Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | -1°C

Haynau a Városházán

Az Arrabona Városvédő Egyesület nyomatékosan kéri a Városház dísztermében lévő Haynaut is ábrázoló kép azonnali eltávolítását.

Immár két év is eltelt, hogy a sajtó nyilvánossága által először kértük meg a városvezetést, hogy a Városház dísztermében lévő az 1849. június 22-én zajlott csanaki ütközetet megörökítő képet távolítsák el. Ennek alapvető oka, nem a számunkra szomorú emlékű, vesztes ütközet, hanem a kép központi alakja Haynau táborszernagy.

Közeleg nemzeti ünnepünk március 15., nem volna szerencsés egy ilyen alakkal együtt emlékezni meg a forradalom dicső napjairól.

Azt reméljük, hogy a bresciai hiénával való ilyen hosszas együttlét csak egyesületi véleményünk, kérésünk ismételt semmibe vételének tulajdonítható, és nem a kép "hősével" való azonosulásnak.Pedig Haynau, aki annyira gyűlölte népünket és szent forradalmát, hogy nyugállományból visszatérve is vállalta becstelen szolgálatát, egyszer legalább hasznot is hajthatna.

Ha a képet elárvereznénk, abból a bevételből a Városház dísztermének összes múzeumban és raktárban porosodó eredeti faliképe restaurálható és eredeti helyén bemutatható volna. Gondoljuk csak meg, akár rendhagyó történelemórák keretében lehetne a győri diákokat megismertetni azokkal, akik városunkat naggyá tették, nem is beszélve a díszterem eredeti szépségének és fényének „ingyenes" visszatértéről.Követve a budapestiek kérését, Haynau ottani díszpolgárságának megszüntetését, Kossuth Lajos és gróf Széchenyi István arcmása közül távolítsuk el a rossz szellemet, legalább ennyi tisztelet tanúsítva
hőseink emlékének.

Emellett korábbi javaslatunknak megfelelően helyezzük vissza a díszterembe az onnan elvitt történelmi képeket, közülük is legelőször a Győr 1598-as visszavételét ábrázoló festményt, hiszen ennek ünnepnapja március 29-én esedékes.
A tizenhárom aradi tábornok, Batthyányi miniszterelnök, a névtelen mártírok, a meghurcoltak, megnyomorítottak, özvegyek, árvák nevében is mondjuk, ki Haynauval a városházáról.


Győr, 2011. március 10.

Széchenyi István
Arrabona Városvédő Egyesület
Elnöke

Olvasóink írták

 • 14. meir 2011. március 16. 15:28
  „13-as/Tibi1!
  ne mond el senkinek,de azt hiszem Egerben van Kep Nagy Szoliman-rol!!!!
  Batu Kan-rol,meg meg mongoliaban is csak egyetlen korabeli kinai keszitesu rajz van!!”
 • 13. Tibi1 2011. március 16. 01:09
  „Kedves meir (9): Görgey az oroszok előtt tette le a fegyvert (őrjöngött is miatta Haynau rendesen), jelezvén, hogy ők verték le a szabadságharcot, nem az osztrákok...azt a szabdságharcot, amely addigra már (sajnos) rég elveszett - nem Görgey fegyverletételén múlt.
  Ami a képet illeti, azt valóban el kellene távolítani a Városházáról, vagy ha marad, akkor javaslok mellé egy Szulejmánt, és egy Batu kánt ábrázoló festményt is...”
 • 12. DON 2011. március 14. 21:04
  „Székely Zoltán művészettörténész szerint ez a kép objektíven ábrázolja a csanaki csatát, s nem magasztalja fel Haynau-t. (Kisalföldben megjelent, 2011.03.12-én)
  Nos ezzel csak annyi baj van, hogy az említett úr a képen első ránézésre igencsak kiemelt helyen van. Legalábbis a színek, a fény egyértelműen őrá vonzzák a tekintet. Az alkotó nyilván őrá kívánta felhívni a figyelmet.
  Ha mindez nem meríti ki a magasztalást, akkor nem tudom, hogy mi.
  Aki szerint pedig mindez rendben van, az ne nevezze magát magyarnak, s ne mondjon beszédet március 15-én nagy nyilvánosság előtt. Mert a szabadságharcunkhoz hozzátartozik annak elárulása, leverése is, s azoknak a neve, akik ezt elkövették.
  Ez felér azzal ,mintha a "Kádár elvtárs fehér tankon bevonul Pesterzsébetre" c. képet függesztenék ki a parlamentben...”
 • 11. totel 2011. március 13. 20:51
  „5! miről beszélsz???”
 • 10. paxpace 2011. március 13. 19:19
  „Érdekes,hogy a kívégzéseket aláíró császár leszármazottai senkit nem zavarnak a magyar közéletben.Mindig a szobrokon,festményeken kell elverni a port.Le kellene tiltani a Radeczky marsot is,mert ő meg az olasz szabadságharc leverője volt.”
 • 9. meir 2011. március 13. 13:56
  „Jut eszembe!
  sokkal erdekesebb az a kerdes,hogy a komaromi var eleste utan a fegyvert letevo Gorgey altabornagy-(Eppen HAYNAU elott tette le a fegyvert!!!!!)-hogy-hogy meguszta az egeszet mindefele felelosegre vonas nelkul,holott a tobbiek 87%-at kivegeztettek!!!
  Gorgey-nek hogy-hogy haja szala se gorbult???!!”
 • 8. meir 2011. március 13. 13:52
  „sziszifusz!
  ne mond el senkinek,de I.-te Fraz Josef Ka?ser und Konig Osterreich-Ungarn mar hatalmon volt az 1848-49 evi csatak idejen,meg ha csak mint fiatal uralkodo is!
  marpedig ha azt lehetett dicsergetni is, ugyan kit zavar ma Haynau? az ugyanis az Uralkodo parancsara tette azt amit!!
  miert is nincsen szo pl Jelasics Hovat-Szlavoniai Ban-rol?az Nem Franz Josef parancsara vonult be!mint ahogy Paskievics Car-i dzsidasai sem!”
 • 7. sziszifusz 2011. március 12. 22:57
  „Elhűlve olvasom ,eleddig a hiéna alatt születtek városi döntések!Kérem újratárgyalni ezen ügyeket.Sőt rémlik -nevelt - katonának -valami Ferenc József nevű magyar királyt.Akinek viszont sokaknak tetszett katonának lenni-igaz -Arad után-jónéhány évvel és mint hírlik az első Petőfi-szobor avatón is kapott néhány dicsérő szót.El vagyok képedve- milyen az élet és a történelem.Igenis rendet kell tenni.”
 • 6. Prérifarkas 2011. március 12. 19:45
  „"..............Az immár végleg nyugállományba vonult hadfi hírhedtségére jellemző, hogy angliai utazása során, Londonban egy munkásgyűlés két résztvevője felismerte és megverte, a híradások szerint az ,,Ezt Aradért kapod!" felkiáltások közben. Állítólag Giuseppe Garibaldi londoni látogatása során meg akarta keresni a két elkövetőt, hogy megköszönje nekik Haynau összeverését. Éppen így járt Brüsszelben is, ahol a nők korbácsolását vetették szemére. Párizsban a kormánynak mindent el kellett követnie biztonsága megóvására, Berlinben ellenben nagyon ünnepelték. Bécs városa visszatérése után díszpolgárának választotta.
  1853-ban hunyt el. Halálának oka valójában ismeretlen, mivel eszméletlenül találtak rá, és úgy vélték, nem él. A halál pontos okának kiderítéséért elrendelték a boncolást, amit a koponya felnyitásával kezdtek. Az elborzadt orvosok csak ezután vették észre, hogy Haynau valójában él, mert az agya lüktetett."”
 • 5. Ing.Böck 2011. március 12. 16:14
  „Legyen minden ábrázolat tilos, mely a magyarok vereségéröl szól ! Sajnos az egyetlen hadi gyözelem Prága ellen 1968-ban nem került megörökitésre ! Ide vele !”
 • 4. Pofátlan 2011. március 12. 12:48
  „A képet vigyék a múzeumba, feltételezem hogy nincs sok festmény a csanaki csatáról, tehát kár lenne elárverezni.”
 • 3. pancser 2011. március 12. 12:37
  „Egészen elképesztő, rakják ki melléje a Rákosi elvtárs a búzamezőn képet is!”
 • 2. Torbius 2011. március 11. 23:33
  „Erről van szó kedves háté...
  Én magyarnak érzem és vallom magam, tehát teljesen felháborít, hogy annak az embernek az "árnyékában" ülésezik a "tisztelt" ház...
  Csodálkozom, hogy 2 éve, mióta lekerült a lepel arról, hogy valójában kit is ábrázol a festmény, még nem távolították el...
  Létra és ember kérdése lett volna.
  De ha a kedves városvezetők nem törődnek ilyen dolgokkal, mit is várhatnánk tőlük...”
 • 1. háté 2011. március 11. 22:10
  „Kedves Városvédők!--hajnau csak a magyaroknak hóhér, idegeneknek jótevő.
  ilyen egyszerű.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kijelölték a győri Dunakapu téri piac ideiglenes helyét

A több mint tízezer négyzetméteres területet a Rába Nyrt. ajánlotta fel az átépítés miatt… Tovább olvasom