Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Házasságot is „összehozott” már az idén tízéves régiségvásár

Győr - Csak régi pénzekkel, pengővel, koronával lehet licitálni az árverésen, amit a Győri Régiségvásár tizedik születésnapján, augusztus 17-én tartanak. A magánkezdeményezésű rendezvény az elmúlt évtizedben sosem maradt el, s még egy esküvő is „neki köszönhető”.
Tíz év, száz vásár, kétszázezer látogató – számokkal így összegezhető a Győri Régiségvásár, amit 1998. augusztus 18-án tartottak meg először. Idén augusztus 17-én, reggel hat és délután két óra közt ünnepli a rendezvénysorozat tizedik születésnapját. Azért egy nappal előbb, mert ekkorra esik a hónap harmadik vasárnapja és alapítása óta – január és február kivételével – mindig ezen a napon gyűlnek össze a megyeszékhelyen az ódon értékek kedvelői.

Rendhagyó árverés
A következő, jövő hétvégi vásárra a különleges programok miatt is érdemes elmenni, ugyanis zenés műsor és rendhagyó árverés várja a nézelődőket. Régiségekre és más csinos vagy finom holmira lehet licitálni, de csak régi pénzekkel, azaz például pengővel, koronával. Akinek nincs ilyen, az vehet a vásárban, sőt, találhat is, mert többet elrejtenek a szervezők a Dunakapu téren. Lesz születésnapi torta is, antik bútort idéző formával, a vásárral egykorú gyerekeknek pedig meglepetéssel kedveskednek. Az első húsz jelentkező, aki idén tízéves és augusztusban született – ha mindezt igazolni tudja –, ajándékot kap.

Élénkülő gyűjtői kedv
A régiségvásárt egy évtizede szervezi az Antikexpo Kft., azaz Németh István és családja. Régiségkereskedelemmel foglalkoznak, sok ilyen témájú vásárban jártak és úgy gondolták, hiányzott egy ilyen forgatag Győrből. Egy olyan antikexpó, ami Nyugat-Európa városaiban segíti a turistákat abban, hogy az adott település múltját, sajátos hangulatát megismerjék. Mivel magánkezdeményezésről volt szó, nehézséget okozott az elmúlt években, hogy mindent a családi vállalkozás tagjainak kellett intézniük, de hálásak az önkormányzatnak azért, mert rendre biztosította, hogy a történelmi légkörű helyszínt, a Dunakapu teret bérelhessék.

A régiségek többnyire tartós anyagokból készülnek, így értékőrzők, de bárki kínálhatja a vásárban megunt retró holmijait is – már egy évtizede.Fotó: Kisalföld-archívum
A régiségek többnyire tartós anyagokból készülnek, így értékőrzők, de bárki kínálhatja a vásárban megunt retró holmijait is – már egy évtizede.Fotó: Kisalföld-archívum


Rögtön az elején – az újszerűség miatt és mert akkoriban jött lendületbe hazánkban a régiségpiac – rengeteg volt Győrben a kiállító és a látogató is. Később már nehezebb volt fenntartani az érdeklődést, így nemcsak a kezdetekkor kívánt nagyobb beruházást a népszerűsítés, később is ebbe forgatták vissza a bevételek nagyobb részét. Az anyagi haszon a szervezők szerint inkább abban érezhető, hogy mivel sikerült a vonzalmat növelni az antik holmik iránt, helyi gyűjtői kör nevelődött fel a vásár történetével párhuzamosan, az pedig a helyi kereskedőknek forgalmat jelent.

Szomszéd árusok szerelme
A vásárlók közt gyakran akad külföldi, kezdetben osztrákok jöttek többen, mostanában szlovákok, és a kiállítók közt is szoktak lenni olaszok, németek. De nem csak kereskedők árulhatják portékáikat, bárki ide hozhatja ódon vagy épp retró holmijait, ha meg akar válni tőlük. A tapasztalatok alapján sokan a vásár nosztalgikus hangulatát élvezik, azt, hogy egy-egy régi tárgy emlékeket ébreszt bennük, s így könnyű más vásározókkal szóba elegyedni. Tán az is részben a kellemes légkörnek köszönhető, hogy vásár révén két árus egymásra talált. A militáriával foglalkozó férfi és az ékszerekhez értő hölgy standját először csak véletlenül rakták egymás mellé a szervezők, később, mikor látták, hogy megkedvelték egymást, már szándékosan. A régiségek közt kibontakozó új kapcsolatból eljegyzés lett, majd esküvő. A városnak is „hozott" a vásár, többen emiatt utaztak ide és ismerték meg más részeit is. Jövője azért van Németh István szerint, mert itt olcsón vehetnek tartós és értékőrző, később újra eladható tárgyakat az emberek, s ez a környezetvédelmet is szolgálja.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Színésznő és államtitkár esküdött hűséget a bazilikában

Győr - A kis koszorúslányok rózsaszirmot szórtak szombaton késő délután Szűcs Kingának, a Győri… Tovább olvasom