Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 2°C Még több cikk.

Havas ítéletidő: két út járhatatlan megyénkben

A megyében két út járhatatlan: a 8427-es számú Páli és Edve között, valamint az 1501-es számú Bezenye és az 1-es számú főút között.


20 óra 01 perc - Hóátfúvás Kapuvár, Veszkény és Vitnyéd között

Portálunk információi szerint Kapuvár, Veszkény és Vitnyéd között a 85-ös főúton megkezdődtek a hóátfúvások. Az autók 30 km/h-nál nagyobb sebességgel nem tudnak haladni.

18 óra 35 perc - Nincs hótól elzárt település

"Pénteken 0 órától 17 óráig a tűzoltókat országszerte 110 esetben riasztották a téli időjárással összefüggésben.

A  havazás miatt leginkább Győr-Moson-Sopron, Zala, Vas, Fejér, Veszprém és Pest megyében kellett beavatkozni, főként kisebb
baleseteknél, árokba csúszott járműveknél. Több út járhatatlan volt Zala, Vas és Győr-Moson-Sopron megyében, de hótól elzárt településsel sehol sem kellett számolni" - tudtuk meg Kis-Guczi Pétertől, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtóügyeletesétől.

18 óra 09 perc - Szinte mindenhol csúszósak az utak

"A főutak latyakosak, hónedvesek, míg a mellékutakra a letaposott, csúszós hó tapad. Jelenleg 29 gépünk dolgozik Győr-Moson-Sopron megyében megállás nélkül" – tudta meg portálunk a Közútkezelő Észak-Dunántúli Regionális Főmérnökségének Diszpécserszolgálatától.

Dolgoznak a sószórógépek. Fotó: MTI/Kászoni László.
Dolgoznak a sószórógépek. Fotó: MTI/Kászoni László.


"A megyében két út járhatatlan jelenleg: a 8427-es számú Páli és Edve között, valamint Bezenye és az 1-es számú főút között" – tette hozzá a Közútkezelő munkatársa.

Olvasónk ma délben indult Győrből Szombathelyre. Közben készített pár képet a 86-os főút Csorna és Szil közötti szakaszáról. Összehasonlításként  Hegyfaluról is küldött képet, hogy a település közelében milyen állapotban van(volt) az út.


86-os főút Csorna és Szil közötti szakasza. Fotók: Zámbó Péter


Korábban

Ismét terelés volt a 86-os főúton

Árokba csúszott kamion miatt ismét terelték a 86-os főút forgalmát. Szil előtt egy autószállító szerelvény csúszott félig az út menti árokba, ezáltal lezárva a főút fél pályáját.

A rendőrök a Csorna felől érkezőket Sopronnémeti - Szil irányába terelték, a Szombathely felől érkező járművek - ha lassabban is - akadálytalanul haladhattak Csorna felé.

Milyen idő várható?

Ma éjfélig, valamint szombatra narancssárga, azaz másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat az egész Dunántúl területére. Viharos, 60 kilométer per órásnál erősebb széllökések várhatók, amelyek többfelé hófúvást okozhatnak. Az előrejelzés szerint eleinte főként a Dunántúl északi, északkeleti felén, majd délutántól dél felől ismét egyre többfelé várható további havazás kb. 1-7 cm friss hóval. A Duna-Tisza köze ill. az Északi-középhegység nyugati részén helyenként szintén előfordulhat havazás, kb. lepel és 3, 4 cm közötti friss hóval. A Dunántúlon az északi, északnyugati szél tovább erősödik, késő estétől néhol már 60 km/h fölötti lökések is kísérhetik, emiatt a Dunántúl nyugati felén továbbra is sokfelé kell hófúvásra számítani.
 
Reisz András meteorológus a Kisalföldnek elmondta, hogy Győr-Moson-Sopron megyében már csak legfeljebb 1-2 centiméter friss havat várnak. A következő napokban marad a fagypont körüli idő, a jövő hét közepétől viszont már enyhülés ígérkezik. Ennek mértéke és tartóssága azonban egyelőre bizonytalan.

Mennyi hó esett?

A reggel 7 óra mérések alapján régiónkban a hóréteg vastagsága a kevetkezően alakult az OMSZ mérőhálózatában:
Feketeerdő 13cm
Pér 23 cm
Sopron-Kurucdomb 17 cm
Sopron-Muck kilátó 36 cm

A Bakonyban a Soproni-hegységhez hasonlóan 30 cm-t is meghaladó hóréteg van: Zircról 32, Bakonybélből 33 cm-t jelentettek.
További friss hóadatok a http://met.hu/megfigyelesek/hojelentes/ oldalon olvashatóak.

10 órakor Péren még gyengén havazik, Sopronban a havazás már megszűnt, ott az erős északnyugati szél hordja a havat.  A hőmérséklet jelenleg -2,5 és -3.8 fok között alakul.

A továbbiakban fokozatosan szűnik a havazás, az északnyugati szél a megye nyugati felében (a Kapuvár-Mosonmagyartóvár vonaltól nyugatra) erős marad, így további hófúvásra számíthatunk.Páli és Edve között járhatatlan az út

Járhatatlan a Páli és Edve közötti út Győr-Moson-Sopron megyében az éjszakai havazás miatt, a településeket azonban kerülő úton meg lehet közelíteni - közölte a Magyar Közút Zrt. regionális főmérnökségének ügyeletese péntek reggel az MTI-vel.

Juhász Judit elmondta: a megye főútjai havasak, letaposott havasak, a mellékutak havasak. Éjszaka negyven gép tisztította az utakat, a nap folyamán ezek számát növelik, s hómarókat is bevetnek. A megye egyes részein 30 centiméternyi hó esett, s továbbra is havazik. Az erős szél miatt hófúvásokra kell számítani.

Kapuvár és Csorna térségében, a 86-os főúton kisteherautók és egy üres busz csúszott az árokba az éjszakai órákban. Mentésükben a katasztrófavédelmi igazgatóság szakemberei működtek közre - mondta az igazgatóság ügyeletese. Személyi sérülés egyik balesetnél sem történt - tette hozzá Kanzler Sándor.


Késnek a vonatok

A havazás miatt késnek a vonatok az ország nyugati felében. A havazás váltóállítási gondokat okozott, így a nyugati vonalakon 5-20 perces késések vannak. A Wiener Walzer euronight vonat ennél jóval több, 51 perc késéssel közlekedik.

Havazás után Győrben. Fotók: Cseh Róbert

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. LadyGaga90 2010. február 13. 12:37
  „Hát az a narancssárga jelzés mára már vörös jelzés lett!!!!”
 • 31. fmoni20 2010. február 13. 10:10
  „"20 óra 01 perc - Hóátfúvás Kapuvár, Veszkény és Vitnyéd között"

  Erre csupán annyit írnék, hogy mi tegnap délután 4 órakor mentünk Kapuvárról Enesére, de végig húátfúvásos volt az út. Kicsit pontosabb is lehetne a Kisalföld szerkesztősége!”
 • 30. czs76 2010. február 13. 06:17
  „Reggel 6 óra. A hírek szerint a hófúvások miatt bárhol lehet elakadásra számítani! Aki teheti, szombaton ne induljon útnak a Dunántúlon mert cudar világ van odakint.”
 • 29. Martin007 2010. február 12. 23:27
  „Simaság-Iván között alig lehet közlekedni!
  Hóátfúvás van ebben a térségben és környékén.”
 • 28. ibi 2010. február 12. 20:01
  „A Mosonszolnoki hátsó út is le van zárva . Meg talán így helyesebb ( ZircRŐL ).!!!!”
 • 27. bocikriszti 2010. február 12. 19:23
  „szerintem a kisalföld.hu-nak küld el. feltölteni csak ők tudják.”
 • 26. zpking 2010. február 12. 19:19
  „Nem tudja valaki hogy lehet feltölteni ide képeket? Mert készítettem párat ma mikor mentem szombathelyre.”
 • 25. wily13 2010. február 12. 19:01
  „A fényképen tényleg sószóró van? Nem hómaró véletlen !?”
 • 24. suellen 2010. február 12. 18:48
  „Észak-dunántúli KIS DÉVEL!!!!!!!!!! Legalább a rohadt vindózos hejesirasselennörszöt bekéne kappcsólnni!”
 • 23. bocikriszti 2010. február 12. 18:38
  „zpking hát igen.amint lent írtam. a mai 13 járműből 2 személyautó volt. a többi kamion.”
 • 22. zpking 2010. február 12. 18:34
  „Ne engedjék rá a kmionokat helyette vigyenek rá egy jó adag sót.
  Érdekes Répcelaktól szombathelyig teljesen tiszta.
  Az autósok meg használjanak téligumit és vezessenek normális figyelve a másikra.
  Én is ilyenkor összes kamionnak megtiltanám a közlekedést mert mindenhol velük van a gond...”
 • 21. Stewe 2010. február 12. 18:24
  „A 86 oson két napja hömbölögnek az autók, kamionok, miért nem zárták le ha nem tudják karbantartani.”
 • 20. bocikriszti 2010. február 12. 18:13
  „Mankapunka nem azért fizetem az adóm felét be, hogy én lapátoljam a havat. ha majd munkanélküli leszek, és nem lesz más választásom, megteszem. addig ott a sok Kossuth utca emberke. azok meg verik egész nap.”
 • 19. Mankapunka 2010. február 12. 18:02
  „Be lehet szállni szociális munkában a hólapátolásba!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!4
  Ha nem tetszik a mostani !!!gyalogos!!!! eltakarítás.”
 • 18. bocikriszti 2010. február 12. 17:34
  „zotyakona valószínű ők is röhögtek rajtam, két hete mikor elestem, a betonba vertem a fejem, és egy hétig tiszta lila volt az arcom. szintén támasztottá nem messze a lapátot.”
 • 17. zotyakona 2010. február 12. 17:31
  „Gyalogosként tudom tisztelni a hólapátot támasztó KOMSZOL-munkatársakat,meg azokat akik kitalálták, hogy macskakővel kell lerakni a fél várost!Remélem legalább egyszer hanyatt dobják magukat!”
 • 16. fortuna54 2010. február 12. 17:30
  „Ahogy olvasom m.országon van a legnagyobb tél.A kisalföld bedobja,s utánna lehet pár napot szorakozni. Itt esik,ott nem esik,most meg jön a szél.Persze nyugaton virágos tavasz,strandolás az északi tengerben. Talán panaszt kell tenni,az unió-nál.”
 • 15. bocikriszti 2010. február 12. 16:28
  „ma Csornától Répcelakig, számoltam 13 autó volt az árokba, vagy az út szélén. nagyon gázos napom volt:( ezt a szilit is beszívtam. de végre hétvége, a kocsi közelébe se megyek.”
 • 14. zpking 2010. február 12. 16:04
  „A győr sopron megyei közutasok látogassanak el a 86 os főútra csornától Beledig és vigyenek egy kis sót.
  Most értem haza győrből szombathelyre ahogy Beled után mentem Répcelak fele és onnét egészen szombathelyig és még a régi 86os vátnál is teljesen tisztára le volt pucolva ot már csak vizes.”
 • 13. Mankapunka 2010. február 12. 14:38
  „Széchenyi-téer milyen szépen körbe van mindig tolva.
  Erre van a legnagyobb szükség a városban.”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Eldugott tartalékok vannak a költségvetésben˝

˝Az idei költségvetés egy tehetetlen városvezetés költségvetése˝ – vélekedett Neupor Zsolt, az… Tovább olvasom