Kisalföld logö

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 3°C | 12°C Még több cikk.

Hatszázmilliót szánnak a Lloydra

Győr - A leromlott állapotú győri Lloyd bérlője 600 millió forintot szán az épület felújítására. A tervek már készülnek: a ház újra díszített, színes, magastetős – azaz a Széchenyi térre illő lenne.

A győri Lloyd a Széchenyi tér oda nem illő, bontásra érett épülete sokak szerint. Dr. Horváth Patrik, a Mintinvest Kft. ügyvezető igazgatója nem tartozik közéjük: a budapesti székhelyű cég tavaly ősszel kötött hosszú távú bérleti szerződést a ház tulajdonosával, a Területi Művelődési Intézmények Egyesületével, és a megállapodásban vállalta, hogy felújítja, majd a város „elvárásainak" megfelelő módon üzemelteti az ingatlant. Az ügyvezető a Kisalföldnek elmondta: az elmúlt hónapokban számos egyeztetést folytattak az önkormányzattal, és már készülnek a rekonstrukció tervei a győri RAS Építész Kft.-nél.

A RAS Építész Kft. szakértőként dr. Winkler Gábor győri egyetemi tanárt, a Műemlékek és Műemléki Együttesek Nemzetközi Tanácsa Magyar Nemzeti Bizottsága vezetőjét is bevonja a „gondolkodásba".  Az elképzelések szerint a pince és a földszint a vendéglátásé lenne étteremmel, kávézóval, sörözővel, míg a felsőbb szinteken – a tetőtérben is – irodák, tárgyalók kapnának helyet. (A kft. 1996-ban egyszer már elvi építési engedélyezési tervet készített a Lloyd átalakítására dr. Winkler Gáborral együtt – akkor a Széchenyi-főiskola kérésére a jogi kar elhelyezését kellett megoldani. Az akkori elképzelések végül nem valósultak meg.)

Rosta S. Csaba, a RAS Építész Kft. ügyvezető tulajdonosa kifejtette: régi leírások, ábrázolások, fényképek arról tanúskodnak, hogy a Lloyd helyén évszázadokkal ezelőtt is állt ház, amely azonban sok átalakításon esett át. Egy időben barokk magas tető volt rajta, és az épület XX. századi – főként ötvenes évekbeli – „elrontásáig" díszes, környezetébe illő volt. A tervezés során az idő kerekét forgatnák vissza, de úgy, hogy – főleg üvegfelületekkel – finoman jeleznék: a felújítás a XXI. század elején készült.

A tervezők által elkészített vázlaton látszik, hogy a Lloyd sokkal díszítettebb lenne, mint jelenleg. Alapvető mintának az épület XIX. század második felében jellemző külsejét vennék. Fotó: Bertleff A

Ennek megfelelően a ház tér felőli oldalán is lennének bejáratok, mint régen. A homlokzat tagozottságát oszlopokkal és a kocsiáthajtó visszaépítésével tennék hangsúlyossá. A timpanont nyitottá, terasszerűvé tennék. Az épületet újra koronázópárkány és magas tető zárná le. Emellett azt tervezik, hogy az új Lloyd díszítettségével és színével is harmonizálna a Széchenyi tér többi részével. A részletekről a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal is egyeztetnek.

Mindez beleillik a városháza terveibe. Ahogy arról múlt szombaton beszámoltunk, Győr február 29-én beadta pályázatát a Széchenyi tér rekonstrukciójára a Nyugat-dunántúli Operatív Programra. Győr olyan idegenforgalmi látványossággá fejlesztené a főteret, ahol a vendéglátás dominálna. A kiírásban feltételként szerepelt, hogy a beruházásba – amelynek teljes költsége 1,8 milliárd forint – magántőkét is be kell vonni. Ebbe a körbe tartozik a Lloyd: a Mintinvest-2005 Kft. hozzávetőlegesen 600 millió forintot költene rá, mintegy félmilliárdot saját pénzből, a többit – a Széchenyi téri pályázat sikere esetén – európai uniós támogatásból. Dr. Horváth Patrik, a Mintinvest-2005 Kft. ügyvezetője szerint a munkálatok legkorábban idén nyár végén kezdődhetnek el, és több mint egy évet vennének igénybe.


Vendégfogadó volt a helyén

A legkorábbi adatok szerint a Lloyd helyén már az 1400-as évek végén is nagy épület állt: vendégfogadó istállókkal, kocsiszínnel. Ez 1566-ban leégett, helyébe a káptalan házat építtetett, amelyet a XVII. században már a várőrség használt, természetesen átalakítás után. Városi tulajdonba 1784-ben került, de egy évre rá elárverezték: Nigl József aranyműves vette meg és új épületet emelt a régi helyébe. Később kávéházi, „táncvigalmi" helyiségekkel, előcsarnokkal bővítették. A Győri Kereskedelmi Gyűlde – 1872-től Győri Lloyd – 1861-ben vásárolta meg az épületet, majd mindkét oldalát meghosszabbította és még további emeletet húzott rá. Az épületet története során többször átalakították, de leginkább az 1950-es években elvégzett felújítással rontották el.

Olvasóink írták

 • 4. nyul2 2008. május 13. 09:08
  „grillferi:D Húzzunk rá karóba húzott ferit:D:D:D”
 • 3. győri3 2008. március 06. 16:27
  „Nagyon rossz állapotban van az épület, mindenképpen muszáj vele valamit csinálni! Üdvözlöm a kezdeményezést :)”
 • 2. aaa23 2008. március 06. 13:43
  „Örülök neki! Remélem, hogy a műelékvédelem nem fog cirkuszolni mint a frigyes laktanya esetében! A kossuth utcai rom társasházat ami ugye alig pár éve épült meg el kéne bontani a fenébe és visszaépíteni ami előtte volt”
 • 1. tricseésnemválasztokmásiknevet 2008. március 06. 11:59
  „nagyon helyes

  minden olyan kezdeményezést ami a várost széppé és tisztává teszi csak üdvözölni lehet

  szeretek elmenni a frigyes laktanya helye mellett is--a változások szemetgyönyörködtetőek

  csak így tovább--szépüljön kis városunk!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megérkeztek a szavazólapok

Győr-Moson-Sopron - Győrbe szerdán érkeztek meg a vasárnapi népszavazás legfontosabb kellékei: a… Tovább olvasom