Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Hatósági eljárás a kéményrobbantás miatt

A Győri Útkezelő hatósági vizsgálatot indít a kekszgyári kéményrobbantás kapcsán, mivel állításuk szerint az önkormányzat semmilyen információt nem kapott a tervezett műveletről.


20 óra 12 perc - Győri Útkezelő: "a robbantásról nem kapott az önkormányzat semmilyen értesítést, így nem kezdeményezhetett helyszíni szemlét, illetve részt sem vehetett a veszélyes műveletet megelőző egyeztetésen"

Máthé-Tóth Péter, a Győri Útkezelő tájékoztatásért felelős munkatársa a következőket nyilatkozta a kekszgyári kéményrobbantás kapcsán a kisalfold.hu-nak.

"A kisalfold.hu internetes portál segítségével szereztünk tudomást arról, hogy az egykori Győri Keksz- és Ostyagyár kéményét a keddi napon 10 órakor felrobbantották. A hír számunkra azért meglepő, mert a robbantásról nem kapott az önkormányzat semmilyen értesítést, így nem kezdeményezhetett helyszíni szemlét, illetve részt sem vehetett a veszélyes műveletet megelőző egyeztetésen.

Tudomásunk szerint a pontos időpontról még a rendőrséget sem értesítették, így rendőrségi biztosítás nélkül zajlott a robbantás.

Az ilyen művelet előtt szükséges a hatósági egyeztetés, ahol az érintett szervek (rendőrség, katasztrófavédelem, útkezelő, volán) információt cserélhetnek és a hatóságok meghatározhatják a művelet feltételrendszerét. Mivel a robbantás sikeressége csak a véletlennek volt köszönhető, ezért intézményünk hatósági eljárást kezdeményez a tevékenységet végzővel szemben" - közölte a Győri Útkezelő Szervezet munkatársa.

A Kisalföld információi szerint az ingatlan tulajdonosai úgy tudták: a bontásra szerződtetett cég a robbantással kapcsolatban is mindent elintézett.

Bár valószínűleg mostantól kezdve elstartol egy "ki tudott a robbantásról, s ki nem" nevű több ismeretlenes egyenlet, az mindenképp érdekes a Győri Útkezelő közleményében, miszerint "a győri önkormányzat nem kapott semmilyen értesítést a robbantásról".

Főleg annak fényében - mint ahogy erről tudósításunkban is írtunk -, hogy az önkormányzat egyik munkatársa a helyszínen járt a robbantáskor.

10 óra 32 perc - Pillanatokon belül össze is csuklott a kekszgyárat hosszú évtizedeken kiszolgáló kémény 

Körülbelül a robbantás előtt húsz perccel, 9.40 környékén egyre több narancsmellényes szakember tűnt fel az ipari kéménnyel közvetlen szomszédságban lévő Lazaret utcában.

A rövid utca mindkét oldalát lezárták a robbantás előtt; erre a biztonsági intézkedésre azért volt szükség, nehogy véletlenül az utca felőli oldalra is potyogjon kéménytörmelék.

Fotó: Tudósító
Fotó: TudósítóÖt perccel 10 óra előtt már egészen nagyszámú nézősereg nyúlt össze a kéménnyel szemközti töltésen – ekkorra megérkezett a városháza erős embere is, aki telefonon aggodalmaskodott kicsit a sikeres robbantásért.Az egykori kekszgyár kéményének utolsó másodpercei. Videó: Cseh Róbert.10 óra 3 perckor három-négy petárdaszerű hangra lettünk figyelmesek, majd pillanatokon belül már össze is csuklott a kekszgyárat hosszú évtizedeken át kiszolgáló kémény.


Más szemszögből: Olvasónk felvétele a kéményrobbantásról. Videó: Kun Attila.A töltésről úgy tűnt, hogy a robbantás mesterien sikerült, vagyis egyetlen árva téglatörmelék sem hullott a Lazaret utcára.

A porfelhő ellenben pár másodperc alatt belepte a környékét, két fiatal srác poénosan meg is jegyezte mögöttünk: na, most egy hét megint nem járnak a repülőgépek a füst miatt...   

Előzmények
- A kisalfold.hu információi szerint az egykori édes birodalom bontásának egyik leglátványosabb eleme következik: felrobbantják a gyárkéményt délelőtt.

Fotó: Tudósító
Fotó: TudósítóPortálunk úgy tudja: továbbra sem dőlt el, hogy mi lesz nagy területű ingatlan jövője

Jelenállás szerint nem valószínű, hogy szálloda épülne a kekszgyár helyére, sokkal inkább esélyes egy új, 21. századi kollégium megvalósítása

Egy biztos: a funkcióját vesztett, ipari kémény nem passzol a tulajdonosok elképzeléseibe.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Balaton szelet vagy Pilóta keksz egykori otthonának bontása gőzerővel folyik, s arról is írtunk, hogy kekszgyár maradékát (téglát, építőanyagot) éjjelente gyakorlatilag szétlopják a kerítések alatt besurranó tolvajok.

Olvasóink írták

143 hozzászólás
 • 143. Tabornok 2010. április 23. 14:53
  „Az útkezelő, hatósági eljárás alá vonhatná a Baross hidat, amennyiben nem jelentette be, hogy omlani fog!
  Röviddel ez után, megrendelhetné a híd feújjítását! Be jó lenne!”
 • 142. fortuna54 2010. április 22. 20:35
  „135-ös vanessa.Büszke lehetsz az egy helyben letöltöt 35 éves munkás multadra.”
 • 141. 983 2010. április 22. 17:55
  „Miért ciki 35 évig egy helyen dolgozni? Inkább az a ciki, hogy most már nem lehet... mert alig van cég aki bírja addig.”
 • 140. vanessa 2010. április 22. 16:54
  „szép napot!elemér,mert nem voltam vándormadár tipus,gyerekeimet fel kellett nevelnem,szeretettem ott dolgozni,”
 • 139. elemér 2010. április 22. 12:49
  „136. h.sz. vanessa
  35 évig egyhelyen dolgozni általában azt jelenti, hogy 35 évig bolondot csinálltak az emberböl. A nehéz utat választottad.;))”
 • 138. Josh 2010. április 22. 09:45
  „Valaki már megint túljáttsza a szerepét.A közútkezelő is úgy van mint én.A haverom bulit szervezett és vhogy elfelejtett meghivni, be is voltam durcizva pár napig rá...Tiszta ovoda ami megy ebben az országban.Ezeknek csak az a bajuk h nem ácsorghattak az ut mellett sárga mellényben h én vagyok "a rohadt fontos okosember". Inkább a kátyúkkal foglalkoznátok kö....k!”
 • 137. Dodo57 2010. április 21. 21:36
  „Az útkezelő a kátyúk eltüntetésével foglalkozzon. Már megint valaki fontosnak érzi magát.”
 • 136. vanessa 2010. április 21. 21:25
  „szép estét!azért kipotyogtak a könnyeim, hiszen 35 évig ott dolgoztam ,mindent földel egyenlövé tettek,nehogy valaki ujra inditsa,”
 • 135. fortuna54 2010. április 21. 20:36
  „Elemér.Nem szolnék,ha valamit nem értenék hozzá.Hidd el 12 évig ezt a szakmát üztem,de nem kéményeket,vagy épületeket,hanem a bányában.Szóval tudom,hogy kell tölteni,hogy melyik irányba döljön valami.Ez a kémény nem volt problémás,de látni a mester érti a dolgát.Az önkormányzat jobb ha a saját munkáját végzi,és nem zavarja a diplomás mestert.”
 • 134. Igazamvan 2010. április 21. 19:32
  „Szerintem építsék vissza és kérjenek engedélyt a robbantásra.
  A győri Útkezelő robbantására, de amilyen seggfejek ülnek ott, meg is adják.”
 • 133. elemér 2010. április 21. 16:59
  „Nem kértek engedéjt, mert tapasztalatbol tudják hogy ez mennyire komplikált. Az a szemét társaság ott csak feji az embert. O.V. is nyakig uszik a szarban.”
 • 132. elemér 2010. április 21. 15:35
  „130. h.sz. fortuna54

  Aki nem konyit hozzá az ne okoskodjon nekem. Ilyesmit szerkezeti mérnök ellenöriz és készitti el a tervet. Ez amit ott csinálltak olyan egyszerü volt, hogy egy nap alatt kész volt a terv.”
 • 131. Dödölle 2010. április 21. 14:50
  „"...A rövid utca mindkét oldalát lezárták a robbantás előtt; erre a biztonsági intézkedésre azért volt szükség, nehogy véletlenül az utca felőli oldalra is potyogjon kéménytörmelék..."
  Elvtársak, ez így hülyeség. Az utca mindkét oldalának ( ??? szerintem: végének ) lezárása nem gátolja meg, hogy az ".. utca felőli oldalra is potyogjon kéménytörmelék..." Viszont kizárja a baleset lehetőségét, mert senkit nem engedünk oda.... Nem jobb így ?...”
 • 130. fortuna54 2010. április 21. 13:50
  „Még jó,hogy nem valaki segébe teszik a robbanó anyagot.Vagy te talán odatennéd,Elemér?”
 • 129. fortuna54 2010. április 21. 13:45
  „123 Elemér.Hat hónap után tudgyák,hogy melyik nyomornegyedet,lakóival együt temetnek el,a felhökarcoló romjával.”
 • 128. okostojas007 2010. április 21. 13:38
  „na de egy paris hilton itt szigetben - gondoljatok bele.....
  ez az ami kéne....”
 • 127. Agent 2010. április 21. 13:30
  „126, már Messerschmitteket sem gyártunk, <moderálva>:)”
 • 126. szabomihalymeister 2010. április 21. 13:26
  „Tisztelt Urak és Hölgyek! Miről beszélgetünk? TEJGYÁR,GARDÉNIA,VAGONGYÁR,TEXTILGYÁR,VÁGÓHÍD,LEMEZÁRUGYÁR,OLAJGYÁR,HÁZGYÁR,AFIT,KEKSZGYÁR, stb.igen 30.000-ezer ember az utcán.”
 • 125. fgzb 2010. április 21. 13:22
  „Fontos József és Hatóságiné Nagysegg Mancika hatósági ügyintézők nem tudtak három hónapig ülni az engedélyen, ezért most pszchiológiai kezelésre szorulnak. Ez egy vidéki wellnes szállodában történik, természetesen a hívatal, illetve az adófizetők pénzén.

  "Mivel a robbantás sikeressége csak a véletlennek volt köszönhető, ezért intézményünk hatósági eljárást kezdeményez a tevékenységet végzővel szemben" - közölte a Győri Útkezelő Szervezet munkatársa."
  Tényleg azt hiszitek, hogy nélkületek még a fű sem nő?!!

  Magyarország egy végtelenül bürokratikus, tohonya, uram-bátyám ország, ahol kedvükre tobzódhatanak a rendeletnácik és a törvényfasiszták!!”
 • 124. okostojas007 2010. április 21. 13:17
  „jelen állás szerint nem valószínű hogy paris hilton pezsgőzik a kekszgyár helyén - esélyesebb egy okostojás képző megvalósulása...
  talán az első jobb lenne....”
143 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Demjén-koncert: 11 perces videófelvétel a szombati fellépésről

Tudósítónk 11 perces videófelvételt küldött a botrányos véget ért győrszentiváni koncertről. A… Tovább olvasom