Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Házakat ölel körbe a víz Töltéstaván

Tucatnyi házat ölel körbe az esővíz és a felolvadt hólé Töltéstava egyik utcájában. Az árkok nem bírják a terhelést.
Szalma István Géza polgármester
Tucatnyi házat ölel körbe az esővíz és a felolvadt hólé Töltéstava egyik utcájában. Az árkok nem bírják a terhelést. A polgármester a katasztrófavédelemtől kért segítséget.

Egyik nagy gondját remélhetőleg rövidesen sikerül orvosolnia a töltéstavai önkormányzatnak, egy másikkal viszont – az előbbinél is súlyosabbal – otthon kell szembenéznie. A december végi sok hó, majd az elmúlt napok enyhülése és bőséges esőáldása következtében a község Berettyóról elnevezett utcájában egy tucatnyi ház kertje víz alatt áll. December végére ígérte az önkormányzat, hogy gondoskodik a víz elvezetéséről, panaszolják a családok, ennek ellenére lehetetlen állapotok vannak a területen.

Tíz-tizenkét új házat körbeölel a felolvadt hólé és az esővíz. Gede Attila három évvel ezelőtt költözött Töltéstavára, s azt mondja, azóta várják a községtől, hogy gondoskodjon a belvíz elvezetéséről. Szomszédai szerint tavaly év vége volt az önkormányzat által megjelölt utolsó határidő a víz elvezetésére.

Szalma István Géza polgármester azzal kezdte az új évet, hogy a katasztrófavédelemhez fordult segítségért. Miután a belvizet nem sikerült árkok építésével elvezetni, katasztrófahelyzetben alkalmazott rendkívüli megoldásra lesz szükség. A polgármester hangsúlyozza: valóban december végére ígértek megoldást, csakhogy az önkormányzat anyagilag valósággal belerokkant a csatornaépítésbe. Az államtól nem remélhettek már támogatást, a község kasszája pedig kimerült. A Berettyó utcai januári „árvíznek" az is oka, hogy a korábban meglévő árkokat betemették, a házakhoz vezető hidak áteresze pedig rendkívül keskeny...

A töltéstavai önkormányzatnak van jó híre is – amely a győri Fehérvári úti családokat érinti. A mintegy félmilliárd forintból elkészült és tavaly szeptemberben átadott csatornahálózatról kiderült, hogy mindjárt a használatbavétel után „korszerűsítésre szorul". A csatornában bomlásnak induló szennyvíz a győri Fehérvári úton elviselhetetlen bűzt árasztott. A község 7 millió forintos pótlólagos költséggel új szivattyút és lefúvatót építtetett be a csatorna üzemeltetője, a Pannon-Víz rt. javaslata alapján. Az újabb kiegészítő fejlesztést a kivitelező társaságnak most, február 15-ig kell befejezni. Garancia nincs rá, ám remélni lehet, hogy most már megszűnnek a győri családok panaszai.

A töltéstavai csatornahálózat költségeinek 60 százalékát az állam állta, 30 százalékát a helyi önkormányzat, a fennmaradó részt viszont a lakók fizették, akik 120 ezer forinttal járultak hozzá a fejlesztéshez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A havas lefolyók nem nyelik el a vizet

A Komszol negyven munkatársa tisztítja a csatornanyílásokat, hogy elfolyjon az eső és az olvadó… Tovább olvasom