Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Hátrányt szenved a roma vendég?

A nagyhalászi diszkó üzemeltetőjét kártérítésre kötelezte a bíróság, mert nem engedett be romákat.
Mindeddig nem érte a megyében működő vendéglátóhelyeket olyan panasz, hogy nem szolgáltak volna ki romákat a származásuk miatt. Mint ismeretes, a nagyhalászi diszkó üzemeltetőjét ezért kötelezte most kártérítésre a bíróság.

Nem jogerősen kártérítésre kötelezte a bíróság a nagyhalászi diszkót, mert tavaly áprilisban nem engedtek be roma fiatalokat a szórakozóhelyre. Amikor az eset történt, a jogvédő iroda ugyancsak cigány származású tesztelőket küldött a helyre, de oda ők sem juthattak be. A diszkriminatív esetek nagy része soha nem kerül nyilvánosságra. A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda szerint a romákat különféle kifogásokkal zárják ki bizonyos helyekről, például azt mondják, hogy zártkörű a rendezvény, már záróra van, esetleg: csak klubtagságival lehet belépni a helyiségbe.

Pőczéné Sáhó Márta, a megyei fogyasztóvédelmi főfelügyelőség helyettes vezetője szerint a megyében még nem volt hasonló panasz, s ugyanezt erősítette meg Sátor László, a kereskedelmi és iparkamara turizmusszakmai elnökségi tagja. A győri étterem üzletvezetője saját nevében nyilatkozva azt mondta: elképzelhetetlennek tartja, hogy valakit nála a származása miatt nem szolgálnának ki. Ugyanígy vélekedik Oláh Ferenc vendéglőtulajdonos is. Mint fogalmaz, számára két vendég létezik: a kulturált és a kulturálatlan. Ha valaki korábban olyan magatartást tanúsított, ami a helyiség jó hírnevére, a többi vendég nyugalmára nézve ártalmas volt, azokat nem szívesen látja, a hovatartozásuktól függetlenül.
Pádár László, a Győri Roma Kisebbségi Önkormányzat vezetője hangsúlyozta: ez egy igen kényes téma, s a romák nem fordulnak hivatalosan az érdekvédelmi fórumhoz, ha ilyet tapasztalnak. Ugyanakkor azt nem szabad kijelenteni, hogy a jelenség nem létezik. Hallomásból évente többször is értesül olyan esetről, hogy valakit órákkal a záróra előtt nem engednek be valahová, s megtörtént az is, hogy egy roma csoport – ha be is jutott az adott étterembe – hiába várta, hogy a pincér kiszolgálja őket. Pádár László hozzátette: hallva a Nagyhalásziban történt diszkriminációról a jövőben jogi lépéseket tesz, ha hasonlót tapasztal. Egyébként több évig tartó pereskedésre számíthat az, aki megpróbál fellépni a diszkrimináció ellen és az ítéletek többnyire pár százezer forintos nem vagyoni kártérítésekből állnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hulladékgazdálkodás: terv, vagy szándéknyilatkozat?

Ne keverjük össze a város és a városháza érdekeit! hangzott Reuter György felhívása. Tovább olvasom