Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 27°C Még több cikk.

Hátrányos lett a határszélen élni

A korábban befolyt iparűzési adójának felét veszítette el Vámosszabadi önkormányzata azzal, hogy az uniós csatlakozás után megszűnt az úgynevezett gazdasági határ.
Vámosszabadi polgármestere, Takács Ferenc a szlovák partnerekkel tartott határnyitási ünnepségen még nem gondolta, hogy rövidesen újabb anyagi források megszerzésén kell gondolkodniuk.
– A határátkelőhelyen üzemelő cégek – utazási irodák, spedíciós vállalkozások május végével kivonultak a területről, mivel az ő tevékenységükre nincs szükség. Ez az önkormányzatnak komoly bevételkiesést jelent.

A tartalékokat élik fel

Az önkormányzat elsődleges számításai szerint évi 2–2,5 millió forint iparűzési adótól esnek el, ami fele a korábbiaknak. A település vezetése megpróbálja túlélni a nehéz időszakot.
– Intézményeink működnek, ilyen gondjaink az év végéi nem lesznek. Az elmúlt években jelentős fejlesztési tartalékokat halmoztunk fel, most ezeket kénytelenek leszünk működésre fordítani – folytatta a polgármester.

Újabb telekalakítások

– Az elmúlt évben elfogytak az építési telkeink, így újabb telekalakításra lesz szükség, mert igen nagy az érdeklődés – tette hozzá. – Ha a területtulajdonosokkal ebben az évben meg tudunk állapodni, 50–60 új építési telek kialakításába foghatunk az elkövetkező két évben.
Az önkormányzat tavaly hét gazdasági területet alakított ki a településtől távolabb eső részeken. Ezek elkeltek, s a vállalkozások már meg is kezdték az építkezést.

Nem adóemeléssel

– Sajnos nem jó hír, hogy több pályázatunkat nem fogadták el, mert nem vagyunk hátrányos helyzetű település. De az elképzeléseink megvalósításához mindenképp megpróbáljuk előteremteni a pénzt. Az iparűzési adó kiesését semmiképpen sem az adó emelésével akarjuk pótolni. Nem célunk a jelen lévő és az ide települő vállalkozások még nagyobb terhelése. Egyelőre jövőre is pályázunk az önhikis támogatásra. Szükség van a fejlesztésekre, így az uniós pályázatokat is megcélozzuk – mondta bizakodva Takács Ferenc.
Tóth Gyula

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Itt vannak a napóleoni seregek

Késve ugyan, de tegnap délután megérkeztek a francia seregek a mai kismegyeri csatára. A 195… Tovább olvasom