Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Hatvanhét év után kereste meg tanítóját

Táp - Hatvanhét év múltán kereste meg elsős tanító nénijét a 75 éves Samu Ferenc. Metzingh Matild 1941-ben a tápszentmiklósi iskolában tanította betűvetésre a gyerekeket, s ma a tápi szeretetházban él.
Az egykori tanítvány a közelgő pedagógusnap alkalmából virággal köszöntötte a kilencvenes éveiben járó „Macó nénit" (ahogyan akkoriban szólították).

Hatvanhét év óta nem látták egymást, így nem csoda, könnyezve borult egymás nyakába a két meglett korú nyugdíjas: a 96. évében járó Matild néni, s a 75 éves Samu Ferenc, aki virággal kedveskedett egykori tanítójának.

– Felcsillant a szemem, amikor meghallottam, hogy a tápi Komondi János Szeretetház lakója lett egy olyan asszony, aki a negyvenes években a tápszentmiklósi katolikus népiskolában tanított – idézi vissza a történteket a férfi. – Kíváncsi voltam a nevére, ezután pedig biztosra vettem, hogy ő, Metzingh Matild tanított meg írni-olvasni. Macó néni az alsósokkal, a tanító úr pedig a felsősökkel foglalkozott. Negyvenötben, a háború idején nem kaptunk félévi értesítőt, nem jártunk iskolába, a borzalmak, a nélkülözés elszakított bennünket egymástól.

A találkozás öröme a tanító „bizonyítványa
A találkozás öröme a tanító „bizonyítványa": A háromszoros nagypapa kivételes boldogságot szerzett volt tanítójának, Metzingh Matildnak, aki Győrszentivántól került a tápi otthonba. Fotó: Harcsás

A felnőttek csak kisasszonynak szólították a törékeny alkatú tanítót, aki egyenként, a mutató-jelölős, ma már nem használatos módszerrel tanította meg a legkisebbeket a betűvetésre. Szegény volt tanító és tanítvány, mégis megtalálták a közös hangot egymással. Matild néni nem is érti, hogyan fordulhat elő ennyi brutalitás és erőszak az iskolákban, mint manapság...

Tekintélyünk volt, kiabáltam, ha kellett, s nem titok, az is megesett, hogy a rosszalkodók fenekére csaptam – mondta a tanító. Nálam nem volt pardon, de mindegyik tökéletesen megtanulta a betűvetést.

Samu Ferenc szerint az 1941-től 1948-ig együtt járó osztályból talán heten-nyolcan élhetnek még. Eddig csak tervezték a találkozót, most ennyi idő után szeretnék végre viszontlátni egymást. Matild néniért, egymásért, az elmúlt évekért, amelynek fájó emlékei életük végéig kísértik e korosztályt. (A találkozóval kapcsolatosan Kállainé Komondi Gabriellát, a hat időst befogadó Komondi János Szeretetház vezetőjét a 30/411-9047-es mobilszámon lehet keresni.)

Hétvégén pedagógusnap

Hazánkban 56. éve, 1952 júniusa óta köszöntik a pedagógusokat, ekkor adtak át először kiváló tanítói és tanári okleveleket az ország legjobb oktatóinak. Az oktatási tárca közlése szerint az idei tanévben összesen 196 ezer 132 pedagógus állt a katedrára. Az idei pedagógusnap alkalmából a hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozó pedagógusok eredményes nevelő-oktató munkájának, fejlesztőtevékenységének elismeréseként Teleki Blanka-díjat alapított az oktatási tárca vezetője – a díjat legfeljebb 100 nevelő részére adományozza a miniszter.hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugdíjkérdések politikus szemmel

Sopron, Győr - – A közelmúltban kiderült, hogy a Fidesznek létezik egy titkos programja, amely… Tovább olvasom