Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Havi bruttó százezer lenne a létminimum

A kötelező bérminimum jelenlegi 87.500 forintos összege nettó értékben elmarad a létminimumtól. Ahhoz havi bruttó 100-110 ezer forint kellene.

Fontos a foglalkoztatás, a munkahelyek megőrzése. Ez igaz. De amikor azt ajánlottuk a munkaadói oldalnak, rendben van, ne emelkedjen a minimálbér, de garantálják, hogy nem küldenek el alkalmazottat, azt mondták, ezt nem garantálják – állítja Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke, aki Győrben szakszervezeti tisztségviselőkkel egyeztet a bérhelyzetről, e téren képviselt törekvéseikről.

Az Országos Érdekegyeztetési Tanácsban (OÉT) jelenleg a jövő évi minimálbérről és az országos bérajánlásról is tárgyal a szociális partnerekkel, azaz a munkáltatók és a kormány képviselőivel Pataky a szakszervezeti oldalon állva. Illetve a tárgyalóasztalnál ülve. Az szerinte sem érhető el most, hogy 80 ezer forintra emelkedjen a jelenleg 71.500 forintos minimálbér. Ahhoz viszont, hogy ne legyen reálkereset csökkenés, ne csökkenjen a fizetések fizetőértéke, legalább 74 ezer forintos minimálbér kell szerinte.

Ha 75 ezer forintra emelkedne a minimálbér, a munkaadóknak akkor is kisebb lenne az azzal kapcsolatos bérköltésük, mint idén, az adórendszer változásából, a járulékfizetés könnyítése miatt – állítja. Nagy gond szerint, hogy az úgynevezett szakmunkás minimálbér, a kötelező bérminimum jelenlegi 87.500 forintos összege nettó értékben elmarad a létminimumtól. Ahhoz havi bruttó 100-110 ezer forint kellene.

– Az nem igaz, hogy a magyar vállalkozások a hazai bérek miatt nem versenyképesek. A befektetők az összköltséget nézik, mielőtt a letelepedésről döntenek és ilyen szempontból versenyképes Magyarország. A magyar bérek leértékelődtek a környező országok szintjéhez képest – szögezte le Pataky. Az MSZOSZ azt is szeretné elérni, hogy a korengedményes nyugdíj ne szűnjön meg. Álláspontjuk alapján ez foglalkoztatási kérdés, hiszen ilyenkor a nyugdíjat az a cég fizeti, ahonnan az alkalmazott nyugdíjba megy, nem pedig a nyugdíjkassza.

Olvasóink írták

 • 10. elemér 2009. október 16. 17:06
  „Obama megválaszolta a kritikusokat New Orleansban. Kilenc hónapja vagyok még csak elnök és megmentettem az USA gazdaságot. Nem tudtam még megoldani az éhezök problémáit a nagyvilágban. Nagy problémákhoz több idö kell.”
 • 9. elemér 2009. október 12. 22:44
  „6. hozzászólás Agent

  Ezt megválaszolta valahogy igy, elfogadom a kitüntetést mint kihivást minden nemzetnek, hogy a 21-ik század problémáival megbirkozzunk. Ez a dij az USA vezetö szerepének elismerése és nem az idáig elért saját teljesitményeim elismerése.

  "I will accept this award as a call to action, a call for all nations to confront the challenges of the 21st century."

  Elösször is ezt a u.n. globalizmust ujra átkell vizsgállni, mert ez nem úgy müxik mint ahogy azt elképzelték. Itt pedig az USA-nak fontos szerepe van és Mo. ilyesmit nemtud.
  Egyszerüen azért, mert nem világhatalom és soha nem volt, meg nem lessz.”
 • 8. comet 2009. október 12. 22:06
  „3 - több konkrét estről is tudok, amikor a külföldi cégek többet fizettek volna, de magyar ´tanácsadók´ lenyomatták velük a béreket, amivel persze jól jártak, úgyhogy nem nagyon ellenkeztek.
  Az országból hülyét csináltak, és elsősorban a magyar vezetők, amit persze a külföldiek kihasználtak.
  Az ő profitjuk sarkosan az ország vesztesége, ha külföldre viszik.”
 • 7. RickCartman 2009. október 12. 21:23
  „majd jön vekkerviktor. és ráígér még egymilliót,mi az neki?”
 • 6. Agent 2009. október 12. 20:03
  „Argh.....tudtommal béke Nobel díjat kapott, hogyan fog segíteni szerinted?:):)):)”
 • 5. elemér 2009. október 12. 19:44
  „Ezt Mo.-n egyedül nemtudják rendezni. Obama tud segiteni, és ezért is kapta a Nobeldijat.”
 • 4. Agent 2009. október 12. 19:09
  „Szóval a nettó bért a teljes bért érintő adóterhelés csökkentésével kell növelni.”
 • 3. Agent 2009. október 12. 19:05
  „3. aztán utána pedig lehetne sírni, hogy kivonulnak a cégek és munka nélkül maradnak az emberek.”
 • 2. comet 2009. október 12. 19:02
  „a munkavállalókat a rendszerváltás után kiszolgáltatott helyzetbe hozták, részben a magyar vállalatok és vállalkozók versenyképtelenségének ellensúlyozására, másrészt a betelepülő tőke profitmaximalizálása miatt. Ezzel gyakorlatilag Magyarországon gyarmati körülményeket teremtettek. Ennek felszámolásához feltétlenül meg kell emelni a béreket és meg kell erősíteni a munkavállalók jogait, a munkáltatói visszaéléseket szankcionálni , a munkvállalónak ebből származó kárát kártéríttetni kell, ahogy történik ez a civilizáltabb országokban. Aki nem tud normálisan foglakoztatni embereket az ne dolgoztasson.”
 • 1. Truder 2009. október 12. 14:02
  „Nettó kellene,hogy annyi legyen!Minimum.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fejlesztésdömping az apátságban

Pannonhalma - Számos fejlesztési projekt munkálatait végzik a főapátságban. Tovább olvasom