Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Hazai és nemzetközi gyakorlatokon a győri katonák

Komoly szakmai kihívás előtt áll az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred, hiszen a következő napokban közel kétszáz fővel, párhuzamosan két gyakorlaton – Kecskeméten és Csehországban – is helyt kell állniuk a győri katonáknak.

A piros barettsapkás honvédek június 22-26. között, több mint száz fővel a „NEWFIP 2015" Elektronikai hadviselési kiképzésen és gyakorlaton vesznek részt Kecskeméten. Az alakulat gyakorlatra kijelölt közel ötven darab haditechnikai eszköze az elvonulás előtti szemlét, valamint a vagonírozást követően június 20-án indult vasúti szállítással a megyeszékhelyre.


A kecskeméti gyakorlat célja, hogy felkészítsék a NATO integrált légvédelmi rendszerének részét képező nemzeti egységeket és alegységeket az elektronikai hadviselési technikák felismerésére, valamint a védelmi rendszabályok alkalmazására. Ez a győriek esetében azt jelenti, hogy a katonáknak elektronikus zavaró tevékenység ellenére is képesnek kell lenniük feladataik ellátására. Azaz az ellenséges légi eszközök felderítésére, követésére és – jelen esetben – imitált megsemmisítésére.

Az ezred másik kijelölt alegysége június 24-én Csehországba indul, hogy részt vegyen a „TOBRUQ LEGACY 2015" többnemzeti (amerikai, cseh, magyar, litván, szlovák) légvédelmi rakéta harcászati gyakorlaton és éleslövészeten.A gyakorlat során a cseh osztályparancsnokság vezetése alatt két légvédelmi rakétaüteg fog oltalmazási feladatokat teljesíteni. A magyar kontingens egy litván szakasszal dolgozik majd együtt, míg a másik üteget cseh és szlovák szakaszok alkotják. A 11 napos gyakorlat csúcspontja a légvédelmi rakéta éleslövészet lesz, amikor az egyes nemzetek Mistral (magyar), RBS-70 (cseh, litván) és IGLA (szlovák) éles rakétákkal semmisítik meg a kijelölt célokat. Ez lesz az első alkalom, hogy egy időben, egyszerre négy nemzet hajt végre légvédelmi rakéta éleslövészetet.

A kecskeméti gyakorlatról június 27-én, míg Csehországból július 4-én térnek haza a győri katonák.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teherautó és személyautó ütközött az M1-esen, Nagyszentjánosnál - két sérült

Az autópálya 102-es km-nél a helyszínelés véget ért, zavartalanul haladhat a forgalom az érintett… Tovább olvasom