Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Hédervár nyerte a Kisalföld Vágtát - fotók

A Hédervár színeiben versenyző lovas, Baumann Adrienn Topáz Rózsa nyergében ülve nyerte a Kisalföld Vágta vasárnap esti döntőjét Győr-Gyirmóton.

A kedvező időjárást kihasználva csaknem másfél ezren tekintették meg a helyszínen a harmadik alkalommal megrendezett Kisalföld Vágtát, a Nemzeti Vágta hivatalos előfutamát a győr-gyirmóti Rodeo Ran-
chen tegnap.

Az eseményre 15 település nevezett, ketten (Szentgál és Tiszatelek) a megyén kívülről, a többiek (Vámosszabadi, Écs, Töltéstava, Kajárpéc, Gyirmót, Bágyogszovát, Tényő, Halászi, Ménfőcsanak, Egyed, Hédervár, Nyúl és Győrság) pedig Győr-Moson- Sopronból.


Kisalföld vágta. Fotó: Mészáros Mátyás.

Bendes Csaba, a Nemzeti Vágta elővágta- és nevezési igazgatója lapunknak elmondta: az országban idén összesen 16 előfutamot tartanak, amelyek egyike a Kisalföld Vágta. Ezen versenyek első két helyezettje automatikus résztvevője a Nemzeti Vágtának, amelyet szeptember 15–16-án rendeznek a fővárosban.

Emellett mindegyik elővágta szervező települése szabadkártyát kap, ami ugyancsak budapesti részvételt ér. A regionális futamokon százezer forintban maximálták a nevezési díjat – annak a településnek, amely enélkül, közvetlenül akar a Hősök terén indítani egy lovat, kétmillió forintot kell kifizetnie.

Kisalföld vágta. Fotó: Havasi Melinda.

Horváth Zalán, a Nemzeti Vágta háromtagú bírói testületének tagja, a Kisalföld Vágta főbírója szerint az előfutamok 2010-es bevezetésével lett valóban országos rendezvény a Nemzeti Vágta, amelyet így mindenki magáénak érezhet. Felhívta a figyelmet arra az idei változásra, hogy már nem futhatnak telivérek. "Ezzel a cél az esélyegyenlőség biztosítása, mellettük ugyanis a félvéreknek nem volt semmi esélyük. Márpedig a vidéki istállókban az utóbbi fajták dominálnak" – indokolta a döntést a főbíró.

Ezzel egyetértett Szabó Tímea is. A győrújbaráti lovas – aki tavaly Gödöt képviselve versenyzett a Hősök terén – tegnap Egyed színeiben indult.

"Még a biztonságot lehetne javítani valamelyest Pesten, bár a kanyarok íve már tavaly is elfogadhatóbb volt. A gyirmóti pálya viszont nagyon jó" – mondta kérdésünkre; később balszerencsés volt, a harmadik előfutamban vezetett ugyan, de leesett a lóról.

Kisalföld Vágta - Gyirmót, Rodeo Ranch


A döntőbe abból az elődöntőből Koczor József jutott Koroncó színeiben, ahová Hédervár (Baumann Adrienn a Topáz Rózsa nevű lóval), Vámosszabadi (Tóthné Csala Adrienn Sydneyvel) és Győrság (Sárfi Éva Royjal) kvalifikálta magát.

Az este nem sokkal hét óra után kezdődött finálé élvezetes küzdelmet hozott, nagy izgalmakat nem, Hédervár ugyanis azonnal az élre állt, és folyamatosan növelte előnyét az 1200 méteres távon. Másodikként Győrság, harmadikként Koroncó, negyedikként Vámosszabadi futott be.

Topáz Rózsa mindkét évben a legjobb félvér volt a Nemzeti Vágtán.
"Tényleg sima volt. Még vissza is fogtam a lovat, és a nagy előnyt látva az utolsó száz méteren már integettem" – idézte fel a versenyt a díjátadó után lapunknak Baumann Adrienn.

A 36 éves dunaszegi hölgy mindössze 11 éve lovagol, de már harmadszor versenyezhet a Hősök terén: tavalyelőtt Hédervárt, tavaly Bőnyt képviselte Topáz Rózsával. Idén február óta készülnek közösen a megmérettetésre.

A ló tulajdonosa, Tóth Szilárd – egyébként a Kisalföld Vágta főszervezője – elmondta: Topáz Rózsa mindkét évben a legjobb félvér volt a Nemzeti Vágtán.

Miután idén telivérekkel már nem lehet nevezni, leírható: a hétéves ló az egyik nagy esélyes lesz Budapesten szeptember közepén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hibridhajtást és intelligens meghajtást kutat a Rába

Az év végére elkészülő anyagok alapján születik majd döntés arról, hogy a 2013-as üzleti tervbe… Tovább olvasom