Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Hatvan órás munkahét lesz?

Akár hatvan-hatvanöt órát is lehet dolgozni, illetve dolgoztatni a jövőben. Legalábbis így döntöttek az Európai Unió munkaügyi miniszterei, de határozatukat az Európai Parlamentnek még jóvá kell hagynia.
A túlmunka feltétele, hogy a munkaadók és a munkavállalók megállapodjanak egymással.
„Egyhangúan és egyértelműen elutasítjuk mind a munkaidővel, mind a munkaerő-kölcsönzéssel kapcsolatos irányelvekről született uniós szakminiszteri döntést, és lehetőségeink szerint mindent megteszünk a megváltoztatásáért, mivel mindkettő hátrányosan érinti a munkavállalókat" – nyilatkozta a sokak számára rémisztő hír hallatán Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke.

Most még tilos

Bár többen is vitatják, de az uniós határozat a munkajog korábbi ellentmondását oldaná fel. Adott bank elemzői például eddig is reggeltől estig figyelték a gazdasági híreket, tőzsdei árfolyamokat, míg a kereskedők többnyire hétvégén is várják a vásárlókat. Vagyis van aki jóval többet dolgozik, mint amennyit lehetne. Úgy, hogy ez ma a törvények szerint tilos.
„Magyarországon nagyon alacsony a foglalkoztatás és az lenne a cél, hogy minél több munkaerőt foglalkoztassanak. Nem pedig az, hogy aki már dolgozik, az minél hosszabb ideig dolgozzon" – ellenezte a határozatot Pataky Péter, a másik nagy magyar szakszervezet, az MSZOSZ elnöke.
A tervezet során heves vitákat váltott ki az inaktív-aktív munkaidő – lényegében az ügyelet témája is. Az uniós munkaügyi miniszterek ugyanis azt is szeretnék, hogy ügyeleti időben csak azon orvosok, ápolók kapjanak fizetést, akik ténylegesen betegeket látnak el.

Sok munka, kevés szabadság

Noha egyes hangok szerint a határozat bukásra van ítélve az Európa Parlamentben – a szocialista frakció többször kinyilvánította: nem szavazza meg –, örömre így sincs sok okunk. Az Eurostat statisztikai szerint Észtország és Lettország után a magyar munkavállalók dolgoznak a legtöbbet évente, miközben a szabadságokat tekintve 12 nappal vagyunk lemaradva Németországtól. S akkor a fizetéseket meg sem említettük.

 
Ország Ledolgozott/év

(Élbolyban az egykori szocialista országok)

1. Észtország 1872
2. Lettország 1864
3. Magyarország 1856
4. Lengyelország 1840
5. Románia 1840
...
24. Olaszország 1680
25. Németország 1659
26. Dánia 1643
27. Svédország 1632
28. Franciaország 1568 

 

 

 

 

 

 

Megjegyzés: egy munkavállaló évi átlagos munkaideje órában. Forrás Eurostat.

Nekünk sokkal kevesebb szabi jut

Ország Éves szabadság (nap)

Svédország 42
Németország 40
Olaszország 39
Luxemburg 38
Dánia 38
Írország 29
Magyarország 28
Észtország 27
Lettország 27

Forrás: Eurostat.

 
Megkérdeztük olvasóinkat


Dr. Karácsonyi Zoltán: Orvosként meglehetősen furcsának tartom, hogy az ügyeleti időt csak akkor fizetnék ki a kollégáknak, ha a betegekkel foglalkoznak. Őszintén szólva, már a megfogalmazást sem értem: nincs olyan osztály, ahol ne szorulnának segítségre a betegek éjszaka. Aki ennek az ellenkezőjét állítja, nem járt még kórházban.

Szarvas Sándor: Az éves szabadságom körülbelül két hetét tudom ténylegesen pihenéssel tölteni, a többi szabadnap ilyen-olyan bajos ügyek intézésére megy el. Ráadásul sok helyen nem nézik jó szemmel, ha a melós nem veszi ki részét a túlórából. Később a juttatásoknál vagy a béremelésnél a nem a túlórára könnyen visszaüthet.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. S. Rudolf 2008. június 26. 20:48
  „Teljesen mindegy milyen módon változtatják meg a törvényt, pozitív haszna kevés. Ugyanis minden cég ahol lehet a számára legmegfelelőbb alternatívákat választja. Most beszélhetnék itt a minimálbéren való bejelntéstől a hétvégét átdolgozó munkásokig. Most lehetősége nyílik így a cégeknek arra,hogy 60 órát dolgoztassanak, vagyis az eddigi alkalmazottak elvesztik azt a lehetőséget hogy túlórájukat normális mértékben kifizessék. Ugyanakkora órabérért mégtöbbet dolgoznak és persze nagyobb is lesz a fizetésük, de nem olyan mértékben mintha azt az esetleges plusz 20 órát túlórának számolnák el.
  Egyébként a törvényt alkotók próbálják ki elösször a heti 60 órás munkarendet, aztán alkossanak olyan törvényeket melyek nem érintik hátrányosan az eddig is kizsebelt munkavállalókat!
  Továbbá a munkanélküliségre nem gondolva bővítenék azon személyek körét, akik állami támogatásból élnek, addig amíg nem kapnak egy csodálatos megbízható heti 60 órás (minimálbéres:)) állást!”
 • 29. Horvath F 2008. június 24. 04:12
  „blanka, europaban minden tul-szabalyozott. Itt peldaul barki kepes egy elelmiszer uzletet nyitni ha van penze, Termeszetesen a varos megkoveteli, hogy higenikus legyen az uzlet es gyakran meg vizsgaaljak az uzletet. En peldaul annak idejen hazakat festettem de semmi fele "iskolat" nem kellett elvegezni. AKi uzletet nyit annak meg kell gondolni mert ha nem sikerul sokat veszithet. Ha meg masnak art akkor beperelik. Termeszetesen vannak foglalkozasok ahol szukseg van kikepzesre, es az allam is megkovetel bizonyos biztositasokat. Sokan nem hinnek el, peldaul, hogy egy auto-jogositvanyt egy ora alatt meg lehet szerezni. Tobb allamban 20 kerdest adnak es abbol minimum 16-ot el kell talalni, utanna egy fel oras vezetes es meg van a jogsi. Lattam az ottani kerdeseket es csak rohognom kell, mert semmi koze a vezeteshez. Otthon (MO) sokkal tobb az auto baleset mint itt dacara annak, hogy a jo eg tudja hany hetig kell iskolaba jarni a jogostvanyert. MO-on peldaul regen egy banyasznak 3 evig kellett tanulni mire elvegezte es munkaba allhatott. Olyan tantargyakat tanult mint Geologia, Matemataka, Tortenelem es hasonlok. Ez azert volt mert igazaban veve nem volt munka de munkanelkuliseg megengedhetetlen volt akormany szamar. Na megyek es igerem nem irok tobbet. :-))”
 • 28. Horvath F 2008. június 24. 03:50
  „Goldmund. Amerikaban a kormany nem kotelezi a munka-adot, hogy fizessen az unnep-napokert. A kormany egyszeruen megszabja, hogy hany allami unnep van DE !!!! a munka-adon mulik hogy fizet vagy nem. Alltalaban a munka-ado fizet de tisztan sajat elhatarozasa utan. Mellesleg eppen most neztem meg a statisztikat a szabadsagrol es az unnep napokrol. Amerikaban a munkasok egy-negyede semmi fele szabadsagot nem kap.”
 • 27. zenelady12 2008. június 23. 19:59
  „miért, egyáltalán akarnád, hogy három műszakos bölcsödék, ovik, és iskolák legyenek? Nehogy észrevegye valaki ezt a felvetést, mert még meg is csinálják! Én is attól félek, hogy az lesz a vége, hogy kiírtják ezzel a magyar népet teljesen. És el sem tudja képzelni ezt egy olyan, aki jó módban él. Az európai unió ha ezt kitalálja, a magyar vezetés biztos úgy gondolja, kötelessége lesz, hogy gyorsan rá is mozduljon, és lesznek majd, akik jókorát rábólintanak. Vissza hát az ősközösségbe, ahol a családok többgeneráción át együtt éltek, hogy legyen mindig, aki kihúzza a szarból a többit. Csak én pl. azt figyeltem, hogy egy nagyobb házat két nyugdíjassal meg egy fiatal családdal is nehéz fenntartani. Úgy el fogunk lehetetlenülni, mint a fene, és majd a mi fejünkhöz vágják, hogy tanultunk volna többet, választottunk volna jobb szakmát. Azért kíváncsi vagyok, hogy ha kipusztul a szakmunkás, meg a segédmunkás, ki a franc fog gyártani a burzsujoknak kaját, vécépapírt, autót, stb... Biztos rémképek ezek, gondolják mások, csak nehogy nekem legyen igazam:(”
 • 26. Munkanélküli 2008. június 23. 15:28
  „Na igen! Úgyis olyan sok a munka a családos anyáknak, hogy nyugodtan büntethetik tovább őket, hogy még ennyi lehetőségük sem legyen elhelyezkedni. A Bölcsöde Óvoda és Iskola is ehhez a munkabeosztáshoz fog igazodni? Esetleg benntklakásos óvodák és iskolák lesznek? A mai gyermekek sajnos már ingerültebb családban nőnek fel és ez látszik a vállási és elhalálozási statisztikában is. A magyar nép ígyis teljesen túlhajszolt, itt már halálba hajszolják a dolgozókat és éhezésbe aki éppen nem talál munkát, azért mert beteg, vagy mert nem tudják megoldani a gyerek elhelyezését a munkabeosztásuk miatt. Arra kérem azt az illetőt aki ezt támogatni szertné, hogy előbb adjon nekem 8 órás állás, mert az sincs és ne azon törje a fejét, hogy hogyan lehet mégtöbb munkanélküli az utcán, mert az lenne a vége, hiszen ugyan azt a munkát több órában egy ember is eltudja végezni. Rossz belegondolni!!!!!!!!!!Nincs olyan munkaadó aki tolerálja, az oktatási intézmények nyitvatartását. Vagy esetleg három műszakos ovik és iskolák lesznek?! Na ez még viccnek is rossz! Csak tudnám mért akarják ennél jobban szétszakítani a családokat?!!!!”
 • 25. miracle 2008. június 23. 11:29
  „Ki a francot érdekel, hogy a bankok munkamániás elemzői mennyit gubbasztanak a monitorjaik előtt, szabálytalanul.
  Miért kell a többieknek ezekhez a sztahanovistákhoz igazodni? És miért nincsenek jelenleg szénné büntetve a heti 60 óra miatt?”
 • 24. Goldmund 2008. június 23. 10:47
  „Azt azért hadd jegyezem meg, hogy az USA-ban lényegesen több a fizetett ünnepnap, mint Európában.
  Egyébként pedig más földrész, más kultúra. Európában az emberi jogok, a munkaválallói jogok mindig erősebbek voltak, mint az USA-ban. A heti 40 órás munkaidőt valaha a munkások érdekképviseletei vívták ki maguknak. Ha ez megszűnne, az a társadalom szempontjából visszalépés lenne.”
 • 23. zenelady12 2008. június 23. 07:36
  „És arról mi a hír, hogy mennyi lesz így a minimálbér? Ugyanennyi? Tényleg a népírtás a lényeg? Merthogy emellett a gyereket sem lehet nevelni, az is biztos. Még jó, hogy nekem már van, és talán lesz már akkora, hogy nem szakad meg a szívem, ha a munkából csak aludni megyek haza, és vele nem lesz időm foglalkozni. Most csak nem egész két éves. Azért kérek még egy kis időt rá! Könyörgöm!”
 • 22. blanka 2008. június 23. 05:42
  „Horvath Ference.Pont erre akartam kilyukadni.Nálunk minden túlszabályozott.A brüsszeli klimatizált irodában ücsörgő menedzserek akarják megmondani a népnek,hogy mi jó nekik,és ugyanúgy beavatkoznak a piaci folyamatokba ,mint az átkosban nálunk.
  Ha a munkáltatónak jól kvalifikált munkaerő kell majd olyan feltételeket biztosít számára,hogy az oda is menjen.Nem kell ezt felülről irányítani.Na és 3-hét a szabadság egy évre?Hát ez az.És akkor megvagyunk sértődve mikor azt mondják,hogy az európaiak keveset dolgoznak.”
 • 21. Horvath Ference 2008. június 23. 01:16
  „blanka, en az USA-ban elek es amit most mondok az meglepetes lehet szamodra. AZ USA-ban nincs meghatarozott "vakacio" (szabadsag). A munka-adotol fugg mennyit ad. Alltalaban 1-2 het a norm es 5-10 ev utan ez fel mehet 3 hetre is de nem szukseg-szeru. Persze ahol szakszervezet van ott egesz mas a helyzet. De a szakszervezetek alltalaban fizikai-munkasoknal van. Es ami meg fontosabb, a "szabadsag"-ot nem viheted at mas munkahelyre. Ha peldaul 3 hetet kapsz mondjuk a FORD gyarban es elmesz onnan,az uj munka-adodnal az ottani minimummal kezded. Ez a USA-ban teljesen elfogadhato. A kormany nem szabhatja meg mennyi szabadsagot kell adni a dolgozoknak. Ez mar "szocializmus" lenne. De vannak allam adta unnepnapok amiket be kell tartani es ha adott helyzetben valakinek dolgozni kell azert premiumot kell fizetni. Amerikaban aki 40 oranal tobbet dolgozik hetente, annak a 40-en felett 150%-ot kell fizetni. De meg itt is van valtozat. Amig a szovetsegi kormany szerint heti 40 felett tul oraban kell elszamolni, vannak allamok ahol a napi 8-ora felett kotelezo tul oraban elszamolni a napi 8 felett. De van eset ahol egyaltalan nincs "szabadsag". Mint mondtam a munka-adon mulik van-e es mennyi.”
 • 20. le 2008. június 22. 23:21
  „És a bölcsödék , az ovódák és az iskolák is annyi ideig lesznek nyitva ,mint amennyi ideig dolgoznunk kell ? Vagy evvel egyidejüleg a gyerekszülést is megtiltják?”
 • 19. Goldmund 2008. június 22. 22:43
  „Ez aztán a fejlődés!
  Aztán majd egyszer megint munkástüntetések lesznek, hogy 8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás. Amit ELVILEG egyszer már kivívtak.
  Szerintem meg fog ez bukni. Nyugaton valódi szakszervezetek vannak, sokkal kisebb dolgokért is kiállnak.”
 • 18. Tabornok 2008. június 22. 22:23
  „"mtt 2008.06.22 21:05
  Fafnir! Igazad van, de sajnos ez az előtted szólókat nem érdekli. Utálom, hogy minden cikk hozzászólás vitafórummá alakul át, ahol tuti, hogy előbb-utóbb a politika lesz a domináns. Üdv."
  Így igaz, mert a politikusi söpredéknek vannak ilyen hülye ötletei, hogy 60 órás munkahét. Ennyire nem kellene sietnünk visszafelé!”
 • 17. mtt 2008. június 22. 21:05
  „Fafnir! Igazad van, de sajnos ez az előtted szólókat nem érdekli. Utálom, hogy minden cikk hozzászólás vitafórummá alakul át, ahol tuti, hogy előbb-utóbb a politika lesz a domináns. Üdv.”
 • 16. blanka 2008. június 22. 21:04
  „Azért arra is kíváncsi lettem volna a statisztikai kimutatásokban,hogy az európán kívüli fejlett országokban mennyi a szabi és a ledolgozott óra.Pl USA”
 • 15. Fafnir 2008. június 22. 20:26
  „De a hír továbbra sem a magyar kormányok és miniszterelnökök számáról szól! :DDD”
 • 14. Fafnir 2008. június 22. 20:20
  „Matek! Történelem, általános iskola talán 8. osztály. Javasolnám nézd át mielőtt hülyeséget írsz.
  1990-1993 Antall-kormány
  1993-1994 Boross-kormány
  1994-1998 Horn-kormány
  1998-2002 Orbán-kormány
  2002-2004 Medgyessy-kormány
  2004-2006 I. Gyurcsány-kormány
  2006- II. Gyurcsány-kormány

  Fevázolnám, hogy miből jött ez ki, főleg a tört időszakokra vonatkoztatva. Nos, Antall József rákban hunyt el 1993-ban, a Medgyessy kormány pedig lemondott 2004-ben. A kormányok számát tekintve valóban tévedtem, de az oldalanként adott miniszterelnökök számát tekintve egal a dolog. :)”
 • 13. blanka 2008. június 22. 20:06
  „Na meg én a harmadik jobbos kormányt is keresem.”
 • 12. matek 2008. június 22. 19:41
  „Fafnir!
  Nálam 6*4=24
  Nálad?
  Mert ugye 4 évig lehet egy kormány hatalmon(legalább is eddig igy volt) És ugye a "rendszerváltás" 1989-ben történt, és az első szabad választás 1990-ben volt. ez csak 18.
  Szerintem számold ezt át...”
 • 11. igásló 2008. június 22. 19:41
  „Nekem a gépállást is írnom kell,ha elromlik.....a gyermekem tanára meg munkaidőden fodrászhoz jár,meg elfut megcsináltatni a szemüvegét....mert belefér.Mindenkinek csak a tényleges munkával töltött ídőt fizessék meg.Az unió meg ne diktáljon, a bank elemzői meg nem dolgoznak reg-est-ig.Míg masszírozzák egy élményfürdőben,laptopon figyelik a gazdaságot....pénzért!”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vízbe fulladt egy férfi Écsen

Az écsi Rába-ring egyik ciszternájába fulladt egy középkorú férfi. A tűzoltók 20.40-kor kaptak… Tovább olvasom