Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 23°C Még több cikk.

Hatvanegy terasz – eddig panasz nélkül

Győr - Bár még néhány napig előszezonról beszélhetünk, a jó idő miatt már több mint egy hónapja működnek a teraszok a város vendéglátóhelyei előtt. Panasz még nem érkezett, pedig a zárórát ma már éjfélig is kitolhatják a vendéglősök.
Minden évben eljárjuk keringőnket a teraszok körül, különösen azóta, hogy két éve társadalmi egyeztetésbe kezdett a város és a vendéglősszakma. Ennek eredménye lett az is, hogy ma már rugalmasabb a nyitvatartási idő, mindennap éjfélig működhetnek a teraszok, kivéve, ha megalapozott panaszok érkeznek egy hely miatt. Ez esetben a város útkezelő szervezete mint bérbeadó kurtíthat az adott söröző vagy ételbár nyitvatartási idején.

Dr. Horváth Tamás, a győri közigazgatási osztály csoportvezetője szerint a teraszok miatt nem érkezett még panasz. Már tavaly sem volt jellemző, hogy a lakosság szót emelt volna egyik-másik „kiülős" szórakozóhely miatt.

A közterület-felügyelet azonban továbbra is ellenőriz és ha egy terasz bizonyíthatóan zavarja a lakók nyugalmát, akkor 20 ezer forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki. Ennél jellemzőbb azonban, hogy az ügyben a közigazgatási osztály jár el szabálysértési hatóságként és itt már 30 ezer forintig terjedő bírsággal sújthatják az adott egységet a csendháborításért.

A belvárosban még néhány napig havi 600-ba kerül a terasz négyzetmétere. Fotó: Bertleff András
A belvárosban még néhány napig havi 600-ba kerül a terasz négyzetmétere. Fotó: Bertleff András

Gottwald László, a Győri Útkezelő Szervezet főelőadója szerint nem csökkent, s nem is emelkedett a teraszok száma tavalyhoz képest, Győrött pontosan 61 működik. Viszont a jó idő miatt már április végén megkezdődött a szezon, ami igen kedvező a vendéglősök számára, mivel ilyenkor még feleannyi bérleti díjat kell fizetniük. Az év ugyanis ebből a szempontból két időszakra oszlik: a három nyári hónapra, valamint a szeptembertől május végéig terjedő háromnegyed évre.

Az útkezelő szervezet nyáron a belvárosban 1200 forintot kér havonta a terasz négyzetméteréért, a lakótelepeken 1000-et, a peremkerületekben pedig 800-at. A főszezonon kívüli időben valamennyi kategóriában ugyanennek a felét teszi ki a díj. Gottwald László a tapasztalatokról elmondta: minden évben akad egy-két egység, amelyik előzetes egyeztetés nélkül helyez ki székeket, asztalokat a frontjára, róluk a közterület-felügyelet mindig informálja a társszervezetet és így az útkezelő visszamenőlegesen köt velük bérleti szerződést.
Ami jó hír, hogy panasz az útkezelőkhöz sem érkezett, és sem idén, sem tavaly nem volt arra példa, hogy a bérleti szerződést felbontották volna valamelyik vállalkozóval.

A kisalfold.hu nagy „terasztesztjét" holnap olvashatják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fellendíthetnék a vízi életet

Győr - A folyók városában vannak tavak is, amelyekre érdemes jobban odafigyelni – nem csak… Tovább olvasom