Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Havat remélnek a megyei gazdák

Az őszi vetések ötöde-fele rosszul kelt ki a megyében. Az erősödő fagy károsíthatja az amúgy is gyengébb növényeket, amennyiben nem védi azokat vastagabb hótakaró.

"Nagyon jó lenne, ha a hétvégén tényleg esne a hó. A búza szerintem jól bírná a száraz hideget, a repce azonban biztosan megsínylené" – mondta Maász József, a Rajkai Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Szövetkezet elnöke a Kisalföldnek tegnap. A szakember hozzátette, hogy cége területén a legfontosabb kenyérgabona 150, árpa és repce 60–60 hektáron került a földbe, de a rendkívüli őszi aszály miatt – novemberben például egyetlen csepp eső sem hullott – az utóbbi meglehetősen gyengén kelt ki.

A megye több részén annyival rosszabb a helyzet, hogy sok helyütt a búza is meglehetősen rossz képet mutat. Csontár Tibor bakonyszentlászlói gazdálkodó lapunknak például arról számolt be, hogy nem tudták rendesen megszántani a száraz táblákat tavaly, s az egyben maradt nagy hantok akadályozták a magok kelését. Falubelije, Edvi István – aki 10–10 hektáron vetett búzát, triticalét és repcét – úgy véli, hogy már a mostani –10 fok körüli fagyok is kárt tehettek a növényekben, és 5–6 centiméter hóra mindenképpen szükség lenne ahhoz, hogy a még zordabb idő ne növelje a veszteséget.

Maász József, a rajkai mezőgazdasági szövetkezet elnöke szerint a repce biztosan megsínylené, ha szárazon jönne a rendkívüli hideg. Fotó: Mészáros Mátyás
Maász József, a rajkai mezőgazdasági szövetkezet elnöke szerint a repce biztosan megsínylené, ha szárazon jönne a rendkívüli hideg. Fotó: Mészáros Mátyás


Lillik Mária, a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságának osztályvezetője attól kevésbé tart, hogy a búza megszenvedi a –20 fok körüli hideget, a káposztarepcét azonban ő is félti, mert a decemberi adatok szerint a vetésterület csaknem fele, 9105 hektár kapott gyenge minősítést. A búza 31, a rozs 21, a triticale 19, míg az árpa 18 százalékát sorolták ebbe a kategóriába a múlt hónapban (igaz, azóta az enyhe, csapadékosabb januárnak köszönhetően javulhatott a helyzet).

Márpedig a kemény mínuszok az amúgy is a kelleténél gyengébb egyedeknek árthatnának, míg a hótakaró egyfajta hőszigetelőként megvédené azokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyei parlamenti képviselők: nem zártak rossz évet

Az országgyűlési képviselőknek kedd éjfélig kellett leadni a vagyonnyilatkozataikat, amelyek szerdán… Tovább olvasom