Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 4°C Még több cikk.

Hatszázmillió forintot osztottak

A Pannónia Kincse LEADER Egyesület két városon, Téten és Pannonhalmán kívül 63 községet fog össze Fenyőfőtől Tárnokrétiig, Sobortól Kunszigetig.

A civil szervezet több mint kétmilliárd forint európai uniós LEADER-forrásról határozhat 2013-ig. Az első döntések nemrégiben születtek meg – tudta meg portálunk Gergó András ikrényi polgármestertől, az egyesület elnökétől. Hatszázmillió forintot osztottak szét több pályázati kategóriában. A támogatottak között egyházközségek, vállalkozások, önkormányzatok és civil szervezetek vannak.

Az écsi Ferenczi Fémipari Kft. 25 millió forintot nyert új technológia bevezetésére, így a közeljövőben vízsugaras vágóberendezést vásárolhat. Fotó: Bertleff András
Az écsi Ferenczi Fémipari Kft. 25 millió forintot nyert új technológia bevezetésére, így a közeljövőben vízsugaras vágóberendezést vásárolhat. Fotó: Bertleff András


Gergó András, a Pannónia Kincse LEADER Egyesület elnöke elmondta: a mostani döntések még a tavalyi kiírásokat érintették. A folyamat azért volt ilyen hosszadalmas, mert a helyi bírálat mellett a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) is külön pontozott minden pályázatot, majd az eredményeket az irányító hatóságnak is el kellett fogadnia – országos szinten ötezernél több kérelmet nyújtottak be. ˝A következő pályázati kör már sokkal gyorsabb lesz, mert az egyesület az országban az elsők között sikerrel túljutott az akkreditációs eljáráson. A kérelmekkel kapcsolatos folyamatok így a helyi akciócsoportnál összpontosulnak, és az itt meghozott döntések lesznek a véglegesek az MVH ellenőrzése mellett˝ – hangsúlyozta Gergó András.

Az első pályázati kör alapján 38 pályázó összesen 622 millió forintot nyert. A mikrovállalkozás kategóriában 219 millió forintot osztottak szét. A felpéci Bognár Péter, a ravazdi Car-color Bt., az écsi Ferenczi Fémipari Kft., R.A. Extensio Kft. és Schreiner Kft., a gönyűi Timár Gábor, a nyúli Kormos Andrea és MED.OF Nyúl Bt., az enesei Szlovacsek Imre, a kisbaboti Egyházy Miklós és Régió-Port Bt., a bakonyszentlászlói SPL 2005 Bt., a téti Kovács Zoltánné, a koroncói Hébaker Kft. és Simon-Builder Kft., valamint az ikrényi Deliné Vámos Éva kapott támogatást.

A nyúli Szél Fiai fogadó étterme bővítésére, a konyha és a fogadó felújítására nyert csaknem 31 millió forintot. Fotó: Bertleff
A nyúli Szél Fiai fogadó étterme bővítésére, a konyha és a fogadó felújítására nyert csaknem 31 millió forintot. Fotó: Bertleff

Turizmusra a romándi Pöltl József, az écsi Schreiner Károly, a Kunszigetért Közalapítvány, a péri Markotics Istvánné és a kónyi önkormányzat költhet LEADER-segítséggel összesen 62 millió forintot.

Falumegújításban a hátrányos helyzetű községek közül Szerecsenynek faluközpontjára 7,1 millió, Tárnokrétinek játszótérépítésre 6,6 millió forintot ítéltek oda. Uniós pénzből újulhat meg a templom Bakonyszentlászlón, Felpécen, Mérgesen, Pázmándfalun, Mezőörsön, Győrasszonyfán, Sikátorban, Kunszigeten, Bakonypéterden, Veszprémvarsányban és Győrsövényházon. Jutott pénz a kajárpéci kultúrházra, a Téti kistérség túraútvonal-fejlesztésére, a bőnyi községházra és a péri kálváriára is.

Olvasóink írták

  • 2. szkeptik 2009. november 04. 15:49
    „Kinek jó, kinek nem. Mindenesetre nem értem, hogy miért kell jól működő magánvállalkozásokat, magánvagyonokat még jól megtámogatni 30 millával, a közösségi célok támogatása helyett. Pl. Nyúlon is lenne más helye ennek a pénznek, mondjuk egy művelődési intézményben.”
  • 1. fortuna54 2009. november 04. 13:13
    „Na ugye,mégis csak jó az unió?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koszovó helyett a Rábába

Hollandiában élő koszovói férfié az a Ford Mondeo, amelyet a győri tűzoltók búvárok segítségével… Tovább olvasom