Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Házhoz vitték a szűréseket

Győr-Moson-Sopron - Polgármestereivel, a képviselő-testület tagjaival, plébánosaival, háziorvosaival együtt példát mutatott három település: Hédervár, Dunasziget és Kajárpéc lakossága, – az itt élők harmada vett részt a falvakba kitelepített szűrővizsgálatokon. Daganatos megbetegedést nem találtak, de sok a magas vérnyomásos, magas koleszterines, csontritkulásos elváltozás.
Míg a javasolt szűrővizsgálatokra a legnagyobb propaganda ellenére is átlagosan csupán a lakosság 10–15 százaléka „kapható", addig a három településről együtt több mint ezren mérettek vércukrot és vérnyomást, s voltak kíváncsiak általános fizikai és lelki állapotukra. Iskola, művelődési ház adott helyet az ellenőrző vizsgálatoknak. A tegnapi összegző értékelésen elhangzott: daganatos megbetegedést nem szűrtek ki, de kisebb-nagyobb elváltozásokra a programot vezető orvosok felfigyeltek, így szükség szerint minden érintettet további szakorvosi vizsgálatra irányítottak.

Dunasziget, Hédervár és Kajárpéc is folytatja, s minden bizonnyal pályáznak a szakminisztériumhoz a kistelepülésen élők komplex népegészségügyi szűrésének jövőbeni megszervezésére.

Juhász József, a szűréssorozatot indító Hédervár polgármestere elmondta, jó hangulatban vettek részt az emberek a vizsgálatokon, s várják a folytatást a kötetlen, mintegy családias jellegű programokra. – Kevesebbe kerül mindez, mint bárki is gondolná, hisz nálunk az eszközhasználatért, az orvosok tiszteletdíjáért befizetett összeg több mint felét vállalkozók, helyi szponzorok állták – sorolta Juhász József. – Aki eljött, hozta a családját, elcsalta a férjét, a barátait, s ez az itt élők összefogását erősítette.

A nyolcvanadikban is jó egészségben: A kajárpéci Edl Gábor szívesen jött el a szűrővizsgálatokra, s minden lelete negatív, így maga és családja is nyugodt lehet. Mellette dr. Pardi Éva háziorvos.
A nyolcvanadikban is jó egészségben: A kajárpéci Edl Gábor szívesen jött el a szűrővizsgálatokra, s minden lelete negatív, így maga és családja is nyugodt lehet. Mellette dr. Pardi Éva háziorvos.

Tóth István, Dunasziget első embere minden vizsgálatot végigjárt, személyesen is megtapasztalva az ügy hasznosságát. 102 vizsgált betegből náluk 42-nek csontritkulása van, s a megjelentek felének magas a vérnyomása, a vércukorszintje. A hallásvizsgálaton és az urológiai rendelésen is fennakadtak néhányan, de a COPD-nek nevezett betegségre jellemző tüneteket is kiszűrtek – mindezt már Kajárpécen.

Dr. Németh Éva, a Nyugat-dunántúli Regionális Közigazgatási Hivatal vezetője példaértékűnek tartotta a részvételi létszámot, az államigazgatás és a civil szféra ilyen jellegű összefogását.

A vagy tucatnyi vizsgálaton való részvétel kényelmes, kiszámítható és a lakosságnak ingyenes, így a településen élők időt, pénzt spórolhatnak meg a létező legfontosabb cél, az egészségük érdekében.

A hivatal további jelentkezőket vár. Kókainé Soós Erika, a koordinációt végző Őszülő Világ Alapítvány elnöke Pest megyében végzett hasonló vizsgálatokat, s reményei szerint mind több település csatlakozik kezdeményezésükhöz.

Dr. Pardi Éva, Kajárpéc háziorvosa a betegségek korai felismerésének fontosságát hangsúlyozta. Az orvosok munkáját vöröskeresztes és egyéb civil aktivisták segítették. Azt pedig már dr. Paller Judit régiós tiszti főorvostól hallottuk, hogy a negyven év feletti férfiak „megnyerése" a vizsgálatokra mindig afféle bónuszfeladat az orvos számára is, mert ez a korosztály többnyire már csak súlyos tünetek esetén kopogtat a rendelő ajtaján.

Laki György, Kajárpéc polgármestere az orvosi szűréseken túl az egészséges életmód propagálását is hangsúlyozta. – Ha a rendszeres ellenőrzéseket elégséges testmozgással is párosítjuk, mondjuk a májusi tölgytúránkkal, bizonyára csökkentenénk a veszélyt – ötletelt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ajándék, odafigyelés és segítő szeretet

Győr-Moson-Sopron - A megyében működő egyházak számos szeretetszolgálati alkalmat szerveznek… Tovább olvasom