Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 2°C Még több cikk.

Hazajöttek a Kisalföld Volán buszok Devecserről

Feloldották a kitelepítési készültséget Devecserben. A MÁV is elvontatja az evakuálást szolgáló vagonokat, és a Kisalföld Volán húsz autóbusza is visszatért Győrbe szerda délután.


A honvédség visszavonta azokat a katonákat, akiket az evakuálás miatt küldtek Devecserbe és Kolontárra, a győri rakétaezredtől is csak a romeltakarítást végző 52 honvéd marad a helyszínen.

Hármas védőgyűrűt építettek a vörösiszap-katasztrófa sújtotta Kolontáron, közvetlenül a zagytározó északnyugati sarkánál. Devecser megvédésére az északi fal esetleges leomlása miatt védőgátat emeltek, ami 670 méter hosszú, 20 méteres, koronamagassága egy méterrel meghaladja a kiöntött iszap magasságát.

A szerdán Veszprémben tartott kihelyezett kormányülés után Pintér Sándor belügyminiszter közölte: ez  biztonságot jelent a kolontári és devecseri lakosoknak.

Ezért  feloldották a kitelepítési készültséget, az ehhez kivezényelt erőket pedig visszavonták a területről. A MÁV is elvontatja azokat a kocsikat, amik a kitelepítést szolgálták volna. A miniszter hangsúlyozta: a teljes veszélyhelyzet még nem múlt el. Ezért a készültséget akkor lehet feloldani, ha megáll a fal kicsúszása, ha az iszap benntartását megoldották. A kolontáriak a munkálatok miatt nem költözhetnek vissza otthonaikba, arra  pénteken vagy szombaton kerülhet sor.

A Kisalföld Volán Zrt. húsz, Devecserben a lehetséges kitelepítésre készültségben várakozó autóbusza délután rendőri felvezetéssel megérkezett Győrbe. A győri 12. Arrabona légvédelmi rakétaezred közel negyven, a kitelepítés végrehajtására vezényelt katonája is Győrben van már. A két településen még 52 győri honvéd van, ők a romeltakarítási munkálatokban vesznek részt.

A győri közszolgáltató cégek – köztük a Pannon-Víz zrt. – is kiveszi a részét a katasztrófa utáni helyreállításból. A győri csatornatisztító kocsik egy része most a katasztrófa helyszínén segít az elhárításban.


Korábban:

Portálunk információi szerint szerdán 13 órakor hazaindult a vörösiszap-katasztrófa sújtotta Devecserről a Kisalföld Volánnak mind a húsz busza.

A húsz busz vasárnap este indult a katasztrófa sújtotta térségbe: akkor úgy tűnt, hogy Devecser teljes lakosságát ki kell menekíteni az esetleges újabb gátszakadás miatt, s ideiglenesen Győrbe költöztetni.

A jelek szerint erre a napokban biztosan nem kerül sor: várhatóan szerdán délután háromkor feloldják a devecseri készültséget.

Devecser polgármestere, Toldi Tamás azt mondta, hogy a készenléti állapot feloldásáról a védelmi bizottság délutáni ülésén születik hivatalos döntés, de a lakosság már tud róla.

Rendőri felvezetéssel visszaérkezett a Kisalföld Volán 20 busza Devecserről Győrbe délután fél négy körül.
Rendőri felvezetéssel visszaérkezett a Kisalföld Volán 20 busza Devecserről Győrbe délután fél négy körül. Fotók: Tudósító

Fotó: Tudósító
Fotó: Tudósító
Fotó: Tudósító
Fotó: Tudósító


Hozzátette: a katonák levonulnak a területről, de a kiürítési terv továbbra is érvényben marad.

Fotó: Tudósító
Fotó: Tudósító
Olvasóink írták

 • 13. bussz 2010. október 14. 19:10
  „5.
  Igaz,mert nemrég volt az RTL híradójában a 3 helyközi Ik260-as,a tározó mellett ácsorogtak!(?)!”
 • 12. megmondó 2010. október 14. 15:14
  „Köszi”
 • 11. annobon 2010. október 14. 14:18
  „9-hez: A sofőrök előtt én is kalapot emelek, de nem ők találták ki a dolgot. Csak azt mondtam, hogy van eső után köpönyeg. Az egész katasztrófát kellett volna megelőzni, akkor nem lenne ilyen busz-akció sem. Remélem, hogy az igazi felelősöket tényleg felelősségre is vonják!”
 • 10. kurbli 2010. október 14. 11:48
  „boy2000, megnyugtatlak Devecserben készítettek, még interjút is....
  de gondolom helyszűke miatt nem fért az újságba, a kép is csak "bélyeg méretben" jelent meg kedden.”
 • 9. boy2000 2010. október 14. 11:38
  „annobon! <moderálva> Az helyet hogy baromságot írogatsz miért nem mész le segíteni????Fogalmad sincs miért hogy történtek volna a mentések!!!Hányingerem van az ilyen .. okoskodó emberektől!!!!!!”
 • 8. boy2000 2010. október 14. 11:32
  „Le a kalappal azok előtt a sofőrök előtt akik vállalták a küldetést!!!!!!Kíváncsi lennék rá valaki megfogja e köszönni minden résztvevőnek a bátorságot kitartást önzetlenségüket!!!!! A Kisalföld lap nem készítene róluk képet??Tudjuk kik voltak azok a derék emberek!!!!!!!!”
 • 7. annobon 2010. október 14. 09:55
  „Felesleges volt őket odaküldeni, csak pénzkidobás volt. Baj esetén - rendőri felvezetéssel - másfél óra alatt leértek volna. Aztán ott van még a MÁV is, addig vonattal is lehetett volna elkezdeni a kitelepítést, míg oda nem érnek a buszok.”
 • 6. kurbli 2010. október 14. 09:37
  „megmondó!
  2 képet sikerült készítenem, itt van, ha tudok segíteni:

  http://imageking.weboldala.net/download.php?file=st1a32kcm0tvmbdjtnod.jpg

  http://imageking.weboldala.net/download.php?file=1b2ufor6ma4o4aenx6kb.jpg”
 • 5. jozssum 2010. október 14. 07:49
  „csak 17 busz jött vissza, 3 maradt Devecserben!”
 • 4. Mankapunka 2010. október 13. 22:35
  „igen,de úgyis a Buda utcában le kell mosatniuk a buszt.”
 • 3. Fly 2010. október 13. 21:00
  „jól látom hogy a 4. képen a busz kereke iszapos?”
 • 2. megmondó 2010. október 13. 19:17
  „Kedves Tudósító!
  Esetleg felfedné magát, kellenének nagyban ezek a képek.

  Várom a visszajelzést! köszönöm!”
 • 1. megmondó 2010. október 13. 19:16
  „Aki készített a konvojról, a buszokról képet, videót kérem töltse fel a YOUTUBE-ra!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékony Romungro

Jótékony koncertsorozatra indul negyedmagával a csornai Romungro Együttes, akik a kilátástalan… Tovább olvasom