Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Háziorvosok: túl gyors a reform

A háziorvosok versenyt futnak a napokon belül hatályba lépő új rendeletekkel. Többük véleménye szerint a nagymértékben megnövekedett papírmunka és egyéb adminisztrációs teher miatt a betegre jut a legkevesebb idő.

Nem titok, orvos- és betegellenesnek tartja a szakma az előterjesztett és szorgalmazott egészségügyi reformot. Változás kellene, de nem ilyen gyorsasággal és adminisztrációs terhekkel. Ezt erősítette meg a Kisalföld érdeklődésére dr. Végh Klára felülvizsgáló szakfőorvos és dr. Gréger Attila háziorvos, belgyógyász szakorvos is.

Illusztráció.


– Mindig az alapellátás erősítéséről hallunk, ugyanakkor hat éve nem változott a finanszírozás – szögezte le dr. Végh Klára. – Gyakorlatilag a vizitdíjból történik némi pótlás, ám ha ezt eltörlik, működésképtelenné válhat a rendszer. Ezzel együtt az orvosok a büntethetőség fenyegető érzésével élnek együtt. A gyógyszer-gazdaságosságot célzó rendelet szakmailag nonszensz, egy-egy ellenőrzés alkalmával a praxisbevétel 10 százalékának elvesztése fenyeget.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. gyakor 2008. február 04. 19:49
  „"és tőlem nem horváth ágnestől"
  "Gondolom Neked is rosszul esik az ilyetén megszólítás. (H. Á.)"
  Egy idézet Öntől kedves Béla és egy tőlem. Nem magam miatt szóltam. A fórumban meglévő íratlan szabályokat ismerem.
  A témában úgy látom igen erősen be van betonozva, éppen ezért, ebből a témából kiléptem. Az Ön részéről ez kioktatás és észosztás (mint általában felűlről), nem vitatkozás.Egyezzünk meg abban, hogy nem értünk egyet. Viszlát!”
 • 29. H.Béla 2008. február 04. 15:14
  „én nem szúrtam el semmit. persze, hogy nem! mint ahogyan ésn sem, meg az apám sem, meg senki ebben az országben! mindent más szúrt el! mindent másnak kell helyre rakni!
  ahogyan azt korábbn írtam, kis hazánk ment át a legkisebb veszteséggel a szocializmusból a vadkapitalizmusba.
  ez akkor jó volt! most meg isszuk a levét.
  sajna a korábbi rózsaszín álmok nem jöttek be. nem úgy teljesítünk, teljesítettünk, mint ahogyan az lehetséges lett volna. és így tovább.
  valamikor ki kellett derülnie, hogy nem jó úton haladunk, de még mindig működik az oszd emg és uralkodj. és milyen jól működik.
  fel kell ébredni, és ha kollektív a büntetés, akkor sajna kollektív.
  ugyanis mi, ön is, én is elmentünk szavazni a többi választópolgárral egyetemben, és olyan kormányokat választottunk, amilyeneket. ez van. ez a képviseleti demokrácia.
  az első bekezdés pedig arra utal, hoyg ön méltányolta post vélemények-vélemények elleni küzdelmét, ahol nem az egymás helyesírási, stilisztikai hibáinak felhánytorgatása a téma. egyébként a gyakor mindenhol kisbetűvel van írva.
  sajnos eltávolodtunk a témától. üdv”
 • 28. gyakor 2008. február 04. 13:53
  „Nos! Kedves Béla! Ezen a ponton, igen messze távolodtak véleményeink. Kollektív büntetés, azért, mert jelenleg is, zömmel azok irányítanak, diktálnak, akik valamilyen módon a múltban is benne voltak a húsos fazékban. Majd, ha kézzel foghatóan látható, hogy ott fent, nem csak okoskodás, ötletezés és pénzherdálás folyik, akkor igen is hozzáadom azt a "keveset" amim van. Részemről Én nem szúrtam el semmit. Mindíg becsületesen dolgoztam, tettem a dolgom.
  Az első bekezdést nem teljesen értem.”
 • 27. H.Béla 2008. február 04. 12:31
  „Bocs! azt írta, hogy jó ...esetleg tele hibával.
  a kis és nagybetű használata nem a tisztelet vagy nem tisztelet jele, hanem a -lehet, hogy rosszúl értelmezett- hatékonyság. egyel kevesebb billentyű. egyébként mindenhol így indul: gyakor.

  szóval: ha nincs pénz, akkor nem lehet azt mondani, hogy megcsinálom ilyenre, de aztán mindenki fizessen rendesen. tyúk, vagy a tojás. sajna az elmúlt években úgy elrontottuk, mi mind közösen, ön is, kedves Gyakor, hogy most csak komoly fájdalmak árán lehet valahogyan rendbetenni.

  a balti államok mindent lebontottak, amikor felszabadultak a szovjet uralom alól! 40 % volt a munkanélküliség, az emberek elveszítették az inflációban a vagyonuk felét! voltak összetűzések is. most meg jól élnek, vannak céljaik, az országnak, az egyénnek.
  lengyelországban évtizeden át volt 20% a munkanélküliség, és még most is a legmagasabb az únióban.
  és igen nekünk kell, mivel nincs más, megfizetni a saját hülyeségünk árát!”
 • 26. gyakor 2008. február 04. 09:50
  „Kedves h. béla!!!!! Gondolom Neked is rosszul esik az ilyetén megszólítás. (H. Á.) Bocs! Az ellenfeleket is meg szoktam tisztelni!
  Csak azt mondtam, hogy, ezt a szöveget hangoztatja Horváth Á. és környezete., valóban a Te írásodból idéztem. Ezért is bocs!
  Ha korházi számlára gondolsz, akkor hál Istennek, eddig még nem volt alkalmam kérni. Egyébként biztosan kértem volna. Szokásom, hogy mindenhol kérek számlát, mint az is, hogy a családi gazdálkodást mindíg megtervezem és aszerint élünk.
  Amit írsz, azzal egyet lehet érteni. A szociális hálót nem a bankároknak, hanem az államnak kellene biztosítani. Lehet, hogy van még háló, de akkora nyílások vannak rajta, hogy azon minden kipotyog. A hálót a nagy halak szaggatják, nem Mi a kicsik. Ezétr foltozzuk mi????
  Kérlek, olvasd el újra 23. hozzászólás második részét.”
 • 25. H.Béla 2008. február 04. 08:32
  „kedves gyakor!
  idéztél tőlem, és tőlem nem horváth ágnestől. valóban rá kellene mindenkinek jönnie, hogy semmit sem adnak ingyen, még az orvosi ellátást sem. azok a befizetések amiket az állam felé teljesülnek, olyan elosztásban karülnek vissza, amilyenben az állam képes rá! nincs rosszabb, mint az állami tulajdon, de természetesen sok minden csak állami tulajdont szabad elképzelni. de gyógyászat az nem ilyen. szerintem. nem lehet mindent privatizálni, de kell, hogy legyen versenyhelyzet. és az, hogy valaki befizetett valamikor valamilyen összeget a tb-be, sajnos nem fedezi azokat a kiadásokat, amibe az esetleges gyógyítása kerül. pláne nem úgy, hogy nem is érdekli az embereket, hogy mibe is kerül ő az államnek, a többi adófizetőnek. sokan nyugati típusú szociális hálót várnak el egy szocialista adóerkölcs mellett, úgy, hogy semmit sem tesznek az adómorál javításáért. még egyszer kérdezem, a kedves hozzászólókat, mikor kértek számlát szolgáltatás után? és még egyszer: úniós tagként eddig tartott a "nagy testvér" türelme! kis hazánk ment át a legkisebb megrászkdtatással a rendszerváltáson! csakhogy ez rövid távon volt csak eredméyn, tizennyolc év távolából hiba volt!”
 • 24. Sportos 2008. február 03. 00:03
  „Én még a vizitdíjjal is kiegyezem, csak azt nem értem, hogy miért kell azért fizetnem, hogy az orvosságomat felírják? Ilyenkor különösebb vizsgálat nincs, az orvos megkérdezi hogy vagyok és csak egy havi gyógyszert hajlandó felírni.Az egész családnak felíratom a gyógyszereket és annyiszor 300,-Ft miközben ott sincsenek én hónapokig nem is látja öket. Itt nem csak a fejtöl büzlik a hal.”
 • 23. gyakor 2008. február 02. 12:38
  „Kedves Csocsó és Rémusz! Tulajdonképpen örülök annak, hogy vélemény és ellenvélemény csap össze és nem azon vitázunk, hogy ki ír nagyobb baromságot, esetleg tele hibával.
  Az érdekesség az, hogy minden amit leírtatok, igaz. Rendbe kell tenni az országot, egészségügyestől, oktatásostúl, stb.
  Engem egy dolog zavar az egészben, hogy elősször mindíg az anyagiak és azután a kimunkált (jelenleg kimunkálatlan, részlethiányos, ötletezö) fejlődési irányt mutató rendszer felállítása. Ha tisztán látom a célt, áldozok rá én is. Jelen pillanatban úgy vagyok, hogy zsigerből elhajtom, az ajtóm előtt álló házalót, mert nem ismerem a szándékát, akármilyen meggyőzően "hazudik"”
 • 22. csocsó 2008. február 01. 22:37
  „Tisztellek gyakor, mert tisztességesen válaszolsz, és azt írod amit gondolsz.Az egészségügyben nem CSAK ezt a témát kell helyretenni, hanem még nagyon sok másikat.A teljesség igénye nélkül: lépést tartani a fejlődéssel, biztosítani a lehető legkorszerűbb technikát, ehető étellel etetni a beteget, jobban megfizetni az orvost,az ápolót, hogy ne húzzon el nyugatra, rendbetenni a hálapénz témáját -és hadd ne soroljam, hogy még mit nem.
  Mindez pénz- pénz-pénz és egy nagy adag jószándék, amelyhez nem elég a mi TB járulékunk, bizony még akkor sem, ha a Te legfontosabb szempontod szerint mindenki fizet.Jószándék is kell, a beteg részéről,aki fél doboz cigi árát áldozza egy vizitre, az orvos részéről aki nem sorakozik fel kamarai elnöke mögé, mikor kijelenti, hogy ahol lehet keresztbe teszünk.Természetesen "ihaj" módon is boldoggá lehetne tenni a beteget.Némi államkölcsön elsöpörhetné a vizitdíj kötelezettségét, mentőt, helikoptert is lehetne venni belőle.Csakhogy akkor a magas államadósság miatt szólna az a kórus, amelyik most képtelen a vizitdíjjal megbékélni.Talán elgondolkodsz arról amit írtam,és hidd el én lennék a legboldogabb, ha valamely állításomat meg is cáfolnád akár Te, akár más, aki nem így gondolja.”
 • 21. rémusz 2008. február 01. 20:39
  „Jaj gyakor! te a hátrányoshelyzetűeket véded? bocs, akkor NC.
  De nézd meg azokat a kórházakat, amiket az állam támogat, hányan haltak meg amitt, mert épp vándorol az országban az a műszer ami épp kellett volna, vagy nem volt olyan specialista.
  Szar az egészségügy, valahogy rendbe kell hozni. de több adót se akarunk fizetni, se járulékot, sőt semmit. akkor mégis miből? ehhez asszem minimum egy közgáz diploma kéne...”
 • 20. gyakor 2008. február 01. 20:37
  „csocsó! Szerinten, én nem szóltam el magam. Egyébként nem tudom melyik irányba. A mondat,amit leírtam, arról szól, hogy a fejlett(gazdag) országokban már természetes, hogy az egészségügy finanszírozása jórészt magán jellegü. A mai Magyarországon ugyanezt tenni, úgy, hogy bevonjuk a magántőkét, amelynek egyetlen célja a profit, úgy gondolom nem aktuális. Igazad van elírás:"gazdag ország". Bocs! Nem nevezhető ingyenes ellátásnak az, amikor mindenki a keresete után megfizeti a járulékokat! DE MINDENKI!! Ezt a témát kell helyretenni!! Nem az a megoldás, hogy dicső vezetésünk, azt mondja, gyerekek baj van, fizessetek még többet.”
 • 19. csocsó 2008. február 01. 20:17
  „gyakor!
  Itt "szóltad el magad": "Értem én, hogy ez minden fejlett országban így van, stb......... Csakhogy tessék megnézni magunkat, minden ez, csak nem fejlett."
  Te nem fejlett országra gondoltál,hanem gazdag országra.
  Mi pedig mindenek vagyunk csak nem gazdagok, tehát ezen az alapon járna az ingyenes ellátás, gondolom ezt akarod mondani.
  Logikusnak tűnik,csak az a baj, hogy csóró befizetésből, csóró adómorálból csak csóró szolgáltatás marad.Hidd el a fejlett országokban fizetett vizitdíjakhoz képest,mi tényleg " csórót" fizetünk,annyira csórót, hogy nem is értem mire fel ez a nagy zenebona. Azaz, dehogynem értem...”
 • 18. gyakor 2008. február 01. 20:17
  „Kedves Rémusz!
  Azt állítani, hogy baj van a felfogásommal, nem fer, legfeljebb nem vagyunk egy véleményen. Neked is megismétlem, hogy nem beszéltem sztrájkról. Figyelmesen olvasd végig a vasutassztrájkkal kapcsolatos véleményemet. A vizitdíjról már leírtam, hogy nálam a nem szeretem kategória. Visszakérdezek. Szerinted mennyiben és kiknél javítaná a közhangulatot a vizitdíj, ha maradna? Ha még emlékszel, az orvosok voltak legjobban kiakadva a vizitdíjtól. Amint megérezték a pénz szagát, egyből támogatták. A korházakat, és a rendelőket finanszírozza az állam. Tudom én, hogy a 300 Ft nem sok. Vajon, ma Magyarországon, hány embernek nem sok?”
 • 17. rémusz 2008. február 01. 20:02
  „Gyakor baj van a felfogásoddal...olvasgattam az oldalon és láttalak itt-ott.
  Szóval azt mondod, sztrájkkal javítsanak az emberek a közhangulaton, a béreken, de a vizitdíj, ami ezt célozná meg nem jó? mért nem jó? mert az téged is érint? a vonatsztrájk meg nem, és ezért azt szabad? az orvosok is jobban akarnak ám élni, az ápolók is, sőt, szebb és felszereltebb kórházakat és rendelőket is akarnak! inkább sztrájkoljanak, és haljanak meg emberek az ellátás ideiglenes leállása miatt, mint hogy befizess 300 ft-ot?”
 • 16. Flor 2008. február 01. 19:48
  „Gyakor!Az egy dolog, hogy az eü-i ellátás alanyi jogon jár, de ugye köztudott, hogy az orvosok, ápolók, egyéb eü-i alkalmazottak nincsenek jól megfizetve, és ha kivándorolnak külföldre járhat neked alanyi jogon az ellátás, csak épp nem lesz aki meggyógyítson!”
 • 15. gyakor 2008. február 01. 18:17
  „Kedves csocsó!
  Mégegyszer elolvastam amit Béla írt. Ugyanaz jött le mint előbb. Érthető, hogy a jogosúlt több mint a fizető. A bliccelőket meg remélem minél hamarabb kiszűrik. Ennek ellenére, nekem az a problémám, Veled ellentétben, hogy, ha az egészségpénztár vagyonát eltapsolták (általunk befizetett), miért rólunk akarják ismét lehúzni az újabb bőrt? Nem rossz a kéményseprés és az érte fizetendő hasonlat. A kéményseprés mindig is olyan szolgáltatás volt, hogy akinek volt kéménye fizetett, akinek nem az pedig nem? Az egészségügy viszont alanyi jog alapon működik (működött eddig). Most pedig mit akar tisztelt államunk? Kivonúlni erről a terepről is. Értem én, hogy ez minden fejlett országban így van, stb......... Csakhogy tessék megnézni magunkat, minden ez, csak nem fejlett.”
 • 14. csocsó 2008. február 01. 16:10
  „Kedves gyakor!
  Nem vagyok sem vizitdíj ellenes,sem pártoló, csak törvénytisztelő állampolgár.Ennél fogva nem önként és főleg nem dalolva, de fizetek.Akkor sem dalolok, mikor a kéményseprő elvileg félévente, de inkább évente megjelenik nálam, hogy begyűjtse az évi több mint kétezer forint díjat kettő db.gázkéményem után, amit köztudottan nem kell seperni,tisztítani.Mindössze egy zsebtükörrel belekukkant, amit saját érdekemben magam is meg szoktam csinálni.Nem háborgok, nem dalolok, csak fizetek,mert törvény írja elő.A vizitdíjjal sem az a problémám, hogy fizetnem kell. Sokkal inkább az, mikor a kezdetben felháborodott(egyes) orvosok a nép védelmében sarcot kiálltva tiltakoztak, mi több volt aki egyenesen visszautasította, ma otttartanak a "tiltakozásban", hogy esetenként ugyanazért az "orvos beteg találkozásért", duplán szedik ezt a díjat.Ha érdekel, írok példát,de most nem szaporítanám tovább a szót.A kéményseprő "bevonásáért" meg bocs, csak párhuzamként említettem, mint olyan szolgáltatást,amiért jó esetben többet fizetsz mint az orvosi vizitekért, mégsem reklamálsz.(hála jó egészségemnek,erre akár példa is lehetek)
  Így van ez feketén és fehéren.Az elherdálásról meg lehetne vitatkozni, ha egyáltalán volt vagy van mit elherdálni.
  De olvasd mégegyszer Bélát, meg nézz utána, hogy mennyibe kerül az államnak az egészségügy működtetése, mindamelett, hogy Te meg én, meg még néhányan a tiz millióból egész életünkben fizették és fizetik a TB járulékot.”
 • 13. gyakor 2008. február 01. 14:52
  „Kedves H. Béla!
  "a vizitdíj és a többi, az adón felül fizetetendő összeg, azért kell, hogy 18 évvel a váltás után mindenki rájöjjön, hogy semmi sincs ingyen" Ezt a szöveget Horvát Ágnes és környezete hangoztatja.
  E szöveged előtt, írod, hogy csak azért most vezették be a vizitdíjat, mert előtte mindenki megszedte magát, ergó: üres a kassza.
  Ezek szerint, most mi, akikl rendszeresen befizettük (levonták) a járulékokat, önként és dalolva hozzuk rendbe azt, amit mások elherdáltak?”
 • 12. H.Béla 2008. február 01. 09:17
  „2006-ban 1 600 000 fő fizetett TB-járulékot. 8 400 000 fő nem. ez utóbbiba tartoznak a diákok, gyerekek, nyugdíjasok. 3 000 000 nyugdíjas él ma itthon, van vagy 1 700 000 diák. a többi adóelkerülő, feketén dolgozó-dolgoztató. tavaly 1 000 000 fő ment be a TB-hez és rendezte a jogviszonyát. az, hogy a szigorításokat miért csak most vezették be, nem kérdéses, előbb mindenki kivette a pénzét a rendszerből, versenyelőnyhöz jutott a piaconh, stb. és ez a tevékenység pártsemleges!
  azért kell most ezeket a lépéseket meglépni, mert az únió erre kényszeríti a kormányt. és kényszerítené minegyiket!
  a vizitdíj és a többi, az adón felül fizetetendő összeg, azért kell, hogy 18 évvel a váltás után mindenki rájöjjön, hogy semmi sincs ingyen, a saját pénztárcám jobban érdekel, mint a közös!!
  kedves hozzászólók! mondja meg valaki, hogy mikor kért utoljára számlát a fodrásztól, a fogorvostól, festőtől?
  mikor kapott elszámolást a korházi kezelésről?”
 • 11. frederik 2008. február 01. 00:10
  „Kedves pancser!
  Nem is tudom milyen összesítőről és milyen banki befizetésről beszélsz,mint háziorvosi időrabló kötelesség?
  Lehet, hogy én nem tudok valamiről?”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lesz széf minden betegnek

Győr-Moson-Sopron - A kórházaknak február 15-ig kell beszerezniük a betegek szobáiban kóddal és… Tovább olvasom