Kisalföld logö

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 8°C | 15°C

Hatszáz millió forintos uniós támogatással szépül a Pannonhalmi Főapátság

Dr. Várszegi Asztrik főapát (Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátság) és Tóth Gábor program-végrehajtási igazgató (Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség) ma, ünnepélyes keretek között aláírták a Főapátság látogatóbarát fejlesztésére irányuló támogatási szerződést.
A Pannonhalmi Főapátság egyedülálló vallási, kulturális és történelmi értékek hordozója immár 1000 éve. 1996-ban vált a világ kulturális örökségének részévé. Egyedi adottságai, világörökségi rangja ellenére ismertsége mind hazai, mind nemzetközi szinten bővítésre szorul.

A több mint 700 millió forintos összköltségvetésű beruházás legfőbb célja a Főapátság fejlesztése, mely magában foglalja a műemléki épület kulturális turisztikai funkcióval való bővítését, valamint a látogatóbarát szolgáltatások fejlesztését.

Új bejárati csarnok épül, megkezdődik a Bazilika látogatóbarát fejlesztése és az Audio Guide rendszer bevezetése. A fejlesztések várhatóan 2012 nyarára készülnek el.

Olvasóink írták

 • 8. pitkin 2010. augusztus 31. 07:52
  „fortuna 54

  A szlovákok már "beszóltak" a görögöknek, azt szeretnéd ha nekünk is "beszólna" valaki? Aztán ugrott az 1 millió munkahely, meg Széchenyi terv stb...”
 • 7. janika 2010. augusztus 31. 05:36
  „Ha ez így megy tovább, akkor hamarosan kapnak a papok magyar birtokokat cselédekkel együtt ismét! Ez is hozzá tartozik az "egymillió munkahely" teremtéshez.”
 • 6. fortuna54 2010. augusztus 30. 11:13
  „A nettó befizetö uniós országok adófizetö polgárai pénzén siránkoztok? Ez aztán az együtérzés.”
 • 5. pitkin 2010. augusztus 28. 12:26
  „Jelenleg működik egy elfogadott látogatási rend az apátságnál, amely többé kevésbé működik. Ehhez építettek néhány éve egy fogadó épületet, mely szintén "látogató barát" célokat szolgált. (ehhez is több száz milliós támogatás járt)
  Most adták át "megalomán" terveik netovábbját egy első osztály éttermet (??!!) - szintén támogatásokból. Épült vendégház, biomassza erőmű stb. - minden támogatásból. Átépítik a bazilikát - szintén támogatásból.
  Tény és való - Pannonhalma az UNESCO világörökség része és hazánk büszkesége, de ezen kívül még rengeteg mindenre lehetne (lehetett volna) költeni az a több milliárd forintot, amely 50 szerzetes és a világ egyik "legellentmondásosabb" szervezetét (ti. katolikus egyház) gyarapította, kizárólag azért, mert "nemzetközi klerikális" lobbi működik.
  A látogató barátság egyébként kb. évi alig 100 ezer embert jelent, jórészük külföldi, aki végigrohan rajta és "kipipálja". (Megjegyzem erre alapozva épült az elit étterem is.)

  Úgy vélem ez eléggé egyoldalú dolog: egyfelől több milliárd forint támogatás és ADÓMENTESSÉG, míg a másik oldalon egy dőzsölés.

  Nem érdekel egyik hozzászóló pártállása sem, de sok "antizöld" a "nőszirom és futrinkák" mellé oda tehetné ezt a kérdést is.”
 • 4. janika 2010. augusztus 28. 06:08
  „2. hozzászólás igazszó 2010.08.26. 23:05

  Valóban a legfontosabb kérdés lenne, és rendezni is, de magyarországon a szegénység nagyon sok hivatalnak jó üzlet! Lehet pénzt szerezni, pályázni, aztán fiktiv iratokat gyártani, fiktiv célcsoporttal, és megvannak összeköttetések számlákat szerezni, és akiknek segíteni kellene kellene, azt sem tudják, hogy csak fiktiv névként beírják célcsoportba, hogy a pénzt felvehessék az Önkormányzatok, és önmkormányzati intézmények!!!!Maffiózoké a jövö, csiszolt apparátussal dolgoznak, és senki nem lellenőrzi a pénzfelhasználást sem, hisz soknak kell leosztani ezekből a pénzekből...bizonyára vannak érdekeltségeik az ellenőrző szerveknek is! Egy önkormányzatnál egy polgármester, egy jegyző mindent megtehet!
  ÉBRESZTŐ!
  Ez a vélemény ide is beillik.”
 • 3. CsabaKiraly 2010. augusztus 27. 01:27
  „szocdem igazat mond. A Papa es a romai biborosk fogjak vakolni az epuletet es meg a maltert is ok keverik, nem beszelve a teglak cipeleserol. De szerencsere minimal-bert fizetunk nekik.szocdem igazi BOLCS ergo atheista es neki a vallas az ELLENSEG. Csak igy tovabb primitiv baratom. Meg van meg a PART-KONYVED? Biztos vagyok orized hisz mindig idoben vettel tagsagi-belyeget meg akkor is ha 150 km-t kellett utazni, es neked az az IGAZI ERTEK. Eleted legnagyobb legkedvesebb eredmenye.”
 • 2. csabrab 2010. augusztus 26. 22:38
  „Te nem szocdem vagy,hanem komcsi avagy szoclib-de egyre megy.”
 • 1. szocdem 2010. augusztus 26. 13:56
  „Ami 600 milla a Vatikánt gyarapítja majd...

  Ehehz adunk hozzá idén további 4 milliárdot - a narancsosokra adott keresztényszavazatokért...

  ha vasárnap reggel a statisztika szerint az egész országban csak 70.90 ezer ember ül templomban, akkor évi 4 000 Ft/ fő támogatásról van szó. (No meg az uniós projectekhez való támogatások fedezése is ehhez tartozik) Megérte ez Orbánnak! Elvégre e még kevesebb is mint a Kövér féle terv, amiben a nyugdíjátlag összgéért kellene a fityesznek megvenni a nem szavazók szavazatait...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gondozóház, teljes kényelemmel

Közel százmillió forintból újították fel a Lepke utcai Gondozási Központ és Idősek Klubjához tartozó… Tovább olvasom