Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Hazai zarándokok menni Peking

Tibeti botrányok ide vagy oda, rengeteg turistát várnak a világ minden tájáról a pekingi olimpiára. Köztük akad néhány olyan kalandor honfitársunk, akik kényelmes repülő helyett két keréken, Pannóniával vagy Roburral vágtak neki az ötkarikás játékoknak.
Berta István és Lénárt Ferenc március 8-án startolt biciklivel Budapestről az öthónapos túrára. Útjuk legnehezebb és egyben legizgalmasabb szakasza a Góbi-sivatag. „Kietlen tájon haladunk, közel 700-800 kilométeren át és egyikünk sem járt még arra. Számomra Kazahsztán is érdekes lesz, mert korábban dolgoztam ott, biztosan sokat változott az eltelt 20 év alatt" – vélekedett a 44 éves Berta István.

Lénárt Ferenc szerint Európában napi 100-110 kilométert lehet megtenni hegymentes terepen. „A kazahsztáni, mongóliai szakaszon az is jó, ha 40-50 kilométert jutunk előre naponta, mert az útviszonyok viszontagságosak, az időjárás pedig nagyon szélsőséges" – magyarázta a sportember.


Soproni biciklikkel

Mindkét sportoló egyedi készítésű kerékpárral vágott neki az expedíciónak. Egy soproni manufaktúrában, Zügn Károly készítette a bringákat, amelyek bírják a homokos, kavicsos utat és a változó hőmérsékleti viszonyokat is, s nem utolsósorban könnyen megjavíthatók. A sportolók a mindennapi élethez legszükségesebb dolgokat vitték csak magukkal, felszerelésük súlya körülbelül 40-45 kilogrammot nyom.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) az indulás napján adta át a kerékpárosoknak a magyar zászlót, amelyet mint egy stafétát visznek a pekingi olimpiai faluba. A Magyar Solymász Egyesület pedig a sportolókat ajánlólevéllel látta el, amelyben kérik mongóliai, kínai solymásztársaikat, hogy támogassák őket expedíciójuk során.

Terveik szerint augusztus 8-án érkeznek meg a pekingi olimpiai faluba. Utána szeretnének még legalább egy hétig maradni és néhány versenyt megnézni, majd repülővel utaznak Helsinkibe és onnan térnek haza.


Pannóniával és Roburral

Ha valaki inkább a négykerekű, motorizált vándorokat tekinti követendő példának, akkor a Pannónia-Robur expedíciót ajánljuk figyelmébe.
A két Pannónia-motoros, Treszl Gábor és Magyar Zoltán a 2004-es athéni olimpián találkozott a péceli roburosokkal, név szerint: Balázs Ottóval, Kalocsai Sándorral, Bencze Leventével, Jármi Zsolttal, Magyar Gáborral és Krúdy Szabolccsal. Ekkor még egymástól függetlenül tették meg a Budapest-Athén távot, de elhatározták: Pekingbe együtt mennek. A közel 24 ezer kilométeres utat négy hónap alatt szeretnék megtenni, ha sikerül, akkor egyúttal rekorderek is lesznek, mert ilyen hosszú távot még senki nem tett meg veteránjárműkkel.

A Pannónia 1967-es évjáratú és 24 ezer kilométeres út vár rá
A Pannónia 1967-es évjáratú és 24 ezer kilométeres út vár rá

Az expedíció nemcsak hét vakmerő fiatal bolondsága, öncélú kirándulása. Komoly áldozatokat, lemondást igényelt az út. Balázs Ottó a kamionsofőri állását hagyta ott az expedíció miatt, többen pedig fizetés nélküli szabadságon lesznek a négy hónaposra tervezett kínai látogatás során.
A Pekingbe múlt hétvégén rajtoló Robur egyéves kemény munka után készült el. A „donor" nyolcszemélyes, vegyes használatú autó, amely anno a Fővárosi Csatornázási Művek tulajdonát képezte. Az eleje buszra hasonlít, a hátsó része pedig zárt teherautó felépítmény, itt alakították ki a hálóágyakat.


Az Uralt meghódították

Az oldalkocsis Pannónia T5 1967-ben gördült le a csepeli gyártósorról. A magyar tervezésű és gyártású motorkerékpár erőforrása és felépítménye teljesen eredeti, megegyezik a szériában gyártottakkal. E jármű számára amúgy nem ismeretlen az Ural túloldala; 2006-ban ugyanis ide vezetett a két motoros útja. Reméljük, most még továbbjutnak mindannyian.


Szervezett keretek között

Az egyik utazási iroda a Magyar Olimpiai Bizottsággal együttműködve szervez utakat a kínai fővárosba. Az utazási csomagot 590 ezer forinttól kínálják, amiben a repülőjegyen és szálláson kívül négy belépő van benne – ezeket igény szerint lehet összeválogatni. Ha a vágyak között a nyitóünnepség is szerepel, jelentősen nőhet a kiadás, mert erre az eseményre a legdrágább belépő 147 ezer forintba kerül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyei települések idegen körzetszámmal

Veszprémvarsány nem rég tartozik a megyéhez, s a csatlakozás velejárójaként a megyei bürokráciát is… Tovább olvasom