Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Hatodával nőtt Győr adóbevétele tavaly

Hatodával több adót szedett be Győr önkormányzata tavaly, mint 2010-ben, holott sem új közterhet nem vezettek be, sem az eddigiek mértékét nem emelték - mondta Simon Róbert Balázs (Fidesz-KDNP) adó- és pénzügyekért felelős alpolgármester az MTI-nek.
Közlése szerint a 19,4 milliárdos adóbevételek oroszlánészét az iparűzési adó adja, amelyből 16,3 milliárd forintnyit szedtek be; ez 19,6 százalékos növekedést mutat a megelőző évhez képest. A növekmény háromnegyede a meglévő üzemek "felpörgésének", negyede pedig újak betelepülésének köszönhető - jelezte. Az alpolgármester szerint a város gazdasága már túljutott a recesszió mélypontján, a múlt év adatai pedig "óvatos optimizmusra adnak okot".

Megemlítette, hogy az országos trendhez hasonlóan a térségben is gyengélkedik az építőipar, ugyanakkor a gép- és járműgyártás fejlődésében komolyak az előrelépések. Az építményadóból befolyt 1,95 milliárd forint 2,3 százalékos növekedést jelez; ennél pár tizedszázalékkal erősebben emelkedett a gépjárműadóból származó bevétel, amely kereken 1,1 milliárdos tétel Győr költségvetésében.

Simon Róbert Balázsszólt arról, hogy négy olyan tétel is van, amely többletterhet jelent majd a 2012-es városi büdzsé számára. A központi normatívák nominális szinten tartásával mintegy 360 millió, a kétszázalékos áfa-emeléssel körülbelül 400 millió forinttól esik el az önkormányzat. Emellett negyedével-ötödével - hozzávetőlegesen kétmilliárd forintra - ugrik az adóerő-képesség miatti elvonás.

Ugyanakkor ingatlanértékesítésből származó bevételekkel sem igen számolhat Győr. "A pangó piacon óvatosan kell tervezni" - fogalmazott az alpolgármester.

Olvasóink írták

 • 2. Tabornok 2012. január 16. 14:58
  „"1. Valaki 2012.01.14. 18:49
  Majd elköltik felesleges utak megtervezéseire és a lámpás kereszteződések építéseire! :)))" Rosszindulatú vagy?
  Szerintem nem, csak reális. Szerinted, megmondaná a városi hivatal, hogy mennyit költöttek(hányszáz milliót?) a Dunakapu tér melletti rakpartra?
  Hová tették a kőburkolatot a rakpartról? Milyen útalapot csináltak arra a szakaszra?
  "19,6 százalékos növekedést mutat" Szerintem, ennek a növekménynek a két tizedéből minimum 4 medencés versenyuszodát lehetne építeni, hogy egészségesebb legyen a felnövekvő nemzedék.”
 • 1. Valaki 2012. január 14. 18:49
  „Majd elköltik felesleges utak megtervezéseire és a lámpás kereszteződések építéseire! :)))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerencsét vagy balszerencsét hoz péntek 13? Ön fél a mai naptól?

A kisalfold.hu csapata két lottószelvényt is feladott péntek 13-án. Ha szerencsénk lesz és nyerünk,… Tovább olvasom