangos verseny életképesnek bizonyult, hiszen már 21. alkalommal rendeztük meg. Köszönettel tartozunk azoknak, akik részt vettek akár zsűritagként, akár szervezőként vagy versenyzőként. Először meghallgattuk iskolánk alsó tagozatos énekkarát és furulyaszakköröseit, Czibikné Németh Márta tanárnő felkészítésével, akik egy népdalcsokrot adtak elő, majd néptáncot láthattunk.


A hosszú múltra visszatekintő versenyt Szabó Jenő önkormányzati képviselő és intézményegységünk igazgatója, Zilahi Tímea nyitotta meg. A zsűri elnöke az idei évben is Budai Ilona népdalénekes, Magyar Örökség-díjas tanár volt. Munkáját Kontra Józsefné magyar szakos tanár és Berghold Zoltánné ny. igazgatóhelyettes segítették, akik hosszú évtizedeken át intézményünkben tanítottak.

A zsűri tagjai értékelték a kis mesemondókat. A gyerekek méltó módon adták elő a Benedek Elek, Arany László, Illyés Gyula, Timaffy László, Kriza János által gyűjtött népmeséket.

A megmérettetésen sok szép mesét hallhattunk tehetséges gyerekek előadásában. A mesemondók közül többen még népviseletbe is öltöztek. Örömmel üdvözöltük körünkben Szalai Béláné nyugdíjas könyvtárost, aki 15 éven keresztül fáradhatatlanul, magas színvonalon szervezte a versenyt. Minden mesemondó könyvet és egy kis ajándékot is kapott. A jövőben is szeretnénk a hagyományoknak megfelelően megrendezni ezt a vetélkedőt.

Eredmények:

I. korcsoport: 1.-3. osztályosok
1. Gondár Olimpia - Fiáth János ÁMK Győrsági tagiskola
2. Füsi Péter - Péterfy Sándor Evangélikus Oktatási Központ Győr
3. Puskás Tamás - Zrínyi Ilona Általános Iskola Börcs
Különdíj: György Jázmin – Bartók B. Ének-zenei Általános Iskola Győr
II. korcsoport: 4.-5. osztályosok
1. Horváth Gergő Sokorópátka - Általános Iskola és ÁMK
2. Kümmel Patrícia – Kodály Z. Általános Iskola Győr
3. Lakatos Dominika –Körzeti Általános Iskola Dunaszeg
3. Jáger Ádám – Csokonai V. M. Általános Iskola Tápszentmiklós
4. Horváth Bálint – Zrínyi I. Általános Iskola Abda
4. Lauer Barnabás – Gyárvárosi Általános Iskola Győr

Sulyok Attiláné

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Beöthy Képző-Iparművészeti és Irodalmi Társaság vak énekesnek segített Győrben

A Beöthy Képző-Iparművészeti és Irodalmi Társaság 2012. április 4-én kiállítás és zenei est… Tovább olvasom