Kisalföld logö

2016. 10. 21. péntek - Orsolya 4°C | 10°C

Hazatért, de visszamenne Kabulba

Dr. Pellek Sándor tudta, hogy nem oda tér vissza, ahonnan fél évvel ezelőtt elindult. Most mégis furcsán szép lett Győr, s a vártnál nagyobb örömet okoz egy pohár hideg víz.
Dr. Pellek Sándor
Dr. Pellek Sándor mellkassebész a Kabulban teljesítő orvosmisszió első csoportjával utazott Afganisztánba, ahonnan a napokban tért haza. A győri orvos indulása előtt a Kisalföldnek azt nyilatkozta: „Innen nem lehet visszatérni a régi életbe. Fél év múlva biztosan új időszak kezdődik az életemben." Diagnózisa pontos volt, mint mondta, tudatosan átgondolt mindent az utazás előtt; csak így lehetett túlélni mindazt, ami kint várt rá. Arról is beszélt: „Az ember akkor értékeli a saját környezetét, ha elmegy egy kicsit a pokolba." Korábbi írásaiból kiderült: valóban ott járt, mégis visszamenne.

„ A misszió második fele sokkal lassabban telt, az idő megállt, az órák heteknek tűntek, s ez nem olcsó közhely, valóban így volt" – mondta dr. Pellek Sándor hazatérése után.

A győri orvos végig dolgozott, búcsúbuliján – ahol az olaszoktól rendelt pizzával ünnepeltek – egy ötéves kisfiúhoz riasztották, aki aknára lépett. Az afgán kisgyerek sérülése azonban olyan súlyos volt, hogy nem lehetett megmenteni.

Az évfordulóhoz közel

Az ilyen, illetve ehhez hasonló balesetekben elszenvedett sérülések kezelése – amely miatt a missziót is vállalta – munkája nagy részét jelentette. Afganisztán, az értelmetlen szenvedés, a természeti csodák és az európai ember számára ismeretlen kultúra hazája elbűvölte az orvost, aki a szeptember 11-i terrortámadás évfordulójához közel nem érzett feszültséget a közel-keleti országban. „Elzártan éltünk a táborban, de sokszor kijártunk körutakra. Nem volt semmi fenyegető a levegőben."

Tévénézés itthon

 „ Nem kapkodok el semmit, le kell higgadni. Sok meghívásom van, most épp Brazíliába egy orvoskongresszusra invitálnak. Szó volt arról is, hogy speciális feladatra esetleg visszatérek Kabulba. Ilyen feltételekkel mennék is, de még egyszer ugyanebbe a misszióba már nem. De mindez a jövő, egyelőre nem ezzel foglalkozom."
„ Kilenc hónap után először néztem tévét, ha szomjas voltam, bármikor ihattam vizet, este gyönyörű volt Győr, s egyben furcsa, hogy nem mozogtak otthon a falak és nem volt egér a szobában" – ezek voltak az első benyomások a hazaérkezés után. A falakhoz és a vízhez némi magyarázat: a kabuli misszió tagjai sátorban laktak, ahol a szél könnyen megmozdította a kifeszített ponyvát. A víz pedig: Kabulban, ahol pakisztáni palackozott vizet lehet csak használni, szinte luxus a fürdés. Egy palack víz ára ugyanis 8 dollár.
Dr. Pellek október 1-jével kezdi, illetve folytatja munkáját a Petz-kórházban, ahol másfél évtizede sebészként dolgozik. „Nem tudom, milyen lesz, azzal együtt, hogy a beteg mindenhol beteg, csak más ruha van rajta."

Görkorcsolyázni szeretne

A győri kórház hírét mindenesetre elvitte a „világ végére" is, ahol a városról szinte semmit nem tudtak a külföldi missziósok. „A TT Coupé hallatán azonban megjegyezték Győrt; s az is tény: a hazai egészségügy, illetve a kórház színvonalát rajtunk keresztül tudták megítélni" – mondta a sebész, aki a legmagasabb (5-ös fokozatú) ISAF-minősítést kapta mellkassebészeti munkája elismeréseként. Ez az értékelés jó ajánlólevél a világ minden táján, akár egy másik misszióban is.
Egy vágya maradt a jelenre, de ennek semmi köze a szakmájához: görkorcsolyázni szeretne, mert ezt még nem csinálta. S még valamit: hallgatni a csendet, amelyről Kabulban hiába álmodott.

Kapcsolódó cikkek >>

A pokolba indul gyógyítani (2003-02-23) >>
A valóság felülmúlja a filmesfantáziát (2003-08-04) >>
Dr. Pellek ma indul Afganisztánba (2003-03-04) >>
Magyarul a kabuli táborban (2003-05-14) >>
Megtanulta a túlélés szabályait (2003-06-10) >>
Megérkezett Kabulba a magyar orvoscsoport (2003-03-10) >>
Repeszálló mellényben gyógyít (2003-04-17) >>
Visszatérés Kabulba (2003-07-07) >>

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új győri belváros épül tizenhatmilliárdból?

Győr talán legnagyobb léptékű városfejlesztése valósulhat meg, ha zöld utat kap az Interbonum Kft.… Tovább olvasom