Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

Hazánkat kerülik az embercsempészek

Győr-Moson-Sopron - Nem rohanták meg az osztrák–magyar határt a nyugati országokba igyekvő külföldiek a schengeni nyitást követően, december 21-től 90 százalékkal csökkent az államhatárhoz köthető jogsértések száma. Az ország déli határán megkétszereződött a – főként a koszovói albán – határsértők száma.
Az előzetes jóslatok nem váltak be, a schengeni határnyitás óta – a december 21. és január 31. között – 90 százalékos a visszaesés az államhatárhoz köthető jogsértő cselekmények számában. A megyei rendőr-főkapitányság közrendvédelmi és határrendészeti osztályvezetője, Borsa Csaba őrnagy elmondta lapunknak, a határőrség, majd januártól a rendőrség jól kezelte a migrációt.

– Új tendenciaként a külső határokon jelentős az emelkedés. A szerb határszakaszon kilencvenhat százalékkal több volt a jogsértés, ezek kilencven százaléka köthető a koszovói albán nemzetiségűekhez – magyarázta Borsa Csaba.

A román szakaszon 29 százalékkal több volt a határsértés vagy annak kísérlete, ott a moldáv és a török állampolgárok által elkövetett jogsértés a jelentős. A magyar–ukrán határon 74 százalékkal több az ott megjelenő jogsértő. Érdekességként említette az őrnagy, hogy ezek az emberek nem ukránok, nagyobb számban vannak közöttük pakisztániak, szomáliaiak, valamint iraki, grúz, és palesztin állampolgárok.

– Az elkövetési módokra jellemző, hogy az embercsempészek áthozzák a zöldhatáron az embereket, akik ezután hazánkban menekültstátust kérnek. Azonban ennek csak az a célja, hogy az embercsempész-szervezetek a menekülttáborokból Nyugat-Európába juttassák őket – mondta Borsa őrnagy.

A megyében 25 külföldit fogtak el a határrendészeti osztály munkatársai januárban, s 13-at vettek át az osztrák szervektől, a szlovákoktól senkit.
– Az osztrák belügyminisztérium tájékoztatása szerint a magyar határszakasszal ellentétben szlovák irányból erős mozgás tapasztalható. Példa erre, hogy háromszáz csecsen kért menekültstátust Bécsben. A migrációs irány Nyugat-Európa felé lengyel–szlovák–cseh vonalon indult meg – hangsúlyozta Borsa Csaba.

A nyugati országokkal jó a rendészeti együttműködés, ennek köszönhetően megnőtt az interpolos cserék száma. A Magyarországon körözött embereket a külföldi hatóságok gyorsan és hatékonyan adják vissza hazánknak. Januárban tíz körözött bűnözőt adtak át Hegyeshalomban, a rendészeti együttműködési ponton (REP).
– A határőrség, majd a rendőrség tevékenysége komoly „terelőhatást" fejt ki Közép-Kelet-Európa térségében, aminek köszönhetően nem hazánkat választják az embercsempész-szervezetek a szállításokra. A szomszédos szervekkel közös központi akciókat szervezünk, amelyekben a magyar–osztrák–szerb, vagy magyar–osztrák–román szervek közösen lépnek fel egyszerre. A belső határokon működtetjük a mélységi migrációs hálót – magyarázta Borsa Csaba.

A Kisalföld Koszovóval kapcsolatos kérdésére válaszolva az őrnagy hangsúlyozta: a határrendészetnek folyamatos szolgálatellátást kell biztosítani, mivel biztonsági kockázatot jelent a függetlenségi folyamat. Ugyanis, ha az nem békésen megy végbe, megismétlődhet az 1998–2000 közötti migrációs hullám, amely során több mint 10 ezer koszovói menekült jelent meg a megyében. Radikális folyamat esetén – amire komolyan számítani lehet – a csongrádi szakaszon a koszovói fiatalok próbálnak majd átjutni a határon, hogy ne sorozzák be őket katonának.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Börtönévek a felelőtlenül elrabolt életekért

Győr-Moson-Sopron - Gyorshajtás, szabálytalan előzés: továbbra is ezek a fő okozói a halálos… Tovább olvasom