Kisalföld logö

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 23°C Még több cikk.

Házi lepárlás: jelentős adókiesés

A törvény szerint otthon csak saját fogyasztásra lehet pálinkát főzni. Ellentmondásnak tűnik, hogy 86 liter 50 fokos párlat jövedékiadó-mentes, míg egy átlagos család fogyasztása 18 liter évente. A szakember szerint a házi lepárláshoz köthető adóbevétel-kiesés elérheti a 20 milliárdot.

A kormány első intézkedései között volt a pálinka házi főzésének engedélyezése, legfeljebb 86 liter 50 fokos párlat mennyiségig. A Győri Likőrgyár Zrt. vezérigazgatója, Barabás Attila arra számított, hogy valóban megindul az otthoni lepárlás.

– Ezzel szemben inkább szeszfőzdébe viszi a cefrét a lakosság, s nem kell bérfőzési szeszadót fizetni. A vállalkozások szinte folyamatosan üzemelnek, a zalaiak már csak május-júniusi teljesítést vállalnak – mondta el.

A vezérigazgató szerint a költségvetés arra számított, hogy a normál főzési mennyiség bérfőzési szeszadója esik ki, úgy 8 milliárd forint. A magyar lakosság eddig évente 10 millió liter 50 fokos pálinkát főzetett ki.

– Ez a mennyiség a rossz gyümölcstermés ellenére mintegy megduplázódott. Az a probléma, hogy ugyanilyen arányban elkezdett visszaesni a valódi pálinka, a szeszes ital, a brandy forgalma az elmúlt három hónapban. Mindez a bor és a sör fogyasztására is hatással van...

A házi vagy a bérlepárlással a korábbi éveket meghaladó mennyiségű termék jelenik meg a piacon. Felmerülhet a kérdés: az emiatti adókiesést a nem pálinkafogyasztónak kell megfizetni? Úgy becsüljük, a bérfőzési szeszadó kifizetése miatt nem nyolcmilliárd, hanem éves szinten húszmilliárd forint lesz az adókiesés.

Barabás kétli, hogy egy család 86 liter pálinkát megiszik egy évben, mikor egy átlagos háromtagú család fogyasztása legfeljebb 18 liter 50 fokos párlat körül van. – A különbözet valamilyen úton forgalomba kerül. A jövedékiadó-bevétel az utolsó három hónapban jó tíz százalékkal csökkent.

Olvasóink írták

 • 2. fióka 2011. február 18. 15:19
  „ha kell is csak azért is megiszom azt az évi 50litert:)”
 • 1. MonsieurWasabi 2011. február 18. 10:43
  „Szeretném látni a Győri Likőr gyár könyvelését!
  Arról hogy mennyi az igazi évi forgalmuk!
  Hogy forgalmukból mennyi az igazi pálinka és mennyi a kommersz ,,hamis pálinka"!
  Vezérigazgató úr, aki meg főz vagy főzet magának 20-25 liter pálinkát és mondjuk jövő évben, már nem tehetné, gondolja, hogy rögtön vásárolna is boltban évi ugyan annyi mennyiséget?
  Ennyire nem ismerik a magyar vevőket?
  Máskülönben meg nagyon kevesen vásárolnak főzőgépet, mert drága, hanem főzetik, az adóforint ott meg van, csak a bérfőző fizeti ki nem önök!
  A bérfőző sok kisebb vállalkozás jár jobban nem önök!
  Ez fáj?
  Kedves vezérigazgató úr ezt hívják szabad piacnak!
  Ön a szabad piac ellensége?
  Tudja hogy valaki piacon maradjon nem kényszer törvényeket kell hozni vagy nyafogni hanem eladható terméket kell termelni forgalmazni új piacokat keresni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bölcsődék: hatszáz hely, hétszáz gyerek

Az Egyesített Bölcsődei Intézményhálózat igazgatója szerint az ellátottság megfelelő Győrben. Tovább olvasom